Angajații care folosesc AI-ul pentru accelerarea muncii la birou, predispuși la alcoolism și însingurare

13.06.2023
Angajații care folosesc AI-ul pentru accelerarea muncii la birou, predispuși la alcoolism și însingurare

Potrivit unui grup de studiu, creat pentru a investiga efectele tehnologiilor de inteligență artificială asupra psihicului uman, instrumentele AI create pentru a oferi răspunsuri rapide și accelera activitățile de serviciu tind să amplifice instabilitățile mentale până atunci ținute sub control.

Efectele introducerii tehnologiilor de inteligență artificială, precum ChatGPT și derivate, se văd deja în birourile pustiite de valuri succesive de concedieri, operate pe măsură ce o proporție tot mai mare din operațiunile companiilor sunt automatizate de AI. Iar angajații rămași resimt și mai acut presiunea pentru îmbunătățirea „randamentului” la birou, teama că ar putea fi înlocuiți oricând tocmai de instrumentele AI pe care se bazează pentru a-și spori productivitatea afectând-ule sănătatea mentală.

Chiar dacă inteligența artificială nu „fură” în mod direct job-ul unei persoane, cercetătorii au descoperit că angajații care pur și simplu folosesc aceste instrumente în mod regulat resimt un nivel crescut de singurătate, suferă de insomnii și ajung să consume mai mult alcool în comparație cu alte persoane din studiu care nu au fost expuse la noile instrumente AI. Deși angajații se aflau fizic la locul de muncă, cercetătorii au descoperit că singurătatea lor a fost un rezultat direct al interacțiunilor frecvente cu inteligența artificială, care a redus aproape de zero oportunitățile pentru interacțiunea cu alte persoane.

Studiul, publicat în Journal of Applied Psychology, folosește exemplul că „activitățile de rutină anterioare, cum ar fi căutarea unei a doua opinii pentru o soluție propusă unui client, pot fi acum furnizate instantaneu (și mai precis) de un sistem AI. Prin urmare, interacțiunile mai frecvente cu inteligența artificială pot determina angajații să se simtă deconectați social de ceilalți, ceea ce amplifică sentimentele de singurătate.”

Studiul a fost realizat în cadrul a patru experimente efectuate în SUA, Taiwan, Indonezia și Malaezia. Angajații au fost împărțiți în două grupuri, unuia fiindu-i spus să evite orice utilizare a AI timp de trei zile, iar celui de-al doilea li s-a spus să interacționeze cu AI-ul companiei lor cât mai des posibil.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult