Tehnologia RSS, asul din mâneca internautului modern

26.06.2007
Tehnologia RSS, asul din mâneca internautului modern
Formatul fişierului RSS

Webmasterii pot alege multiple variante de afişare a RSS-ului. Fiind un fişier XML simplificat, el poate fi configurat să expună doar titlul articolului, titlul şi câteva paragrafe – inclusiv poze – sau articolul integral. În general se optează pentru varianta a doua, dar acest lucru depinde de politica şi publicul ţintă al fiecărui site în parte.

În ultimii ani au existat mai multe formate RSS relativ asemănătoare, dar totuşi incompatibile între ele, începând cu formatul iniţial promovat de Netscape – RSS 0.90 şi terminând cu cel mai comun în prezent – RSS 2.0 . Din 2003, un nou format a fost dezvoltat, Atom, dar teoreticile sale avantaje faţă de RSS 2.0 nu au reuşit să se impună decât în mică măsură în universul blog-urilor.

De aceea vom acorda atenţie în principal structurii RSS 2.0. Formatul feed-ului RSS nu este accesibil utilizatorului uman, fiind un fişier XML destinat a fi citit de programe speciale. Fiecare astfel de fişier conţine informaţii statice sau dinamice, structurate într-un mod anume cu ajutorul unor TAG-uri specifice gramaticii XML.

Un scurt exemplu ne va ajuta să înţelegem mai bine despre ce este vorba.

XML

Aşa arată o ştire în format XML în cel mai simplu mod. Avem taguri specifice pentru câmpurile Titlu şi Descriere şi tagul pentru adresa ştirii respective, toate încadrate între tagurile . Un canal RSS conţine mai multe astfel de „items”, precum şi alte taguri suplimentare, după cum puteţi vedea mai jos.

XML

Cunoscând structura fişierului RSS, el s-ar putea scrie manual, dar desigur că acest lucru e doar ipotetic. În realitate se folosesc programe care generează feed-ul RSS automat, în general serviciul fiind integrat în CMS-ul folosit la crearea paginilor site-ului. Fişierul este citit cu ajutorul unor programe speciale, majoritatea fiind gratuite. Dintre cele mai populare putem enumera Google Reader, GreatNews Reader sau RSS Reader. În plus, ca o măsură a importanţei tehnologiei RSS, ultimele versiuni ale browser-elor WEB Internet Explorer şi Firefox au propriile cititoare RSS integrate.

Majoritatea acestor programe salvează lista cu feed-urile RSS la care este abonat utilizatorul local, pe computer. Astfel, în cazul schimbării PC-ului, lista ar putea fi teoretic pierdută. Producătorii de cititoare RSS au realizat cât de frustrantă ar fi această situaţie, de aceea programele permit backup-ul şi exportul listei în cauză sub forma unui fişier OPML/XML. Astfel, va trebui doar să importăm fişierul de acest tip generat anterior şi vom avea la dispoziţie lista noastră de feed-uri pe orice calculator dorim.

Exportul listei de feed-uri

RSS-ul este un serviciu actual de succes, fapt ce nu poate fi contestat, care probabil va rezista mulţi ani de acum înainte. Datorită avantajelor sale, el a fost adoptat de site-uri precum Digg, Forbes, Reuters, SlashDot sau Netscape, ce au milioane de vizitatori lunar. De aceea, putem spune chiar că Internetul se află în plină eră RSS.

De ce RSS?

V-aţi săturat să memoraţi numele site-urilor preferate pe care le accesaţi în fiecare zi? Există o metodă mult mai uşoară de a naviga pe Internet şi a citi noutăţile zilnice. Care? Folosirea unui cititor de feed-uri RSS, un program menit să adune informaţiile de pe nenumărate site-uri pe o singură pagină de pe calculatorul dumneavoastră şi să le prezinte într-un mod aerisit şi lizibil.

RSS-ul este un format web folosit la publicarea unor informaţii cu scopul de a face materialele accesibile publicului larg mai rapid şi mai uşor. În general, un „feed” RSS prezintă doar părţi ale unor articole, pentru a capta atenţia cititorului, continuarea găsindu-se pe site. Fiecare feed RSS este asociat unui site de pe care preia informaţii, permiţând utilizatorilor să ţină pasul cu acestea.

Butonul RSS

Apărut în 1997 şi utilizat pentru prima dată de Netscape, feed-ul RSS a devenit un mod de distribuire a informaţiilor foarte popular. Practic, cam toate site-urile cu adevărat importante, ce oferă material updatat zilnic, folosesc serviciul RSS în prezent. De ce? Pentru a simplifica „munca” citirorilor.

Utilizatorul intră pe un site oarecare, apreciază ceea ce găseşte acolo şi decide că articolele citite sunt interesante. De aceea se abonează la feed-ul site-ului respectiv. De acum înainte, el va putea citi ce e publicat cu ajutorul programului special care citeşte feed-uri RSS. Acesta verifică fiecare site în parte periodic şi updatează listele de articole, cele necitite apărând de obicei cu titluri îngroşate, pentru ca utilizatorul să fie tot timpul la curent cu ultimele noutăţi. Astel, RSS-ul este folositor persoanelor interesate de lucruri noi, care urmăresc site-uri al căror conţinut se actualizează zilnic.

cititor RSS

În timp, colecţia de site-uri a utilizatorului se va îmbogăţi. În mod normal, i-ar lua foarte mult să parcurgă toate site-urile care îl interesează manual, dar cu ajutorul RSS-ului lucrurile sunt mult mai simple: toate informaţiile sunt într-un singur loc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News