Samsung C32F391FWU [REVIEW]

07.07.2016
Samsung C32F391FWU [REVIEW]
Experienţa în utilizare, Concluzie

Meniul OSD şi reglaje

Samsung C32F391FWU vine cu un sistem de meniuri bine organizat şi eficient de navigat, chiar dacă tot ce avem la dispoziţie este un simplu joystick cu 4 axe şi buton pentru confirmarea setărilor.

Samsung C32F391FWU

La apăsarea butonului OK suntem întâmpinaţi cu un ghid vizual îndrumând către accesarea meniului principal (direcţie în sus), sursa pentru semnal video (stânga), meniul Eye Saver (dreapta) şi funcţia Power On/Off (direcţia în jos).

Bine structurat, meniul de configurare ar trebui să fie uşor de parcurs chiar şi pentru utilizatori neiniţiaţi. Primul la rând, meniul  Picture conţine toate reglajele relevante pentru imagine: funcţia Magic Bright, Strălucire, Contrast, Claritate, reglaje individuale pentru canalele de culoare RGB, Gama şi tonalitate de culoare, funcţia Magic Upscale pentru creşterea clarităţii imaginii, funcţia Eye Saver, activerea/dezactivarea modului pentru jocuri, ajustarea timpului de răspuns al ecranului şi funcţia de scalare a imaginii în cazul folosirii rezoluţiilor non-native. Printre setările disponibile la secţiunea System avem Eco Saving Plus, activarea/dezactivarea ledului Power, si auto-detecţia sursei de semnal video.

Experienţa în utilizare

Atipic pentru un ecran destinat folosirii ca şi monitor pentru PC, Samsung C32F391FWU întinde rezoluţia 1920×1080 pixeli pe o diagonală de 81 cm, comparabilă unui televizor LCD pentru acasă. Cum era de aşteptat, claritatea imaginii are de suferit, monitorul neputând fi recomandat pentru birouri înguste care obligă privirea imaginii de la o distanţă mai mică de un 80-100 cm, mai ales dacă lucrăm cu documente text sau navigăm pe internet. Însă altfel stau lucrurile la vizionarea de filme, unde ecranul spaţios şi cu matrice VA nu este cu nimic mai prejos în faţa unui televizor LCD dedicat. Ecranul curbat contribuie la o experienţă de vizionare mai bună, însă nu acesta este detaliul care face diferenţa. Cumulat, unghiurile de vizibilitate generoase, reproducerea bună a culorilor şi timpul de răspuns sub medie fac din Samsung C32F391FWU un monitor ideal pentru filme. Pasionaţii de gaming competitiv ar putea critica însă diagonala de afişare, prea mare pentru a cuprinde dintr-o privire întreaga suprafaţă a ecranului. În schimb, cei care preferă simulatoarele auto şi seria FIFA vor aprecia ecranul spaţios şi absenţa aproape totală a efectului de LAG, atât de des întâlnit la televizoare obişnuite.

Ecranul se face remarcat prin luminozitate ridicată şi contrast excelent. În schimb, paleta de culori implicită ar mai putea primi mici ajustări din setările RGB. Finisajul glare ajută la păstrarea clarităţii imaginii, ecranul curbat având avantajul de a limita reflexiile ambiante cauzare de surse puternice de lumină, mult mai bine dispersate decât pe suprafaţa unui ecran perfect plat.

Cu greutate de numai 6 Kg, monitorul nu pune probleme în ce priveşte stabilitatea, ecranul de 31.5” fiind bine sprijinit pe suportul cu structură metalică. Amatorii de configuraţii multi-monitor vor aprecia sistemul de prindere VESA, însă panoul de conectori orientaţi în spate ar putea incomoda dacă ecranul este fixat de perete.

Concluzie

Disponibil la un preţ începând cu 1350 Lei, Samsung C32F391FWU este o alegere de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui ecran cât mai spaţios pentru vizionarea de filme şi sesiunile de jocuri PC. Este adevărat, rezoluţia Full HD este cam mică pentru diagonala de afişare, însă avem avantajul cerinţelor de sistem mult relaxate, comparat unui monitor QHD sau 4K. Practic, putem reda aproape orice joc de generaţie recentă chiar şi cu o placă video entry-level, scutind mult din investiţia iniţială.

În schimb, cei care apreciază claritatea ecranului unui smartphone sau tabletă de ultimă generaţie pot arunca o privire şi înspre oferta de monitoare 4K, mai costisitoare dar cu rezultate net superioare în ce priveşte experienţa la vizionare.

Părţi pozitive

Preţ accesibil
Ecran curbat şi cu diagonală mare
Design elegant şi subţire
Panou cu tehnologie VA, oferind unghiuri generoase de vizibilitate şi o bună calitate a imaginii

Părţi negative

Rezoluţia Full HD este prea mică, dacă ne raportăm la mărimea ecranului. Claritatea imaginii are de suferit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult