În trend: Cloud Computing

04.09.2008
În trend: Cloud Computing
Exemple de Cloud Computing

Exemple de Cloud Computing

Ulteo Online Desktop (beta)

Despre Google Apps a auzit tot internautul, aşa că vom vorbi nu despre o aplicaţie web ci despre un întreg sistem de operare online. Adică unul pe care nici nu-l instalezi pe PC ci îl accesezi din browser. Nu este unicul exemplu de acest fel, ci unul mai recent şi destul de bun. Include programe de comunicare şi muncă de birou. Ai parte de întreaga suită OpenOffice.org care se înţelege cu documente Microsoft Word, cu prezentări PowerPoint sau fişiere Excell. PDF-urile pot fi vizualizate fără probleme. Ai un program de mesagerie online compatibil cu Yahoo Messenger, MSN Messenger. Ai inclusiv Skype pentru voicechat de calitate, client de e-mail capabil de trimiterea criptată a mesajelor, Gimp şi Digikam pentru editare şi vizualizare de poze. Inkscape şi Scribus sunt aplicaţii pentru publishing, tehnoredactare.

Dezavantajul major: ai nevoie de o foarte bună conexiune la Internet ca programele ce ţi se oferă spre utilizare să se mişte cursiv. Avantaje: ai gratis şi fără să depui efort un sistem de operare relativ funcţional accesibil de oriunde şi de pe orice PC conectat la Internet, Ulteo îţi oferă spaţiu de stocare online (un hard disk virtual) şi permite partajarea „desktop”-ului şi a fişierelor încărcate de tine pe server cu alte persoane – tu decizi cine are voie să folosească alături de tine acest sistem de operare  pe care îl ai „gata instalat” pe Internet. Pentru a folosi Ulteo Online Desktop trebuie să-ţi creezi un cont pe situl Ulteo, iar ca cerinţe pentru computerul tău avem: un browser web Internet Explorer 7 ori Firefox 2.0 sau altele similare, respectiv să ai platforma Java de la Sun Microsystems instalată (care oricum e solicitată de diverse alte situri web).

Pentru un cont gratuit te alegi cu 1GB spaţiu de stocare pentru orice tip de fişiere. Compania ce deţine Ulteo intenţionează să scoată bani din abonamente; conturile premium oferind spaţii de stocare online superioare. Suportul pentru placa de sunet lipseşte deocamdată la acest web-OS, aşa că trebuie să te bazezi pe aplicaţii deja instalate pe computer, de pildă pe Winamp; developerii Ulteo caută deja soluţii în acest sens. Pe parcurs vor fi adăugate mai multe aplicaţii dintre cele mai cerute de către utilizatori. Toate datele care circulă prin serverele Ulteo sunt criptate, spun oficialii. http://www.ulteo.com/home/en/onlinedesktop

Ulteo Desktop Online

Midori: între pură cercetare şi sistem de operare optimizat pentru Cloud Computing, de la Microsoft
Cercetătorii Microsoft pun la cale un sistem de operare pregătit pentru computerele ce vor dispune  de procesoare cu mai multe nuclee, totodată adaptat la fenomenul Cloud Computing. Dezvoltarea sa începe de la zero. Poartă numele de cod Midori şi ar urma să  apară ca replică la sistemele de operare Windows – concepute înainte ca Internetul să intre în casa fiecărui deţinător de computer. Microsoft nu a dat prea multe detalii despre proiect, dar documentele de research ale companiei demonstrează existenţa acestuia. Madan Musuvathi şi Shaz Qadeer, cercetători Microsoft, au făcut referire la Midori într-o prezentare PowerPoint, descriindu-l ca pe un sistem de operare capabil să ruleze pe servere şi să deservească mai multe computere, altfel spus într-o configuraţie favorabilă Cloud Computing-ului.

Acesta este un semn că Midori ar putea funcţiona ca sistem de operare virtual. Adica, în loc să-l avem instalat pe computer, l-am accesa prin intermediul unui calculator mai banal, prin intermediul browserului web de pe servere. Încă nu se ştie dacă va ieşi vreodată din laborator, dar dacă va ajunge pe piaţă ar putea rezolva unele probleme ale Microsoft, mai ales după ce versiunea actuală a sistemului lor de operare – Windows Vista – s-a „bucurat” de o proastă primire din partea managerilor IT. Faţă de utilizatorii de-acasă ai Vista, IT-ştii sunt deranjaţi mai ales de consumul mare de resurse şi accentul prea mare pe funcţiile desktop într-o perioadă în care o bună parte a puterii de calcul pentru activităţi business este transferată pe web. P.S.: nu confundaţi Midori cu Windows 7, sistemul de operare al Microsoft programat pentru lansare în 2010, ultimul Windows spun gurile rele, şi care va avea la bază tot codul sursă din Vista, dar cu îmbunătăţiri minore.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News