ASUS ZenBook UX305 review

27.02.2015
ASUS ZenBook UX305 review
Ecran, sistem audio, webcam, tastatură, touchpad

Ecran, sistem audio, webcam

Într-o vreme în care multe Ultrabook-uri au adoptat ecranele tactile lucioase şi formatul convertibil, Zenbook UX305 este una dintre puţinele excepţii care poate satisface pretenţiile utilizatorilor care doresc un sistem ultra-portabil gândit în principal pentru lucru.

ASUS a ales un panou IPS cu o rezoluţie de 3200 x 1800 pixeli, ecranul remarcându-se prin culorile saturate frumoase, nivelul de negru mulţumitor, luminozitatea maximă ridicată şi contrastul bun. Din păcate, calibrarea implicită nu este prea griozavă, dar chiar şi o ajustare manuală fără colorimetru poate scoate la iveală calităţile reale ale ecranului. La fel ca în cazul celorlalte laptopuri cu rezoluţie ridicată, experienţa în mediul desktop Windows 8.1 nu este pe deplin satisfăcătoare din cauza rutinelor de scalare nu tocmai perfecte implementate de către Microsoft şi a lipsei suportului HDPI din unele aplicaţii, doar mediul grafic Modern UI reuşind să pună cu adevărat în valoare ecranul Quad HD+. Cei care sunt deranjaţi de această problemă pot alege însă versiunea cu rezoluţie Full HD, scăpând astfel de dureri de cap şi economisind totodată şi nişte bani.

Producătorul a renunţat la stratul tactil, un lucru care-i va dezamăgi pe cei care folosesc în mod curent aplicaţiile Modern UI. ASUS a ales în schimb să acopere ecranul cu un strat protector mat, acest aspect fiind o raritate în ziua de astăzi şi fiind un motiv de bucurie pentru cei care lucrează mult în aer liber sau spaţii puternic iluminate şi detestă din tot sufletul panourile lucioase.

ASUS ZenBook UX305: ecran IPS cu rezoluţie QHD+ şi strat protector mat

Difuzoarele stereofonice amplasate pe laturile capacului inferior nu sunt prea impresionante la o primă vedere deoarece au dimensiuni reduse şi un grilaj protector cam des. Deşi nu este un Ultrabook multimedia, ASUS Zenbook UX305 reuşeşte să ofere totuşi o prestaţie audio mai mult decât satisfăcătoare. Cele două difuzoare au o putere suficient de ridicată şi o fidelitate bună în gama înaltelor şi mediilor, acestea fiind trase în jos doar de rezonanţa uşor metalizată a sunetului şi de răspunsul necorespunzător în domeniul frecvenţelor joase. Sistemul audio ICEpower este astfel suficient de bun pentru audiţii ocazionale şi este superior soluţiilor pe care le găsim implementate de obicei pe Ultrabook-urile business.

ASUS ZenBook UX305: un sistem audio compact, dar suficient de bun

Camera Web implementată de ASUS foloseşte un senzor cu o rezoluţie de 1 MP. Acesta are un nivel de zgomot cam mare iar limitările infimei rezoluţii îşi spun cuvântul, însă nivelul de detalii este acceptabil iar expunerea este bună chiar şi în condiţii mai proaste de iluminare.

Tastatură şi touchpad

Tastatura este amplasată într-o adâncitură care aduce butoanele la aceeaşi înălţime cu suprafaţa pe care se sprijină mâinile, implementarea fiind astfel surprinzător de ergonomică pentru o carcasă atât de subţire. ASUS a ales un aranjament aproape standard cu 82 de taste, singura deficienţă cu adevărat exasperantă fiind amplasarea butonului Power în colţul din dreapta-sus. Cei care sunt obişnuiţi cu tastatura de MacBook probabil că nu vor comenta nimic, însă cei care s-au obişnuit să găsească acolo butonul Delete vor trece prin câteva momente neplăcute şi vor mulţumi de fiecare dată în gând pentru existenţa funcţiei Suspend.

Deoarece spaţiul carcasei este limitat, tastatura nu poate oferi o cursă prea mare. Butoanele compensează în schimb cu o rezistenţă iniţială ridicată, un aspect care elimină o parte din potenţialele apăsări accidentale adiacente, şi cu o cursă lină şi plăcută. Distanţa dintre taste este suficient de bună pentru o utilizare confortabilă nepresărată cu prea multe apăsări accidentale greşite.

Deşi Zenbook UX305 este în mod evident un produs care pune accentul pe dotări, tastatura nu are un sistem de iluminare, iar acest aspect este dezamăgitor în cazul unui laptop cu un preţ de 4000 de lei.

ASUS ZenBook UX305: o tastatură bună cu un buton Power amplasat neinspirat

Touchpad-ul are o suprafaţă amplă de 105 x 75 de milimetri şi foloseşte o suprafaţă de contact cu fricţiune redusă fabricată din sticlă. Soluţia tehnică adoptată de ASUS este una banală, care foloseşte un singur buton fizic şi defineşte butonul dreapta prin analiza software a suprafeţei de contract. Din punct de vedere hardware, touchpad-ul este foarte plăcut de utilizat, însă software-ul dezvoltat de către ASUS a reuşit să fie chiar mai enervant decât cunoscutul panou de control Synaptics.

Aplicaţia ASUS Smart Gestures pune în valoare mediul grafic Windows 8.1 prin implementarea unor gesturi cu două sau trei degete şi suplineşte lipsa unui ecran tactil prin adăugarea unor gesturi speciale pentru activarea Charms sau Menu Bar. Aceste detalii poate că sună bine pe hârtie, însă în realitate am fost nevoiţi să dezactivăm aproape toate opţiunile suplimentare pentru a obţine un touchpad simplu pe care să ne putem baza.

ASUS ZenBook UX305: un touchpad spaţios care trebuie îmblânzit din software

Părţi pozitive

dimensiuni şi greutate
ecran IPS QHD+ mat de bună calitate
carcasă metalică solidă
conectivitate bună
design şi finisaje

Părţi negative

autonomie sub aşteptări
temperaturi ridicate
preţ mare pentru performanţele Core M
tastatură fără iluminare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News