Huawei MateBook D16 review: laptop cu ecran mare pentru cei care lucrează în mod hibrid

23.06.2022
Huawei MateBook D16 review: laptop cu ecran mare pentru cei care lucrează în mod hibrid

Huawei a demonstrat deja că știe să construiască laptop-uri performante și bine construite, atât în zona de medie, cât și în cea premium. Modelul de față, MateBook D16 este unul dintre laptop-urile care stau cumva la granița între modelele MateBook D anterioare și variantele MateBook și MateBook Pro, fiind un model bine configurat, nu tocmai ieftin, dar care ar putea fi computerul potrivit pentru o categorie importantă de utilizatori: cei care au adoptat stilul de lucru hibrid și au nevoie de un laptop cu ecran mare, pe care să îl poată căra, la nevoie, oriunde.

MateBook D16 nu are un design foarte diferit față de cel al altor modele de la Huawei

Laptop-urile Huawei din ultima perioadă au un design unitar, fiind construite din aluminiu la exterior, cu ecrane cu margini subțiri și un profil subțire. Chiar dacă MateBook D16 este un dispozitiv cu ecran de 16”, acesta nu se simte drept un „colos” care să îți rupă spatele atunci când îl pui într-un ghiozdan. Mai degrabă pare să fie un soi de ultrabook cu ecran mare, corpul său fiind similar cu cel al modelelor tradiționale cu diagonală de 15”.

Huawei MateBook D16 front

Huawei a reușit să pună un display mare într-un corp așa mic reducând marginile din jurul ecranului pe toate lateralele, fiind loc doar pentru un logo în partea de jos. De asemenea a fost necesară o extensie în partea de sus pentru implementarea unui webcam, această zonă fiind utilă și pentru ridicarea ecranului atunci când laptop-ul este închis. Am apreciat și faptul că Huawei a renunțat la integrarea camerei în tastatură, poziția aceea fiind prea joasă pentru videoconferințe confortabile.

Chiar dacă este vorba despre un laptop compact, Huawei D16 are totuși loc pentru o tastatură completă, cu tot cu Numpad în partea din dreapta. Nu pot spune că sunt un fan al trackpad-ului, care nu este poziționat central, ci puțin spre stânga, și este de dimensiuni cam mici, chiar și în comparație cu cele de pe alte modele Huawei mai performante. Tastatura, în schimb, este foarte bună, cu o cursă satisfăcătoare și cu un numpad care va fi cu siguranță apreciat de către cei care lucrează zilnic cu cifre.

Huawei MateBook D16 plug

La capitolul portabilitate, Huawei MateBook D16 nu dezamăgește. La numai 1,7 kg, acesta este doar puțin mai greu decât ultrabook-urile obișnuite, iar încărcătorul său este extrem de mic și ușor. Practic, Huawei a luat încărcătorul de 65W cu SuperCharge de pe telefoanele sale și l-a inclus în cutia acestui laptop. Acesta are mufă USB-C și permite cu adevărat încărcarea rapidă atât a laptop-ului, cât și a unui telefon sau a unei tablete de la Huawei (sau de la alte brand-uri), cu același cablu.

Ecranul este mare, dar nu este recomandat pentru altceva decât lucru

Un motiv pentru care MateBook D16 este un model mai accesibil decât variantele Pro este faptul că au fost făcute câteva mici sacrificii pentru a atinge acest preț. De exemplu, ecranul nu este unul foarte performant în comparație cu variantele mai scumpe. Vorbim despre un panel Full HD pe format 16:10, cu luminozitate de numai 300 nits. Acesta este foarte bun pentru capabilități office, dar nu este la nivelul modelelor orientate către multimedia sau gaming. Un avantaj ar fi însă faptul că este mat, ceea ce asigură mai puține reflexii nedorite în utilizare.

Huawei MateBook D16 screen

Din păcate, luminozitatea scăzută nu îl recomandă pentru utilizare în aer liber, în soare puternic. Ar putea fi bun pentru activități creative de bază, precum editarea fotografiilor, fiind compatibil cu standardul sRGB 100%, dar nu și pentru lucruri mai complexe. Din păcate, laptop-ul nu include un slot pentru carduri SD, deci creativii vor necesita adaptoare pentru a-și transfera fotografiile.

MateBook D16 vine și cu multe avantaje pe partea hardware

O mare parte din „bugetul” hardware-ului modelului MateBook D16 a fost investit, aparent, în procesoarele Intel din generația a 12-a. Modelul testat beneficiază de un procesor Intel Core i7-12700H, un model high-end care se regăsește și în cele mai noi laptop-uri de gaming. Fiind însă un computer subțire și ușor, cu un consum redus de energie, acest procesor este limitat la un consum de 40W în modul „performance”, de ajuns pentru orice tip de activitate office chiar și avansată. Există și o variantă cu procesor i5-12450, mai ieftină.

Huawei MateBook D16 keyboard

La capitolul conectivitate, am menționat că nu există un slot SD, ceva ce ar putea să nu fie așa important pentru mulți dintre utilizatori. Ce este important însă este faptul că există două port-uri USB-C pe partea stângă, două USB Type-A pe partea din dreapta, cât și un port HDMI și un jack de căști. În principiu, acestea ar trebui să fie de ajuns pentru majoritatea accesoriilor din piață, redarea pe un ecran extern și pe căști sau difuzoare cu fir.

Desigur, laptop-ul este compatibil și cu tehnologii wireless. Fiind vorba despre un model Huawei, acesta poate folosi toate funcțiile de colaborare precum Huawei Share pentru transfer de fișiere rapid, sau Cast+ pentru redarea wireless pe un display compatibil Huawei. Nu am avut la îndemână dispozitive Huawei pentru a testa aceste funcții, dar le-am mai testat în trecut pe modele mai vechi și au funcționat foarte bine, deci sunt slabe șanse ca noul model să ofere o experiență mai slabă. Totuși, este posibil ca majoritatea utilizatorilor să nu beneficieze de pe urma acestor integrări, întrucât telefoanele și tabletele Huawei par să fie din ce în ce mai rare în piață, conform rapoartelor de vânzări la nivel mondial. Posibilitatea de a folosi aceste funcții și pe alte dispozitive ar putea fi mai benefică pentru a face laptop-urile Huawei mai atractive pentru utilizatori.

Huawei MateBook D16 back side

Webcam-ul are doar 2 megapixeli și oferă rezoluție 1080p pentru videoconferințe. Este un webcam bun, peste media din piață la nivel de calitate a imaginii, cu funcții AI pentru urmărirea subiectului în cadru, funcție similară cu Center Stage de la Apple, sau corecția ochilor pentru a părea că persoana se uită spre cameră, nu spre ecran. Desigur, există și capabilitatea de a adăuga blur sau elimina fundalul complet. Și cele patru microfoane folosite pentru conferințe se bucură de procesare AI pentru reducerea zgomotului de fundal.

În ciuda faptului că are un procesor puternic și nu are un sistem de răcire foarte avansat, precum cele de pe laptop-urile de gaming, nu pot spune că MateBook D16 este un laptop zgomotos, chiar și în cele mai complexe teste de performanță. Sigur, cooler-ul se aude în utilizare, însă la un volum destul de scăzut, chiar și la turație înaltă. Difuzoarele ar trebui să acopere zgomotul cooler-ului dacă redau muzică sau orice altceva. Iar difuzoarele sunt decente, au volum înalt și claritate bună, dar dimensiunile reduse ale laptop-ului atrag de la sine lipsa frecvențelor joase pronunțate.

Huawei MateBook D16 left

Autonomia diferă în funcție de tipul de utilizare și profilul de performanță ales. Modul „performance” poate fi activat doar dacă laptop-ul este în priză și are peste 50% baterie, dar pe modurile economice poți lucra peste 5-6 ore cu bateria full în regim office.

Performanța modelului cu i7 este chiar peste necesitățile celor care lucrează în zona office

Fiind vorba despre un computer destul de portabil, alegerea unei configurații cu Intel Core i7 pare să fie nejustificată. Sigur, este unul dintre cele mai performante laptop-uri cu astfel de dimensiuni, însă nu e tocmai clar care vor fi cazurile de utilizare pentru un astfel de laptop. Iar utilizarea unui procesor mai puternic va atrage de la sine și autonomie scăzută. Personal, recomand versiunea cu procesor i5, care beneficiază și de un preț semnificativ mai mic la raft.

Huawei spune că jocuri mai „ușoare”, precum League of Legends și DOTA 2 ar putea rula pe cipul integrat Intel Xe din procesor, însă nu aș recomanda acest laptop drept unul de gaming. Cu ecran la 60 Hz și doar iGPU, sunt slabe șanse să fii cu adevărat competitiv în aceste jocuri. De asemenea, nu există un port Ethernet, necesar pentru jocuri online, în ciuda avansului tehnologic pe partea de conectivitate wireless.

Huawei MateBook D16 front closed

Vestea bună este că vei putea face chiar și editare video pe acest laptop, atât timp cât îl conectezi la un monitor mai potrivit pentru asta la un birou și îl ții permanent în priză în modul de performanță ridicată.

Benchmarks

PCMark 10 

  • Essentials – 10.308
  • Productivity – 6.250
  • Digital Content Creation – 6.598
  • Total – 5.390

CrystalDiskMark

  • Seq1M Q8T1 – Read: 3.513 MB/s / Write: 2.292 MB/s
  • Seq1M Q1T1 – Read: 3.008 MB/s / Write: 2.311 MB/s

Cinebench R23

  • Single-Core – 1.714
  • Multi-Core – 9.298

Concluzii

Huawei MateBook D16 este un laptop ușor de recomandat celor care chiar au nevoie de el. Se pare că cererea pentru computere cu ecrane mari este în creștere, iar acesta este unul dintre modelele cele mai performante, care pot fi și ușor de cărat. Modelul de bază de 4.299 lei vine cu procesor i5, 8 GB RAM și 512 GB stocare. L-aș evita însă, pentru cantitatea de RAM insuficientă în 2022. Totuși, versiunea de medie cu același procesor și 16 GB RAM pare să fie o configurație mai bine balansată, la 4.699 lei. Dacă aveți neapărată nevoie de modelul cu i7, acesta va costa cu 1.000 lei în plus și beneficiază tot de 16 GB RAM și 512 GB stocare internă.

Huawei spune că pentru primele comenzi, va oferi și un voucher de 500 lei pentru MateBook D16, ceea ce ar putea aduce prețul la un nivel mai rezonabil pentru toate configurațiile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult