WiMAX – de 9 ori mai rapid decat internetul de acasa

27.11.2007
WiMAX - de 9 ori mai rapid decat internetul de acasa
Epilog

Epilog

  • E foarte probabil ca anul viitor sa avem si in Romania WiMAX. „WiMAX va veni chiar daca o doriti, va place sau nu va place", spunea anul trecut Ed Zander, sef al biroului director si CEO al Motorola intr-un interviu pentru News.com.

Ce inseamna asta?

  • Nu ne vom mai impiedica de cabluri la birou sau acasa si vom cheltui mai putin pentru superviteza de acces la internet. Vom putea iesi intr-un parc cu tot cu notebook-ul sa lucram la aer curat, pe fondul sonor al naturii. Doar viitorul ne va spune insa adevarata poveste. Avantajele WiMAX Prin tehnologia WiMAX incorporata in mobil, notebook sau computer desktop vei atinge viteze de descarcare a continutului de pe internet de 70 Mbps wireless, la distante de pana la 50 km de o antena a operatorului telecom.

De ce nu avem inca?

  • In Romania, tehnologia nu este disponibila comercial, pentru ca frecventele in care ar putea functiona nu sunt inca libere. Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. urmeaza sa elibereze aceste frecvente pentru ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei sa poata organiza o licitatie pentru a acorda dreptul de utilizare a acestora de catre operatorii si furnizorii de servicii telecom.

Ce va fi?

  • Odata cu implementarea tehnologiei in Romania trebuie sa ne asteptam la scaderea preturilor abonamentelor pentru conexiunea la internet datorita costurilor reduse ale infrastructurii necesare pentru operatori.
Ce este WiMAX

Cum ar fi sa intri pe internet wireless cu viteza de 70 Mbps (aproape de 9 ori mai mare decat conexiunea prin cablu de acasa!) oriunde te-ai afla? Visul ar putea deveni realitate chiar si in Romania in curand, iar abonamentul va costa si mai putin decat cel prin cablu. E vorba de WiMAX, o tehnologie care isi face loc treptat in toata lumea, inclusiv in zonele rurale.

Ce este WiMAX?

Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) e o tehnologie wireless care seamana cu Wi-Fi in sensul ca se bazeaza tot pe transferul de date prin unde radio, dar este cu mult mai rapida (70 Mbps fata de 54 Mbps la Wi-Fi) si are o raza de actiune uriasa (cativa zeci de kilometri fata de 30-100 m pentru Wi-Fi). Cu alte cuvinte, un singur emitator WiMAX ar putea acoperi toata Capitala. Cele doua avantaje nu au insa niciodata efect concomitent. Altfel spus, nu vei descarca niciodata de pe internet cu viteza de 70 Mbps cand esti la 50 km de o antena WiMAX.

Conteaza distanta, conditiile de mediu si obstacolele din jur, ca in cazul oricaror transmisii prin unde radio. WiMAX e de doua tipuri: cu transmisie comunicatii fixe si mobile. Standardul 802.16d va fi folosit pentru comunicatiile „fixe". Asta inseamna ca semnalul va veni de la o antena WiMAX catre un receptor fix, montat in exteriorul unei cladiri si care va distribui mai departe semnalul la nivel local, prin cabluri sau Wi-Fi, pentru toate computerele din cladirea respectiva.

Aceasta e varianta care va avea probabil cel mai mare succes, datorita costurilor extrem de mici de implementare a sistemului. Operatorul are de facut investitii mici in infrastructura, iar viteza de transfer a datelor este mai mare decat cea pentru WiMAX-ul mobil si decat cea clasica, prin cablu. Standardul pentru WiMAX mobil este 802.16e si se refera la receptia directa a semnalului de catre un echipament (notebook, telefon mobil etc.) cu ajutorul unui receptor incorporat in acel echipament. Data fiind raza de actiune mare, vei ramane conectat cu notebook-ul oriunde te-ai plimba cu el.

Perfect! Ce mai asteptam?

Pentru ca un furnizor sa poata oferi servicii WiMAX, are nevoie de licenta pentru a utiliza o banda de frecvente, iar acest lucru nu se poate intampla daca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei nu organizeaza o licitatie de acordare a licentelor de functionare. ANRCTI ar rezolva problema cu placere, dar are nevoie la randul ei ca Guvernul Romaniei sa aprobe strategia de organizare a licitatiei. Chestia asta era programata in septembrie, dar nu s-a mai intamplat nimic.

„In Romania, WiMAX poate fi utilizata in banda de frecvente de 3,7GHz (3.600-3.800MHz). Societatea Nationala de Radio­co­municatii S.A. detine o licenta de utilizare a frecventelor in banda 3.600 – 4.200MHz si utilizeaza acesta banda in sco­pul retransmiterii programelor nationale de radio si tele­vi­ziune. Ca urmare, pentru aplicatii de tipul BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio in banda larga) din care face parte si tehnologia WiMAX, este necesara o reorganizare a spectrului de frecvente in banda 3,7GHz. Ideea ar fi ca Societatea Nationala de Radio­co­mu­nicatii S.A. sa elibereze banda si sa se organizeze o licitatie pentru acordarea de licente de utilizare a spectrului, ur­marindu-se ca banda de 3,7GHz sa intre in circuitul comercial", spune Mihai Tarniceanu, Associate Director, Regulatory Affairs al Vodafone Romania, intr-un interviu pentru go4it!. Bulgaria insa are deja internet prin WiMAX datorita furnizorului Nexcom care a investit deja 20 milioane USD in dezvoltarea programului pana in 2009. Sunt deja acoperite cateva mari orase bulgaresti printre care si capitala Sofia. Bulgaria a acordat insa licentele inca din 2005.

Chiar ne trebuie WiMAX?

De ce ne indreptam cu totii insetati catre viteze ametitoare de comunicare wireless? Nu ne mai ajunge tehnologia HSDPA cu viteza de pana la 3,6 Mbps din telefon sau modem? Nu ne mai multumeste conectarea la hotspoturile Wi-Fi din hoteluri, restaurante, piete publice si aeroporturi? In primul rand, nu-ti va mai intra in casa niciun inginer care sa-ti dea gauri in pereti pentru a ascunde cu chiu cu vai cablul de acces prin cotloane, iar daca un site nu se incarca nu te vei mai uita daca a ros pisica firul sau daca mufa de intrare in computer a patit ceva cand ai mutat ultima oara mobila. Esti complet wireless.

Iar cu WiMAX-ul mobil vei putea ramane conectat permanent la retea, pentru ca un singur emitator are o arie de acoperire de zeci de kilometri, nu ca la Wi-Fi, unde mobilitatea e un concept oarecum relativ constrans de distante mici de emisie-receptie. Cat despre viteza de descarcare, cei 3,6 Mbps ai tehnologiei HSDPA se intampla doar in conditii ideale de receptie. In majoritatea cazurilor vei avea in jur de 1,8 Mbps. Oare nu e destul? Acasa, cu o conexiune prin cablu la furnizorul de cartier, care imi promite 1 Mbps descarc cantitatea de informatie care intra pe un CD in doar cateva zeci de minute.

Ce-i drept, la informatiile care umplu un DVD cu un singur strat astept mai bine de o ora. Te-ai prins care e problema spinoasa, nu? De pilda, cand vei vrea „sa dai jos" de pe internet un film Blu-ray (minim 25GB si s-au inmultit, nu gluma), te vei trezi in situatia de acum cativa ani, in care te chinuiai sa-ti citesti mail-ul cu un sarman modem prin dial-up. Viteza internetului trebuie sa creasca odata cu nevoia de multimedia a utilizatorului, cum s-a intamplat si cu capacitatea hard disk-urilor din computere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News