MegaChat, un program pentru apeluri video cu funcţie file-sharing inclusă

22.01.2015
MegaChat, un program pentru apeluri video cu funcţie file-sharing inclusă

Produs al lui Kim Dotcom, celebrul antreprenor cunoscut mai ales pentru scandalul vizând activităţi de distribuire şi facilitare a accesului la conţinut piratat prin intermediul acum defunctului website Megaupload, MegaChat este un program pentru apeluri video şi platformă de file-sharing, ambele implementate folosind conexiuni criptate.

Aflat încă la stadiu beta, MegaChat oferă deocamdată doar funcţia pentru apeluri video, suportul pentru chat prin mesaje text şi sesiuni de videoconferinţă între mai mulţi participanţi urmând să fie adăugat în zilele următoare. Chiar şi în stadiul actual, suportul pentru apeluri video funcţionează corespunzător, calitatea imagini şi sunetul fiind deja la un nivel comparabil reţelei Skype.

Deja funcţională, funcţia pentru file-sharing permite schimburi de fişiere între utilizatori, accesul fiind condiţionat cu ajutorul unui sistem User Controlled Encryption (UCE). Practic, programul furnizează o cheie de decriptare care poate fi trimisă oricărei persoane dorim să oferim acces la fişiere.

MegaChat, un program de apeluri video cu funcţie de criptare propus ca alternativă Skype

Anunţat încă din luna decembrie de însuşi Kim Dotcom, MegaChat promite să ofere o alternativă mai sigură pentru a comunica decât reţeaua Skype deţinută de Microsoft, despre care au fost publicate documente sugerând folosirea tehnicilor de monitorizare şi interceptare a comunicaţiilor în cooperare cu agenţia americană NSA (National Security Agency). Adresat utilizatorilor îngrijoraţi de siguranţa comunicaţiilor Skype, MegaChat vizează direct planul Microsoft de a integra Skype cu Internet Explorer, sub pretextul ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să descarce şi instaleze aplicaţia pentru desktop. Atu important pentru MegaChat, serviciile sale pot fi folosite şi fără a trebui să instalăm software dedicat pe calculator. Totuşi, dezvoltatorii pun la dispoziţie şi extensii opţionale pentru web browserul Chrome şi Firefox, care ar trebui să îmbunătăţească performanţa şi securitatea.

Într-un gest menit să confirme angajamentul companiei sale pentru protejarea utilizatorilor, Kim Dotcom a anunţat că va recompensa pe oricine descoperă şi raportează probleme de securitate în cadrul produselor sale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult