ROG Ally: primele informații oficiale despre noua consolă portabilă de gaming de la ASUS

25.04.2023
ROG Ally: primele informații oficiale despre noua consolă portabilă de gaming de la ASUS

ROG Ally, anunțat oficial pe 1 aprilie, urmează să se lanseze foarte curând, iar ASUS ne-a oferit acces la câteva detalii despre noua sa consolă de gaming portabilă. Chiar dacă nu știm încă prețul oficial, sau data finală de lansare, avem câteva informații despre construcția dispozitivului, componentele interne și software-ul care va rula pe aceasta. Deși părea inițial că este o simplă „clonă” de Steam Deck, adevărul este că ROG Ally este un dispozitiv dintr-o categorie complet diferită, care țintește mai degrabă către performanță portabilă extremă.

ASUS a construit ROG Ally pentru a fi o consolă ușoară și confortabilă

ROG Ally este un dispozitiv realizat aproape complet din plastic. Dispozitivul are o carcasă albă (și nu există alte variante de culoare), decorată cu diverse striații și texturi pentru confort și găuri de ventilație pentru a asigura răcire optimă. De altfel, forma acestui dispozitiv este neobișnuită, fiind realizată special pentru confort în timpul sesiunilor de gaming. Astfel, întregul corp este puțin înclinat la 2 grade, iar colțurile de jos sunt înclinate și mai mult, la 14 grade. Astfel, poți avea acces rapid la toate butoanele, fără ca dispozitivul să fie inconfortabil sau să pună presiune pe degete sau încheieturi. ASUS spune că a realizat sute de prototipuri înainte să aleagă acest design pentru Ally.

ROG Ally build

Formatul butoanelor este cel clasic de pe controller-ele de Xbox, cu două stick-uri, un D-Pad, butoanele ABXY și cele patru butoane din partea de sus, LB, RB, LT, RT. Stick-urile sunt poziționate tot ca pe Xbox, cu unul sus și unul jos. D-Pad-ul pare însă unul cu 8 axe, circular, care ar putea fi problematic în anumite tipuri de jocuri, în special cele de fighting sau platformers. Pe spate există două butoane extra, complet programabile.

ROG Ally controller

Ally cântărește doar 608 grame, cu 10% mai puțin decât un Stem Deck, dar nici nu integrează suprafețe tactile la fel ca modelul concurent. De altfel, greutatea a fost o prioritate pentru ASUS, și a ales materiale cât mai ușoare pentru realizarea acestui dispozitiv. Carcasa a fost „golită” semnificativ pentru a reduce greutatea, iar materialele de la interior folosite pentru răcire au fost înlocuite cu aluminiu mai ușor și un design cu lamele mai subțiri pentru radiator. Răcirea se face cu două ventilatoare foarte subțiri, care trag aer din spatele dispozitivului și îl elimină prin partea de sus. ASUS spune că răcirea funcționează optim indiferent de orientare, având un design intern „antigravitațional”, lichidul din țevi putând circula fără probleme în orice poziție. Ventilatoarele ar trebui să opereze fără zgomot, la 20 dB.

În partea de sus se găsesc toate butoanele extra și port-urile. Există un buton de Power cu senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello, un port USB-C pentru alimentare, butoane de volum și un port XG Mobile, pentru conectarea unui dock extern cu placă video integrată.

Hardware-ul intern este „de două ori mai puternic decât cel de pe Steam Deck”

La interior, ROG Ally folosește un hardware complet nou. Este vorba despre noul cip AMD Ryzen Z1, realizat special pentru acest dispozitiv. Acesta va fi disponibil în două variante, Z1 și Z1 Extreme, cu ținte foarte diferite de performanță.

Ryzen Z1 „standard” este un procesor cu 6 nuclee și 12 fire de execuție care folosește nuclee CPU bazate pe arhitectura Zen4, aceeași care se regăsește în procesoarele Ryzen 7000. De asemenea, acest cip integrează și un GPU bazat pe arhitectura RDNA 3, cel de pe Radeon 7000. Acesta este echipat cu 4 nuclee de procesare grafică pentru performanță de până la 2,8 TFLOPS, adică dublu față de cipul din Steam Deck. Cipul Z1 este realizat pe procesul de fabricație de 4nm, și are un TDP de 35W. Asta sugerează că va fi foarte puternic pentru un dispozitiv handheld.

Dar mai există și un Ryzen Z1 Extreme, care va avea 8 nuclee și 16 fire de execuție. Detaliile despre acest model sugerează însă o clasă diferită de performanță, mai apropiată de cea a unui PlayStation 5. Vorbim despre un GPU cu 12 nuclee grafice, care poate oferi până la 8,6 TFLOPS. Graficele de performanță de la AMD nu arată însă o îmbunătățire echivalentă cu statisticile de performanță între Z1 și Z1 Extreme, însă în anumite jocuri, modelul superior oferă chiar și performanță dublă, în timp ce alte jocuri, limitate mai degrabă de viteza memoriei LPDDR5 (TheVerge), oferă performanță apropiată.

Ambele variante par să fie echipate cu 16 GB RAM LPDDR5, iar versiunea de bază va folosi un SSD PCI-Express 4.0 x4 NVMe pe format M.2 2230. Există un slot de carduri microSD UHS-ii de viteză mare. Diferența de performanță între SSD și card SD nu va fi sesizabilă decât la timpii de încărcare. ASUS ne asigură că vor fi comparabile în gameplay.

ROG Ally overview

Ecranul este bazat pe un panel IPS Full HD cu diagonală de 7” la refresh rate de 120 Hz pe format 16:9. Motivul pentru care nu s-a optat pentru OLED ar fi lipsa componentelor pe piață în aceste specificații. Ecranul este luminos, la 500 nits și asigură compatibilitate sRGB 100% și timp de răspuns de 7ms. Acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass Victus, cu tratament care elimină reflexiile. Interesant este însă faptul că ecranul este compatibil cu FreeSync, deci permite gaming cu refresh rate variabil, ceva ce Steam Deck și alți concurenți nu oferă.

Sistemul audio stereo folosește virtualizare 5.1.2 prin Dolby Atmos și este compatibil cu redare de conținut Hi-Res Audio. Rămâne de văzut cât de sesizabilă este redarea de sunet 3D în utilizare.

Software-ul de pe ROG Ally va fi la fel de important ca hardware-ul

Când vine vorba despre software, ASUS a confirmat parteneriatul cu Microsoft. Astfel, ROG Ally va veni echipat cu Windows 11 din fabrică, iar fiecare unitate va primi trei luni de Game Pass Ultimate cadou. Toate setările se vor realiza din Armoury Crate SE, o versiune nouă a software-ului de gaming de la ASUS, care va permite atât configurarea butoanelor (back paddles, deadzone pentru stick-uri, haptic feedback, etc.) și acces și la funcții mai speciale ale dispozitivului.

De exemplu, luminițele RGB de pe carcasă vor putea fi configurate de aici, alături de refresh rate-ul ecranului, puterea procesorului și alte astfel de aspecte. Există și un meniu rapid, cu buton dedicat, care aduce meniul Command Center peste aplicații, pentru modificări rapide ale setărilor.

Fiind vorba despre o consolă portabilă, autonomia va avea nevoie de optimizări pe care le poți face manual. Poți alege între diverse profiluri de performanță, care în consecință aduc și consum mai mic sau mai mare de energie. Nu știm încă cât de mare va fi bateria acestui dispozitiv, însă având în vedere dimensiunile, probabil că va oferi o capacitate în jurul a 40-45Wh. Cu un consum maxim al procesorului de 35W, probabil că la putere maximă nu va și cu ecranul la 120 Hz putea opera mai mult de o oră. Pe profiluri mai economice, cu siguranță va permite gaming pe perioade mai lungi.

Jocurile din cele mai populare launcher-e de PC, precum Steam, Epic, Xbox Game Pass, EA, Ubisoft Connect și Battle.net vor putea fi scanate și adăugate direct în interfața Armoury Crate pentru acces rapid.

ASUS produce și o gamă accesorii pentru diverse cazuri de utilizare, inclusiv un GPU extern RTX 4090

ASUS propune și câteva cazuri de utilizare, alături de accesorii dedicate pentru acestea. De exemplu, atunci când vrei să te relaxezi, vei folosi ROG Ally în modul portabil, probabil alături de o pereche de căști, iar compania recomandă modelul ROG Cetra True Wireless cu ANC și husa de transport pentru acesta. Aceste accesorii se vând separat.

ROG Ally case

Pentru gaming de distracție alături de prieteni, pentru un joc cu multiplayer local precum FIFA, NBA, sau Street Fighter, poți folosi gamepad-ul ROG Raikiri Pro alături de „ROG Gaming Charger Dock”. Acesta oferă încărcare rapidă pentru ROG Ally, port USB-C pentru conectarea de alte accesorii și un HDMI 2.1 pentru redare pe un monitor sau televizor.

ROG Ally dock

În cele din urmă, pentru gaming „Pro”, cum îl numește ASUS, adică pentru titluri pretențioase sau pentru gaming competitiv (Spider-Man, Witcher 3, Cyberpunk 2077, League of Legends sau DOTA2), poți folosi XG Mobile, dock-ul cu GPU integrat, același pe care l-am văzut și pe modelele de laptop-uri și tablete ultra portabile ROG Flow Z13 și Flow X13 în anii precedenți.

ROG Ally xg mobile

Acesta oferă o selecție vastă de port-uri de conectivitate și puterea necesară pentru a rula jocurile în rezoluții înalte la framerate-uri înalte. Cel mai performant XG Mobile din prezent integrează un GeForce RTX 4090 în varianta de mobil, de ajuns și pentru gaming în rezoluție 4K. Desigur, acel accesoriu costă cam de două ori mai mult decât ROG Ally.

Prețul și alte detalii vor veni în curând

Și că tot a venit vorba de preț, ROG Ally nu are încă unul stabilit, însă reprezentanții ASUS au confirmat că va fi sub 1.000 de dolari americani. Totuși, și suma de 999 dolari este tot sub 1.000. Probabil că nu va fi cu mult mai ieftină de atât, având în vedere specificațiile hardware. Detaliile de acest gen vor fi anunțate însă pe 11 mai, când ASUS va ține un eveniment oficial de lansare pentru Ally.

Rămân însă câteva semne de întrebare după toate aceste detalii. De exemplu, autonomia și performanța reală. ASUS nu a vorbit deloc despre framerate-uri sau exemple de jocuri, și/sau cât timp ne putem aștepta să ne putem juca pe diverse profiluri de performanță, deși vorbim despre un dispozitiv portabil de gaming.

Ceea ce știm însă în prezent despre ROG Ally de la Asus este însă că va fi un dispozitiv de gaming portabil foarte performant și bine construit. ASUS nu pare însă că încearcă obligatoriu să concureze doar cu Steam Deck. Consola Valve este gândită aproape exclusiv pentru portabilitate, eficiență și o experiență software diferită, bazată pe Linux. Mai degrabă Switch pare să fie ținta lui ROG Ally, cu promisiunea unor experiențe portabile de calitate, cât și posibilitatea de a le experimenta pe marele ecran. Consola Nintendo se cam apropie de finalul „vieții”, fiind lansată în 2017, iar acesta pare un moment bun pentru a atrage fanii către un nou dispozitiv, mult mai puternic. Costurile de „upgrade” de la un Switch ar putea fi însă prea mari pentru majoritatea gamerilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult