AOC U3277PQU – rezoluţie ultra HD pentru profesionişti (REVIEW)

09.02.2016
AOC U3277PQU - rezoluţie ultra HD pentru profesionişti (REVIEW)
Experienta în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Mult superior soluţiilor de buget bazate pe panouri cu tehnologie TN, AOC U3277PQU oferă unghiuri de vizibilitate generoase, abaterea de la poziţia ideală pentru vizionare aducând doar o reducere graduală a contrastului, însă fără a denatura prea mult culorile afişate.

Ecranul este bine calibrat direct din fabrică şi nu impune corecţii majore asupra nivelului de contrast sau a canalelor de culoare. Totuşi, unii utilizatori mai experimentaţi ar putea remarca temperatura de culoare puţin sub nivelul ideal 6500K, dând imaginii o uşoară tentă gălbuie.

Pentru a beneficia de avantajele rezoluţiei UHD la o rată de actualizare a imaginii de 60Hz este necesară folosirea cablului DisplayPort, conectat la o placă video de generaţie recentă. Cu aceste condiţii îndeplinite, monitorul este detectat şi configurat automat la rezoluţia optimă, singura ajustare de făcut în sistemul de meniuri fiind comutarea sursei de semnal video pe intrarea Display Port.

AOC U3277PQU

Uşor de parcurs, sistemul de meniuri oferă opţiuni avansate pentru ajustarea canalelor RGB, contrast, strălucire şi gamma. Merită menţionat şi suportul pentru contrast dinamic, respectiv ajustarea setărilor monitorului direct din Windows, folosind aplicaţia dedicată i-Menu.

Pasionaţii de jocuri vor aprecia şi prezenţa setării Overdrive cu trei nivele de intensitate. Bine implementată, funcţia Overdrive setată la valoarea Medium optimizează claritatea imaginii fără a introduce artefacte vizuale nedorite. Rezultate şi mai bune în jocuri sunt însă obţinute cu setarea Strong, efectul de blur în scenele cu mişcări rapide devenind aproape insesizabil pentru utilizatori obişnuiţi. Pasionaţii de jocuri FPS (first-person-shooter) ar putea remarca un uşor efect de LAG, inducând o mică întârziere între imaginea recepţionată de la placa video şi afişarea efectivă pe ecranul monitorului. În practică, acest neajuns întâlnit şi la alte monitoare cu ecran 4K este uşor depăşit după o scurtă perioadă de acomodare şi ar putea trece complet neobservat pentru utilizatorii care nu participă în mod frecvent la sesiuni de gaming competitiv.

AOC U3277PQU

Folosit pentru editare foto, ecranul de calitate superioară se face remarcat prin uniformitatea excelentă a iluminării LED şi coloritul foarte plăcut, pus în valoare cu filtrul anti-reflexie mai puţin agresiv, dar totuşi eficient pentru scopul său. În cazul exemplarului disponibil pentru testare, redarea unui fundal complet negru nu a evidenţiat pixeli/subpixeli nefuncţionali, sau efect backlight-bleed. Foarte important pentru cei care obişnuiesc să petreacă multe ore în faţa ecranului, sursa de lumină LED este de tip Flicker-free, capabilă să asigure o iluminare fără efect de pâlpâire la orice nivel de intensitate.

Dând plus de valoare ecranului foarte spaţios, funcţia Picture-In-Picture ne permite să redăm simultan două surse de semnal video, inclusiv sunet. Fereastra ajustabilă poate fi redimensionată după bunul plac din meniul de configurare, iar densitatea de afişare specifică panoului cu rezoluţie 4K asigură că nu pierdem nimic din claritatea originală a sursei video.

Contrastând performanţele ecranului, cele două difuzoare încorporate sunt utile doar pentru redarea sunetelor de sistem, experienţa vizionării unui film 4K fiind cel mai bine completată cu un sistem audio separat.

Concluzie

Chiar dacă nu include tehnologii avansate, cum ar fi Adaptive-sync pentru eliminarea efectului de sacadare a imaginii în jocuri, AOC U3277PQU rămâne o alegere excelentă pentru un monitor multimedia, sau monitor pentru editare video şi imagine.

Experienţa oferită la vizionarea de filme 4K este impresionată, iar spaţiul câştigat pentru organizarea aplicaţiilor pe desktop-ul Windows ar trebui să fie suficient chiar şi pentru cei mai ambiţioşi utilizatori. Pentru o experienţă la fel de bună în jocuri este însă nevoie de o configuraţie puternică, ajutată cu o placă video capabilă să susţină un framerate constant de 60 fps, chiar şi la rezoluţia nativă Ultra HD.

Este de apreciat şi atenţia acordată la partea de design, AOC U3277PQU reuşind să transmită impresia de eleganţă fără a apela la finisaje costisitoare. Construcţia este solidă şi permite adaptarea la aproape orice înălţime de birou sau postură de utilizare, iar Hub-ul cu 4 conectori USB 3.0 completează reţeta unui monitor practic şi versatil.

Preţ şi disponibilitate

Cu dotări şi o calitate a imaginii similară modelului BenQ BL3201PT testat de Go4it în urmă cu doar câteva luni, AOC U3277PQU renunţă la şasiul integral metalic pentru susţinerea ecranului şi face unele compromisuri la partea de sunet, însă compensează pe deplin prin preţul mai mic cu aproximativ 500 Lei, obţinut fără a sacrifica din calitatea imaginii. La un preţ de aproximativ 3600 Lei, AOC U3277PQU este o alegere excelentă pentru cei aflaţi în căutarea unui monitor 4K cu tehnologie IPS sau similară, calitatea bună a finisajelor şi diagonala mare de afişare completând reţeta unui monitor reuşit.

Părţi pozitive

Bun raport calitate/preţ, pentru un monitor 4K cu ecran non-TN
Procesarea culorilor pe 10 biţi şi ecranul cu tehnologie AHVA (similar IPS)
Design elegant şi multiple opţiuni pentru ajustare
Hub USB 3.0 integrat

Părţi negative

Sunet nu prea grozav prin difuzoarele încorporate
Butoanele pentru accesarea sistemului de meniuri sunt zgomotoase la apăsare
Input Lag moderat

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult