Tenda RX27 Pro review: Wi-Fi din cea mai nouă generație

28.08.2023
Tenda RX27 Pro review: Wi-Fi din cea mai nouă generație

Routerele cu Wi-Fi 6E sunt pe piață de câțiva ani deja, dar abia acum acesta încep să pătrundă în „mainstream”, când Wi-Fi 7 deja ne bate la ușă. Tenda RX27 Pro este primul model de acest gen pe care îl testez, iar rezultatele sunt cel puțin interesante. Pe de-o parte, standardul Wi-Fi 6E se dovedește a fi ceva mai dificil de implementat din punct de vedere tehnic. Pe de altă parte, observăm că, de fapt, Wi-Fi 6 și 6E sunt standarde similare, fără o diferență semnificativă de performanță între cele două.

RX27 Pro adoptă un design clasic pentru routerele de la Tenda

Routerul Tenda RX27 Pro este un model Tri-Band, adică poate oferi conexiuni pe trei frecvențe sau „benzi” diferite. Acesta păstrează design-ul routerelor Tenda din gama superioară de până acum, cu uo carcasă din plastic mat cu unghiuri drepte și multe antene de jur împrejur. Avem nu mai puțin de cinci antene, probabil câte două pentru fiecare bandă de frecvență înaltă în parte și una pentru banda de 2,4 GHz.

Pe partea din spate, router-ul integrează un port WAN și trei port-uri LAN, cu unul mai puțin decât obișnuiam să primim în trecut. Asta înseamnă că doar trei dispozitive pot fi conectate prin fir la acesta. Toate port-urile sunt, din fericire, gigabit. Având însă în vedere capabilitățile pe Wi-Fi ale acestui router, probabil că ar fi fost de preferat să  vedem port-uri 2.5 Gbps.

Tenda RX27 Pro accessories

În pachet, Tenda RX27 Pro nu include decât un adaptor de priză și un patch gigabit cu cablu subțire. E bine că există și acesta, având în vedere cât de hotărâte sunt companiile din zona de tehnologie să renunțe la accesorii, mă aștept ca în curând să nu mai vedem astfel de cabluri în pachet.

Tenda a modernizat puțin interfața web de configurare a routerelor sale

Routerele Tenda folosesc aceeași interfață web de ceva vreme deja și aceasta este opțională, întrucât aplicația de mobil Tenda Wi-Fi oferă acces la majoritatea opțiunilor necesare. Totuși, modelul RX27 Pro de la Tenda vine cu o interfață web nouă, modernizată, cu meniuri aerisite și mult mai bine structurate.

Poți găsi cam toate opțiunile necesare pe care le aștepți de la un router din gama superioară în aceste meniuri, inclusiv posibilitatea de a transforma router-ul într-o unitate pentru un sistem mesh. Tenda oferă acum, la fel ca alți producători de echipamente de rețea, posibilitatea de a combina routerele cu rețele mesh ale companiei. Vom testa această capabilitate într-un review viitor, care va apărea în curând, cu un sistem Nova al companiei.

Tenda oferă posibilitatea de a păstra rețeaua Wi-Fi unificată, având la dispoziție un singur SSID pentru toate tipurile de conexiuni, pe 2,4, 5 sau 6 GHz, sau de a le separa în trei rețele separate. Eu recomand întotdeauna păstrarea rețelelor separate, întrucât unele dispozitive, în special cele mai vechi, ar putea avea probleme de conectivitate sau ar putea refuza complet să se conecteze la rețele mixte. De asemenea, uneori rețeaua selectată automat nu este cea mai rapidă, așa că s-ar putea să nu beneficiezi de întreaga performanță disponibilă, chiar dacă dispozitivul utilizat este echipat cu antene mai performante.

Wi-Fi 6E nu este un salt de viteză, ci mai degrabă permite rețele rapide în zone aglomerate

Deși Wi-Fi 6E este un standard folosit de vreo doi ani deja, nu foarte multe dispozitive sunt livrate cu antenele potrivite. Astfel, dintre toate dispozitivele personale și cele pe care încă le aveam la test, unul singur a fost compatibil cu rețeaua Wi-Fi 6E, pe 6 GHz: ZenFone 7. Acesta este un telefon de dimensiuni mici, care nu pare să aibă antene atât de performante precum alte dispozitive din piață, așa că testarea alături de acesta nu a fost tocmai ideală.

Tenda RX27 Pro ports

Pentru că rețeaua de 6 GHz folosește o frecvență mai înaltă chiar și decât 5 GHz, aceasta este ceva mai limitată în acoperire. Chiar dacă am prins semnal „full” în toată casa, se observă cum obstacolele puse în calea conexiunii, precum obiecte sau pereți, pot afecta semnificativ performanța acesteia. În trecut, atunci când apăreau prima dată conexiunile pe 5 GHz existau probleme similare, care au fost în timp depășite prin integrarea de antene mai puternice și algoritmi avansați de beamforming. Probabil că va mai dura până când rețelele de 6 GHz pentru acasă vor depăși aceste obstacole, măcar parțial.

Astfel, în testele de performanță, rețeaua de 6 GHz s-a dovedit a fi mai lentă decât cea pe 5 GHz, chiar dacă foloseam același dispozitiv și același router, de la aceeași distanță. Am realizat teste pe toate tipurile de rețele ale router-ului Tenda RX27 Pro: 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz, toate realizate consecutiv din aceleași poziții. Routerul a fost amplasat în centrul apartamentului, iar testele au fost realizate atât din proximitatea imediată a acestuia, cât și din alte trei poziții din casă. Rezultatele sunt însă foarte bune, iar pentru a verifica că router-ul atinge într-adevăr 1 Gbps, am realizat și un test pe cablu pe un PC high-end.

PC

  • Cablu – Download: 932 Mbps / Upload: 902 Mbps

Zenfone 10

Lângă Router 

  • 2.4 GHz – Download: 305 Mbps / Upload: 124 Mbps
  • 5 GHz – Download: 841 Mbps / Upload: 898 Mbps
  • 6 Ghz – Download: 572 Mbps / Upload: 569 Mbps

Test 1

  • 2.4 GHz – Download: 254 Mbps/ Upload: 103 Mbps
  • 5 GHz – Download: 553 Mbps / Upload: 897 Mbps
  • 6 GHz – Download: 499 Mbps / Upload: 586 Mbps

Test 2

  • 2.4 GHz – Download: 260 Mbps / Upload: 102 Mbps
  • 5 GHz – Download: 703 Mbps / Upload: 563 Mbps
  • 6 GHz – Download: 656 Mbps / Upload: 517 Mbps

Test 3

  • 2.4 GHz – Download: 277 Mbps / Upload: 81.3 Mbps
  • 5 GHz – Download: 589 Mbps / Upload: 438 Mbps
  • 6 GHz – Download: 526 Mbps / Upload: 190 Mbps

Concluzii

Chiar dacă Wi-Fi 6E nu aduce un aport de viteză considerabil (sau observabil), rețelele pe 6 GHz folosesc complet alte frecvențe. Dacă aveți în zonă multe alte rețele pe 2,4 GHz sau 5 GHz care ar putea bruia semnalul rețelei proprii, o rețea Wi-Fi pe 6 GHz ar putea funcționa mai bine în aceste condiții.

Tenda RX27 Pro este un router foarte performant și fără o rețea Wi-Fi 6E, dar având această tehnologie integrată, este un router complet. Totuși, nu l-aș recomanda celor care au nevoie de un router performant, , ci doar celor care au nevoie de el cu adevărat, au dispozitive Wi-Fi 6E și vor acces la toate funcțiile avansate ale acestui model.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult