Logitech G513 review: un pas înainte şi unul înapoi

05.07.2018
Logitech G513 review: un pas înainte şi unul înapoi
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

În ciuda faptului că G513 nu este un upgrade atât de uşor de „înghiţit” de către fanii G810, este greu de contestat calitatea acestei tastaturi. Avem de a face cu materiale premium, o construcţie care nu „scârţâie” şi accesorii utile pentru majoritatea utilizatorilor, chiar dacă un suport de telefon nu este oferit în pachet.

Marea noutate în gama Logitech de tastaturi sunt switch-urile Romer-G Linear, care promit viteză îmbunătăţită, păstrând construcţia de la Omron, cu montură pentru taste proprietară. Adevărul este că diferenţe majore nu sunt între aceste modele de Romer-G şi modelul Tactile, după ce am testat ambele modele simultan. Este adevărat, modelul tactil opune o mică rezistenţă în punctul de actuare, oferind o precizie sporită, însă lungimea cursei este foarte similară, iar atunci când tastezi repede diferenţele sunt destul de mici.

Chiar dacă Logitech speră ca Romer-G Linear să fie o alternativă atractivă la Cherry MX Red, adevărul este că avem de a face cu un compromis. Aceste switch-uri sunt mai degrabă jumătatea drumului între modelele Tactile de până acum şi MX Red, ceva ce unii cu siguranţă vor aprecia. Adevărul este că MX Red sunt cunoscute pentru viteză, însă nu obligatoriu pentru precizie. Anumiţi utilizatori, care folosesc tastaturile de gaming şi pentru redactarea de texte (precum autorul acestui articol) întâmpină dificultăţi atunci când folosesc acest gen de taste, întrucât lipsa răspunsului tactil poate duce la multe typo-uri sau apăsări duble. Romer-G Linear oferă ceva mai multă precizie, fiind practic o versiune de Romer-G Tactile fără răspuns tactil. Tastele au o cursă identică, actuează la 1,5mm, adică puţin înainte de jumătatea apăsării complete şi necesită aceeaşi forţă de apăsare (45 gf).

Modelul tactile se comportă în schimb asemeni tuturor tastaturilor cu switch-uri Romer-G din trecut, fiind ceva mai precisă. Ambele tastaturi sunt însă destul de silenţioase, deşi nu au scăpat încă de vibraţiile din interiorul switch-urilor pe care l-am întâlnit în trecut şi pe G413 sau G810. Este posibil să fie o consecinţă a construcţiei switch-urilor, arcul din interior putând intra în rezonanţă cu alte elemente ale carcasei. Zgomotul produs de tastaturi este însă normal pentru modele mecanice, zgomotul cel mai puternic fiind produs în special atunci când tasta este apăsată cu putere până jos.

În afară de switch-uri, cele două modele de tastatură sunt identice în utilizare, iar aici intră în discuţie lipsa butoanelor multimedia. Logitech a implementat funcţiile pentru controlul redării de muzică şi a volumului pe tasateel F9-F12 şi PrintScreen, Scroll Lock şi Pause. Aceste butoane au în partea de jos inscripţii cu funcţiile secundare, accesibile folosind tasta FN. În utilizare normală această combinaţie de taste nu este obligatoriu deranjantă, însă în timpul unui joc să stai să apeşi două butoane pentru a schimba melodia sau a opri muzica, pentru a opri sunetul complet sau pentru a modifica volumul nu este o experienţă plăcută.

Alte butoane care au funcţii duble sunt F5-F8, care sunt în ordine folosite pentru schimbarea profilului de culori (între cel activ şi altele prestabilite), pentru utilizarea profilului salvat pe memoria tastaturii, pentru nivelul de luminozitate al iluminării şi pentru activarea modului „Gaming” care dezactivează scurtăturile de taste care ar putea opri jocul (precum Alt+Tab, tasata Windows, etc.).

Şi dacă tot vorbim de iluminare, trebuie să menţionăm că în continuare switch-urile Logitech Romer-G sunt printre cele mai plăcute din punct de vedere vizual. Lumina nu „scapă” pe sub taste, iar butoanele sunt iluminate complet, întrucât fiecare tastă este realizată din plastic semi-transparent, vopsit apoi în culoarea neagră. Astfel, inclusiv inscripţiile de pe laterale pentru funcţiile secundare ale tastaturii sunt iluminate complet, spre diferenţă de alte tasataturi iluminate cu switch-uri Cherry care nu primesc lumină nici măcar pe întreaga suprafaţă de sus a tastei. Dezavantajul modelului de faţă (cât şi al altor modele de la Logitech) este că atunci când lumina este oprită, inscripţiile de pe taste sunt foarte greu de observat.

Concluzii

Logitech G513 este o tastatură foarte bună, care introduce în gama Logitech mai multe modele de switch-uri, după „despărţirea” de switch-urile Cherry MX. În afară de lipsa unor butoane care ar fi adăugat un plus de confort, precum o rotiţă de volum şi eliminarea fără sens a LED-urilor pentru Num Lock şi Scroll Lock, nu prea există multe motive de dezamăgire.

Singurul său dezavantaj real este preţul, puţin cam piperat pentru o tastatură atât de simplă, mai ales când modelul precedent la acelaşi preţ oferea elementele care lipsesc. Adevăratul avantaj al celor care îşi doresc un Logitech G513 este faptul că de curând a fost lansat şi modelul G512, o tastatură care pe hârtie pare identică din toate punctele de vedere, dar care se vinde exclusiv prin magazinul online al companiei (încă nu am văzut tastatura fizic pentru a confirma, însă nu există diferenţe de design sau de funcţionalitate în descrierea de pe site). Aceasta nu vine cu palm rest sau butoane de schimb, însă are un preţ semnificativ mai mic. Dacă nu vă interesează aceste aspecte, mergeţi cu încredere pe G512.

Logitech G513 se vinde în magazinele autohtone la un preţ între 689 şi 799 lei, în funcţie de magazin şi oferta de reduceri.

 

Părţi pozitive

Construcţie premium
Sistem de iluminare excelent
Palm rest confortabil inclus în pachet
Vine cu taste de schimb şi unealtă pentru înlocuirea acestora
Are USB pass-through

Părţi negative

Lipsesc butoanele multimedia şi rotiţa de volum
Nu vine şi cu un suport pentru telefon, deşi are loc pentru acesta
Nu are LED pentru Num Lock
Preţul este „piperat”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult