Momentul când o fregată americană este lovită de rachete, filmat. Așa a sfârșit Moskva? (VIDEO)

21.07.2022
Momentul când o fregată americană este lovită de rachete, filmat. Așa a sfârșit Moskva? (VIDEO)

Fregata americană USS Rodney M. Davis, din clasa Oliver Hazard Perry, a fost distrusă mai devreme în această lună. Spre deosebire de crucișătorul rusesc Moskva, care a fost trimis pe fundul mării de forțe inamice, nava americană a fost scufundată în timpul unui exercițiu militar – Rim of the Pacific (RIMPAC) 2022.

La etapa în care a fost scufundată nava au participat unități din SUA, Australia, Canada și Malaezia.

Fregata poartă numele sergentului Rodney Maxwell Davis, care a primit Medalia de Onoare. Nava a intrat în serviciul activ în 1987 și a fost retrasă în 2015. Folosirea ei ca țintă a stârnit unele controverse, deoarece Medalia de Onoare este cea mai importantă distincție militară americană. Mai mult, Davis și-a pierdut viața în luptă. Este interesant faptul că în 2018 SUA a luat în calcul oferirea gratuită a navei Ucrainei.

Scufundată cu grijă pentru mediu

USS Rodney M. Davis a fost lovită de un baraj de rachete trase de alte nave și de bombe lansate de avioane F/A-18E/F Super Hornet, F-35C și P-8 Poseidon. Epava se află la o adâncime de aproximativ 4,5 kilometri, la 93 de km de Hawaii.

Vasele folosite pe post de țintă nu sunt pur și simplu remorcate într-un anumit punct. Ele sunt pregătite de scufundare pentru a îndeplini condițiile impuse de autoritățile de mediu. Navele trebuie scufundate în zone special alese, aflate la o distanță de cel puțin 90 de km de țărm și cu o anumită adâncime.

Citește și: Încă o țară intră în clubul select al producătorilor de avioane greu de detectat pe radar

Mai mult, navele-țintă sun curățate de substanțe periculoase, iar rezervoarele și țevile sunt golite de combustibil. Totodată, orice echipamente care pot fi refolosite sau reciclate sunt înlăturate înainte de exercițiu.

Alte nave din clasa Oliver Hazard Perry folosite recent pe post de țintă au fost Thach, Ford și McClusky.

La RIMPAC 2022 au participa 26 de țări, 38 de nave de suprafață, patru submarine, 170 de avioane, 30 de sisteme fără pilot și 25.000 de oameni.

Sursa: The Drive

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult