Astronomii către Elon Musk: Sateliții tăi limitează descoperirile științifice

26.08.2020
Astronomii către Elon Musk: Sateliții tăi limitează descoperirile științifice

Serviciul Starlink, dezvoltat de una dintre companiile lui Elon Musk, va aduce internet de mare viteză în zone izolate, dar nu este privit cu ochi buni de comunitatea științifică. Rețeaua de sateliți limitează deja observațiile astronomice, iar sute de cercetători i-au transmis antreprenorului că Starlink ar putea afecta serios munca astronomilor și progresul științific.

Un raport al workshop-ului Satellite Constellations 1 (Satcon1) arată că noile constelații de sateliți dezvoltate în jurul Terrei vor schimba fundamental modul în care este studiat spațiul cu instrumente aflate la suprafața planetei. La eveniment au participat peste 250 de cercetători.

Citește și: Cât de rapid este internetul oferit de serviciul prin satelit Starlink al lui Elon Musk

SpaceX încearcă să schimbe designul sateliților pentru ca aceștia să nu mai reflecte lumina. Unii au fost vopsiți în negru, iar panourile lor solare au fost orientate într-un alt unghi. Chiar dacă nu vor mai fi vizibili, sateliții vor fi detectați în continuare de radiotelescoape și vor apărea în date, complicând munca cercetătorilor.

Nu e doar Elon Musk. Chinezii lansează și ei o constelație de sateliți

Recent, un cosmonaut rus a filmat „oaspeți din spațiu”, care sunt, cel mai probabil, sateliți Starlink. În final, compania va opera 30.000 de astfel de vehicule spațiale. În acest moment funcționează aproximativ 500.

Luna trecută, rețeaua Starlink a fost criticată deoarece a interferat cu observațiile făcute asupra cometei Neowise, care vizitează Pământul o dată la 6.800 de ani.

Citește și: ANALIZĂ: Potrivit lui Elon Musk, șeful Tesla, acest metal este „noul aur”

Lucrurile se vor complica și mai mult pentru astronomi. Încă o companie, din China, se pregătește să pună mii de sateliți pe orbită joasă. The Geely Group, care deține mărcile auto europene Volvo și Lotus, vrea să lanseze 500 de sateliți pe an, prin intermediul cărora să ofere diverse servicii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult