Când ar putea fi lansate primele MacBook-uri cu procesoare ARM

27.07.2020
Când ar putea fi lansate primele MacBook-uri cu procesoare ARM

În weekend am aflat noi detalii despre o posibilă dată de lansare pentru seria iPhone 12 și alte câteva dispozitive Apple. Aceeași sursă a vorbit însă și despre o alte game de dispozitive Apple, pe care le vom primi cândva înainte de sfârșitul anului 2020. Probabil cea mai mare veste de la WWDC de anul acesta a fost că Apple renunță la procesoarele Intel, în favoarea Apple Silicon, procesoare proprietare bazate pe arhitectura ARM. Se pare că știm acum și când vom vedea primele modele de computere Mac cu procesoare ARM.

Un eveniment pentru lansarea de computere Mac cu ARM era aproape confirmat de Apple

Apple are o strategie predictibilă atunci când vine vorba despre lansările smartphone-urilor sale. În fiecare an, în luna septembrie, compania anunță și lansează noi modele. Uneori acestea întârzie o lună sau două pe piață, dar evenimentul din septembrie este nelipsit. În cazul altor game de dispozitive însă, compania obișnuiește să nu lucreze pe un program atât de bine stabilit. Uneori primim noi vești în toamnă, după iPhone-uri, alteori abia în primăvară.

Se pare că anul acesta, la o lună și jumătate după prezentarea oficială a noilor iPhone-uri, Apple ar putea să mai țină un eveniment dedicat dispozitivelor sale de productivitate. Este vorba despre laptop-uri MacBook și despre iPad Pro, cele mai puternice dispozitive portabile ale sale.

iHacktu Pro spune că un eveniment de lansare în care am putea vedea un nou iPad Pro, un MacBook și un MacBook Pro de 13” ar putea avea loc pe 27 octombrie. Ambele modele MacBook ar putea fi echipate cu noile procesoare Apple Silicon. De altfel, Apple a promis că va lansa pe piață înainte de sfârșitul anului primele computere cu astfel de procesoare.

Noile MacBook-uri ar putea reprezenta upgrade-uri semnificative față de variantele din prezent

Va fi interesant să vedem ce înseamnă asta pentru gama de computere din gama Mac. Modelul de bază MacBook a fost întotdeauna un model cu funcționalitate de bază. Cea mai recentă versiune folosea procesoare Intel Core M, avea un ecran de 12”, un singur port USB-C și era extrem de subțire. De altfel, acesta a fost primul model echipat cu tastatura Butterfly, care a fost cauza multor probleme pe modelele Pro, mai târziu.

Acesta nu putea însă să ruleze software foarte complex, întrucât era limitat de procesoarele foarte lente și de lipsa răcirii active. Cu un chipset de tipul Apple A13 sau Apple A14 pe macOS, acest computer ar putea deveni un model mult mai util pentru productivitate. Având în vedere că poți edita pe un iPhone fotografii și clipuri video la rezoluții foarte înalte fără probleme și cu un consum de baterie scăzut, un MacBook de 12” cu procesor similar și răcire pasivă ar fi un computer foarte atrăgător pentru cei care vor să lucreze de la distanță, dar să nu care o „cărămidă” în geantă.

În același timp, un MacBook Pro de 13” cu un procesor mai puternic și mai eficient ar putea deveni un computer foarte atrăgător pentru cei care până acum trebuiau să cumpere un MacBook de 15 sau 16” pentru a accesa performanță de top. Procesoarele Apple Silicon, precum A12Z, au demonstrat deja că sunt capabile să ofere performanță foarte bună în aplicații profesionale precum editare video în Final Cut Pro X sau editare foto în Photoshop cu fotografii de rezoluții imense. De asemenea, modelele MacBook Pro de până acum promiteau oricum în jur de 10 ore de autonomie, iar trecerea la procesoare Apple ar trebui să extindă semnificativ această valoare.

iPad Pro ar putea primi a doua revizie hardware din 2020

Cât despre un nou iPad Pro, probabil că este vorba de încă o revizie hardware. Modelul iPad Pro 2020 cu cameră LiDAR nu a reprezentat un mare salt de performanță față de iPad Pro 2018, folosind același procesor, dar cu mai mult RAM și cu un nucleu în plus la cipul grafic. Un nou model ar putea păstra design-ul și camerele, dar ar putea face trecerea la un procesor Apple A14X sau A14Z, cu performanță îmbunătățită și conectivitate 5G, la fel ca iPhone 12.

Computerele Mac ar putea primi Face ID

Probabil că laptop-urile MacBook 12 și MacBook Pro 13” vor fi și primele de la Apple care vor fi echipate cu senzori pentru Face ID. Această metodă de deblocare este disponibilă doar pe iPad Pro, iPhone X, iPhone XS/XR și iPhone 11. Computerele Apple se bazează acum pe autentificare prin TouchID, care ar putea dispărea odată cu integrare Face ID.

Totuși, computerele Apple vin echipate cu camere web de slabă calitate, deci integrarea Face ID ar putea reprezenta și un salt mare la acest capitol. Este curios însă de ce Apple a așteptat până acum să introducă o metodă atât de simplă de autentificare pe computerele sale. Microsoft oferă Windows Hello cu recunoaștere facială pe Windows 10 de mulți ani.

Ce nu știm despre noile computere Mac cu ARM este dacă vor fi mai ieftine, mai scumpe, sau vor continua cu prețurile din trecut. În teorie, Apple ar putea face profit și mai mare pe aceste modele, folosind mai multe componente proprietare. Rămâne de văzut dacă scăderea costurilor de producție va fi reflectată și în preț, sau dacă alături de noile procesoare, Apple va integra și alte componente care să țină prețul sus. Senzorul True Depth pentru FaceID este o componentă încă destul de scumpă, fiind integrată doar în modelele de top de tablete si telefoane. S-ar putea să vedem ceva similar și în cazul laptop-urilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult