Balaur (2023) review: un pre-built pentru gaming care nu „rupe” buzunarul

07.04.2023
Balaur (2023) review: un pre-built pentru gaming care nu

Seria de computere pre-configurate Balaur de la PC Garage a primit recent doi noi membri: cel pe care l-am testat pentru articolul de față și un „Balaur Pro”, echipat cu hardware ceva mai puternic, la un preț mai mare. Modelul „standard” are un preț de aproximativ 1.000 de euro și vine cu hardware capabil să ofere o experiență de gaming de calitate, în special în rezoluție 1080p, dar, așa cum am descoperit în testele de performanță, nici în 1440p nu este deloc „leneș”. Trebuie doar să vii cu așteptările potrivite și să alegi setările corecte pentru această configurație hardware.

Balaur vine cu o configurație bine balansată pentru gaming pe setări înalte

Care este configurația? Ei bine, Balaur este un sistem care alege cele mai accesibile componente din zona mid-range. Pornim cu procesorul Intel Core i5-12400F, un model cu 6 nuclee, numai bun pentru gaming, și continuăm cu un GPU GeForce RTX 3060 în implementarea ASUS Dual, cu 12 GB VRAM. Astfel, putem stabili de la început că acest PC este potrivit pentru gaming în 1080p și 1440p pe setări „high”, nu ultra sau very high.

Balaur 2023 side open rgb

Restul configurației include o placă de bază ASUS Prime B660-Plus D4, care oferă trei slot-uri pentru SSD-uri M.2, patru mufe SATA și destule USB-uri pentru a mulțumi majoritatea gamerilor, inclusiv un USB-C pe partea din spate. Fiind vorba despre un procesor non-K, nu putem să ne gândim prea mult la overclocking, fiind limitați, în principal de frecvența de boost stabilită de Intel. Astfel, nu prea avem nevoie de o placă de bază de top, cu funcții pe care oricum nu le-am fi folosit.

Memoria RAM și SSD-ul sunt de la Kingston. Pentru stocare avem de a face cu un SSD SNV2S de 1TB, care funcționează pe PCI-Express 3.0, deci va avea viteze de aproximativ 3 GB/s la citire și scriere, de ajuns pentru gaming, cu siguranță, dar și pentru majoritatea cazurilor de productivitate. Memoria este asigurată cu ajutorul unui kit Kingston Fury Beast la 3.200 MHz, cu două stick-uri de 8 GB, cu siguranță nu cel mai rapid kit de DDR4, dar de ajuns pentru procesorul i5 și restul configurației. Memorii mai rapide nu ar fi asigurat un aport important de performanță, dar ar fi crescut semnificativ prețul.

Balaur 2023 cooler

Carcasa ENDORFY Regnum 400 ARGB pot spune că mi-a întrecut așteptările pentru o carcasă plasată cumva în zona de buget. Aceasta are trei ventilatoare ARGB pe partea din față, de 120mm, un ventilator RGB de 140mm pe spate, pentru evacuare, un shorud pentru a masca sursa și cablurile și destule locuri prin care să tragi cablurile pentru un build cât mai estetic și aerisit. Desigur, acest sistem beneficiază de asamblare Gold din partea PC Garage, cu cablurile atent trase prin spatele plăcii de bază.

Având în vedere cât de mult spațiu rămâne în această carcasă, există posibilități multiple de upgrade pe viitor, atât la capitolul răcire pentru procesor, cât și la capitolul placă video. Are loc lejer și o placă video high-end aici. Doar că probabil că va fi necesară o sursă nouă pentru o placă video mai puternică. Seasonic-ul de 650W cu certificare 80+ Bronze este foarte bun pentru sisteme compacte cu consum mai mic, dar ar putea fi depășit atunci când intră în ecuație plăci video din gamele RTX 3080 sau RTX 4080. Din fericire, plăcile mai din gama medie, precum 4070 Ti s-au dovedit a fi destul de eficiente, așa că dacă nu urci mult cu pretențiile din zona de performanță, s-ar putea să poți urca la un 4060 sau 4070 în viitor, fără probleme.

Balaur 2023 GPU

Cooler-ul de pe procesor este tot de la ENDORFY, un model numit Fera 5 ARGB, echipat cu un singur ventilator de 120mm și un radiator de dimensiuni medii. Totuși, pentru un procesor cu 6 nuclee, cu un consum mic de energie, este de ajuns. Iar luminițele RGB ale cooler-ului, cât și cele de pe carcasă, sunt conectate în spate la un HUB și apoi conectate la sistemul AURA al plăcii de bază. Toate acestea pot fi controlate și sincronizate prin intermediul aplicației Armoury Crate de la ASUS. Iar geamul de stcilă de pe partea din stânga, cât și zonele perforate ale carcasei de pe față și din partea de sus, îți vor permite să îți admiri selecția de culori pentru PC-ul Balaur. Desigur, dacă ești ca mine și nu te pasionează în mod special LED-urile RGB, le poți opri complet.

Specificații:

  • CPU: Intel Core i5-12400F (6-core, 2.5 GHz – 4.4 GHz boost)
  • GPU: GeForce RTX 3060 12 GB (ASUS Dual)
  • RAM: 16 GB (2 x 8 GB) Kingston Fury Beast DDR4-3200 MHz
  • Placa de bază: ASUS Prime B660-Plus D4
  • Stocare: SSD Kingston SNV2S 1TB, M.2 NVMe PCI-E 3.0
  • Carcasă: ENDORFY Regnum 400 ARGB (4 coolere RGB incluse)
  • Cooler: ENDORFY Fera 5 ARGB
  • Sursă: Seasonic 650W 80+ Bronze

Performanța este suficientă pentru majoritatea gamerilor

Acum că știm că Balaur este un computer bine construit și echipat cu hardware de medie de calitate, a venit momentul să vedem ce știe să facă cu el. Am instalat Windows 11 cu toate actualizările la zi, cele mai noi drivere de la NVIDIA și am rulat suita obișnuită de jocuri video pe care o folosesc la toate review-urile de componente, sisteme desktop sau laptop-uri,

Pentru că nu vorbim despre un review de placă video, sau de procesor, setările nu trebuie să fie la cele mai înalte cote. Mai ales că acesta nu este un computer de performanță extremă, ci doar un computer „obișnuit” pe care și-l pot permite majoritatea gamerilor. Astfel, pentru Balaur am stabilit ca toate jocurile să ruleze pe profilul de configurare „High”. În cazul RDR2, acela este primul unde se schimbă din setări balansate, la setări îanlte, deci pe la 75% din bara de configurare. Inclusiv testele de ray tracing au fost făcute pe profilul high, nu Ultra, iar pentru DLSS am ales Quality, pentru că am observat că sistemul „duce”, iar impactul vizual este minim.

Gaming

Nu am rulat teste în 4K, pentru că acesta clar nu este un sistem pentru această rezoluție. M-a amuzat însă că acest RTX 3060 este echipat cu 12 GB memorie VRAM, în timp ce RTX 3080-ul din PC-ul personal are doar 10 GB, iar în anumite jocuri, precum recentul The Last of Us Part I sau Far Cry 6, nu pot folosi texturile pe setările de top, pe când această placă mult mai ieftină ar putea încărca texturile HD fără probleme.

Pot spune că am fost foarte mulțumit de rezultatele unui PC de 5.200 lei, pe care îl poți lua ca un produs de sine stătător. Având în vedere că acesta este prețul doar al unui RTX 4070 Ti, probabil că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când scoatem din conturi banii pentru a plăti astfel de componente scumpe. Atât timp cât nu ai pretenții de 4K sau de framerate-uri extrem de înalte, de peste 120, RTX 3060 și un i5-12400F par a fi de ajuns pentru majoritatea jocurilor, inclusiv cele foarte pretențioase, precum Cyberpunk 2077.

3DMark

Doar în ray-tracing se poate vedea că acest sistem este la limită, chiar și cu DLSS, însă acolo ai libertatea de a mai scădea setările pe mediu, și tot ai posibilitatea de a beneficia de o experiență de joc foarte bună. La nivel vizual însă, nu prea recomand utilizarea DLSS în 1080p. În 1440p, în schimb, acolo unde este disponibil, recomand fără probleme DLSS Quality, sau chiar și Balanced. FSR, în schimb, este cu dus și întors. Calitatea imaginii este clar mai slabă, dar pe un ecran mai mic, de 24”, probabil că nu vei vedea mari diferențe.

PCMark

Nu prea pot recomanda acest PC în schimb pentru productivitate. Procesorul are prea puține nuclee, iar Photoshop sau software de editare video îl va pune în dificultate destul de repede, mai ales dacă lucrezi cu fișiere 4K, produse de cam toate camerele și telefoanele moderne. Desigur, asta nu înseamnă că acest PC nu este capabil de așa ceva, dar nu va oferi o experiență foarte fluidă sau rapidă.

Benchmarks

Cinebench R23

  • Single-Core: 1.670
  • Multi-Core: 12.332

CrystalDiskMark

  • SEQ1M Q8T1: Read: 3.703 MB/s / Write: 2.613 MB/s
  • SEQ1M Q1T1: Read: 2.984 MB/s / Write:2.520 MB/s

Concluzii

Balaur este un PC de medie care are tot ceea ce ai nevoie pentru a rula ultimele jocuri pe setări înalte la framerate-uri mai mult decât decente. Vine cu destule luminițe RGB pentru a-i satisface și pe cei mai pasionați gameri și cu destul loc pentru upgrade-uri în viitor. Desigur, dacă acesta nu este de ajuns, PC Garage a construit și un Balaur Pro, cu aceleași componente generale, dar cu un GeForce RTX 3070 și 32 GB memorie RAM.

Acela vine cu un preț de 6.399 lei și oferă un prag de performanță imediat superior acestuia. Dacă merită însă 1.200 lei în plus, va trebui să decizi tu, în funcție de performanța de care ai nevoie. Eu consider însă că Balaur este un PC bun pentru a începe jocul la un preț decent, iar pe parcurs, poți să mai adaugi RAM, stocare, un alt procesor sau o nouă placă video, în cazul în care jocurile din viitor vor începe să solicite această configurație prea mult. Pentru jocurile din prezent însă, acesta este suficient pentru majoritatea gamerilor care nu au bugete de mii de euro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult