Tesla și rachetele nu mai sunt prioritățile. Afacerea pe care se concentrează acum antreprenorul Elon Musk

25.01.2021
Tesla și rachetele nu mai sunt prioritățile. Afacerea pe care se concentrează acum antreprenorul Elon Musk
Foto: Shutterstock

Elon Musk este deja unul dintre cei mai mari antreprenori din istorie, dar nu se oprește aici. Miliardarul din Africa de Sud a dus companiile Tesla și SpaceX pe culmile succesului, în ciuda tuturor dificultăților, iar recent a anunțat că va răsplăti cu 100 de milioane de dolari inventatorul sau entitatea care dezvoltă o tehnologie accesibilă pentru eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă.

În ceea ce privește propriile afaceri în viitorul apropiat, este una pe care Musk se concentrează în mod deosebit. Compania lui spațială, Space Exploration Technologies Corp (SpaceX), a lansat peste 1.000 de sateliți pentru serviciul de internet Starlink. Prin intermediul acestuia, Musk vrea să ofere acces la internet în orice loc din lume, în final la un preț accesibil.

Citește și: Cuplul de miliardari care vrea să detroneze Tesla lui Elon Musk

Elon Musk le-a spus investitorilor SpaceX că aceasta intenționează să controleze o mare parte din piața globală de telecomunicații, evaluată la 1.440 de miliarde de dolari. Sistemele precum Starlink vor permite accesul facil la internet de mare viteză inclusiv pe navele maritime și în avioane.

Astăzi, Starlink are 960 de sateliți funcționali pe orbite în jurul Terrei. Constelația finală va avea între 12.000 și 14.000 de unități.

Satelit Starlink (Foto: Shutterstock)

Deși beneficiile aduse sunt foarte importante, constelațiile de acest gen sunt criticate de astronomi, deoarece afectează studierea cosmosului. SpaceX încearcă să schimbe designul sateliților pentru ca aceștia să nu mai reflecte lumina. Unii au fost vopsiți în negru, iar panourile lor solare au fost orientate într-un alt unghi. Chiar dacă nu vor mai fi vizibili, sateliții vor fi detectați în continuare de radiotelescoape și vor apărea în date, complicând munca cercetătorilor.

Mai mult, toți sateliții Starlink „morți”, care nu mai pot fi recuperați, nu fac decât să agraveze problema deja mare a gunoaielor spațiale.

Afacerea lui Elon Musk va înflori în timpul mandatului lui Joe Biden

Într-un final, Starlink va deveni o companie de sine stătătoare, listată pe bursă, a declarat Gwynne Shotwell, CEO-ul SpaceX. Investitorii sunt foarte atenți, deoarece aceasta ar putea fi „noua Tesla”.

Starlink va înflori, cu siguranță, în timpul mandalului noului președinte american Joe Biden. Acesta a anunțat că una dintre prioritățile lui este dezvoltarea rețelelor de internet de mare viteză, dar și creșterea ratei de penetrare a acestora.

SpaceX a primit deja subvenții în valoare de 885 milioane de dolari de la Federal Communications Commission (FCC) pentru a oferi acces la internet broadband pentru 10 milioane de americani din zonele rurale. Tribul Hoh, aflat într-o zonă greu accesibilă, beneficiază deja de serviciu.

SpaceX nu este singură pe această piață și are deja parte de competiție puternică. Compania chineză care deține mărcile auto europene Volvo și Lotus a finalizat primii sateliți din proiectul său OmniCloud. The Geely Group vrea să producă 500 de sateliți pe an, prin intermediul cărora să ofere diverse servicii.

Surse: PCMag.com, NDTV, Electrek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult