Google si Microsoft – sute de milioane USD pentru internetul 3D

27.11.2007
Google si Microsoft - sute de milioane USD pentru internetul 3D
Google Maps, Earth sau Microsoft Live Maps?

Google Maps, Earth sau Microsoft Live Maps?

Sa incepem de aceasta data cu Live Maps (maps.live.com), site-ul sau „ustensila" creata de Microsoft pentru explorarea Pamantului de pe monitor. Actualmente cu Live Maps poti cauta sedii de companii sau persoane dupa nume sau adresa – pe anumite zone de pe glob – , iar cu un clic pe tab-ul Collections, informatiile adaugate de alti utilizatori (cautare pe baza de cuvinte cheie ori dupa locatie). Daca te autentifici (clic pe Sign In) cu un cont MSN sau Hotmail, poti adauga pe harta, in locul dorit, asa-numite „pushpins" (niste pioneze virtuale) si sa condimentezi semnele respective cu mici texte si poze. Poti crea trasee (de la strada X la Z via Y) si calcula distante, iar link-ul catre pagina rezultata sa-l trimiti prin e-mail cunoscutilor.

Live Maps, in ariile pentru care exista harti stradale, iti arata cum sa ajungi dintr-un punct intr-altul in functie de timp/distanta/ trafic. In orasele din SUA, optiunile se diversifica: nu numai ca gasesti o sumedenie de sedii de banci, restaurante, centre de recreere, de business, institutii de invatamant, anunturi imobiliare, dar unele portiuni din metropolele americane ca New York si Seattle sunt reproduse in varianta tridimensionala (ca intr-un joc video).

Apropo de vizualizarea 3D, configurata pe calitatea maxima, fie din cauza conexiunii mai slabe ori a cerintelor prea mari, a provocat la fiecare incercare blocarea computerului de la serviciu, unul dintre cele cu o configuratie destul de buna. Despre Google Maps se pot spune cam aceleasi lucruri. Culmea, desi nu sunt un fan Microsoft, sunt tentat sa cred ca Live Maps este superior variantei oferite de Google, fiind chiar si mai usor de utilizat. Plus, Google Maps nu ofera in prezent vizualizare 3D.

Si, daca ne referim la explorarea Romaniei, am observat lipsuri serioase la Google Maps: denumirile strazilor nu apar nici macar pentru Bucuresti, deci nu se pot calcula trasee in capitala asa cum permite Live Maps, iar imaginile din satelit pentru acelasi oras sunt ceva mai clare in produsul echivalent de la Microsoft.

Google Earth are minorul dezavantaj ca trebuie instalat pe computer. In schimb ofera cateva zeci, chiar sute de optiuni in plus fata de varianta online (Maps.google.com) si se misca mai repede. Iata cateva mai interesante: informatii si poze – eventual panoramice – caracteristice unei locatii preluate de pe Wikipedia.com si respectiv Panoramio.com, cladiri 3D si detalii de trafic auto (acolo unde exista).

Un exemplu practic

In loc sa scriu o poveste despre cum ajungi la mine, mi-e mult mai usor sa trasez trei linii pe o harta digitala, sa notez pe scurt niste locatii cheie, apoi sa-ti trimit pe e-mail un link catre pagina web pe care apare traseul pe care l-am construit in doua minute.

Cum? Iata procedura pentru Google Maps (in Live Maps e chiar mai simplu). Cu browser-ul web (Internet Explorer, Firefox etc.) am intrat pe http://maps.google.com, am dat clic pe Sign In si m-am autentificat cu user­name-ul si parola din contul meu Gmail. Am centrat harta pe Bucuresti, am schimbat modul de vizualizare ca sa pot vedea fotografia Capitalei realizata de sateliti (clic pe Satellite). Pentru a crea o mica harta, de pilda cu traseul acasa – serviciu, dau clic pe My Maps, apoi pe Create New Map.

Mai departe, am marit imaginea Bucurestiului cat sa disting cladirea in care muncim cu pofta. O gasesc, e foarte aproape de P-ta Unirii. Sus, in stanga am cateva butoane: add a placemark, draw a line, draw a shape; in traducere, adauga un „semn de carte" unui punct de pe harta, deseneaza o linie sau o forma geometrica. Am adaugat un semn pe unde se afla sediul nostru, unul la P-ta Victoriei (caci e in drum spre casa) si unul pe la P-ta Chibrit – pe unde detine subsemnatul un palat.

Semnele acestea se prezinta pe harta ca o pioneza; le adaugi un titlu si optional o descriere sau poza a locului in care sunt plantate. In final, am tras linii intre aceste pioneze, pentru a crea traseul. Mica harta se salveaza in profilul meu de utilizator, deci nu se pierde dupa ce inchid pagina web. Sus, in stanga am butonul Send, cu ajutorul caruia trimit link catre harta mea prin e-mail.

De retinut

Google Maps (maps.google.com) este varianta online a programului Google Earth care se descarca de la adresa http://earth.google.com si se instaleaza pe computer. Google Earth se misca mai repede decat varianta web si are mult mai multe optiuni de vizualizare pentru harta, optiuni numite layere (straturi).

Live Maps este echivalentul Microsoft la aplicatiile dezvoltate de Google. Harta este accesibila prin browser-ul web (fara instalare). Virtual Earth este platforma soft ce sta la baza Live Maps si totodata programul utilizat de clientii Microsoft pentru a introduce in harti informatii care sa fie vizibile in paginile web ale internautilor (anunturi real estate, sedii de firme etc.).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News