Papa Francisc se roagă pentru ca aceste noi tehnologii să nu distrugă omenirea

12.11.2020
Papa Francisc se roagă pentru ca aceste noi tehnologii să nu distrugă omenirea
Foto: Pixabay

Papa Francisc le-a cerut credincioșilor din întreaga lume să se roage pentru ca inteligența artificială și roboții „să servească întotdeauna omenirea”.

Mesajul este inclus într-un clip video publicat de Vatican pe YouTube. Avertismente legate de pericolul pe care îl poate reprezenta inteligența artificială au mai transmis în trecut Biil Gates, Elon Musk și Stephen Hawking.

Citește și: Este un „Mirai-col”. Modelul de papamobil nepoluant care a intrat în slujba Suveranului Pontif

Totuși, Papa Francisc are un alt motiv pentru a se teme de aceste noi tehnologii. Suveranul Pontif nu vede pericolul într-o inteligență artificială care ar putea prelua controlul și extermina omenirea. El se teme în primul rând că tehnologia ar putea agrava inegalitățile dintre oameni.

Potrivit Papei Francisc, roboții au potențialul de a îmbunătăți lumea în care trăim. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă forța lor este valorificată corect. „Dacă progresul tehnologic mărește inegalitățile, atunci nu este progres. Avansurile viitoare trebuie să fie orientate spre respectarea demnității persoanei”, a declarat Papa.

Citește și: Un adolescent a devenit „Sfântul Patron al Internetului”, după ce Papa l-a beatificat

Acesta nu este un domeniu nou în care se aventurează liderul catolic. Mai devreme în acest an, Vaticanul a susținut, alături de companiile Microsoft și IBM, „Rome Call for AI Ethics”, un document care include șase principii ce ghidează implementarea tehnologiilor de inteligență artificială. Acestea includ valori precum transparența, incluziunea, imparțialitatea și încrederea.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult