Plantronics RIG 600 review: căştile de gaming pot fi şi performante şi arătoase

Plantronics RIG 600 review: căştile de gaming pot fi şi performante şi arătoase
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

În ciuda faptului că aceste căşti sunt realizate pentru a putea fi folosite cu mai multe dispozitive, chiar şi pentru ascultat muzică pe stradă la smartphone, sunetul reprodus de acestea pare să fie mai degrabă ajustat pentru jocuri. Fiind vorba despre căşti cu difuzoare nu foarte mari, era de aşteptat ca sunetul care iese din ele de ele să nu fie cel mai tare din punct de vedere al volumului.

Asta nu înseamnă că sunetele redate nu sunt de calitate. Frecvenţele medii şi înalte sunt foarte bine definite, acestea fiind clare la volum maxim, fără distorsiuni. Frecvenţele joase sunt însă limitate, lucru evident în special atunci când căştile sunt folosite pentru redarea de muzică. Experienţa nu este obligatoriu rea în această situaţie, însă cei care sunt obişnuiţi cu başi puternici, care să aibă un oarecare impact, nu vor găsi asta pe RIG 600.

De aceea spunem că sunetul este reglat bine pentru jocuri, întrucât frecvenţele joase foarte pronunţate în cazul unor explozii, împuşcături, sau sunetul vehiculelor, acestea ar putea acoperi anumite efecte sonore sau vocile personajelor în anumite momente cheie. Faptul că mediile şi înaltele sunt foarte bine redate, la un volum adecvat, ajută în special în jocuri de multiplayer, unde jucătorii trebuie să poată separa fiecare efect sonor în parte precum focurile de arme, paşii inamicilor sau anumite sunete specifice anumitor abilităţi din joc, cât şi vocile coechipierilor.

De altfel, spaţierea sunetului este excelentă, chiar dacă vorbim aici despre căşti stereo, fără sunet virtualizat prin software. Poţi identifica cu acurateţe direcţia sunetelor din jocuri, şi poţi cu uşurinţă separa fiecare sunet în parte. Şi că tot veni vorba despre software, căştile RIG 600 de la Plantronics nu sunt livrate cu aşa ceva. Fiind conectate la PC doar printr-o mufă jack, acestea se bazează pe controlul din placa de sunet a utilizatorului, fie că vorbim despre o soluţie integrată (precum cea folosită pentru testare), sau una dedicată (DAC-uri, plăci de sunet externe, plăci de sunet PCI-Express, etc.).

Pentru cei care sunt totuşi fani ai sunetului surround, Plantronics include în cutia RIG 600 şi un voucher pentru platformele Microsoft Store şi Xbox Store, care activează oferă acces la aplicaţia Dolby Atmos. Aceasta oferă sunet surround în aplicaţiile compatibile şi încearcă să simuleze efectul de surround chiar şi în aplicaţiile care nu sunt masterizate în acest fel, dar rezultatele pot varia.

În aplicaţia Dolby Access există câteva trailere, videoclipuri şi scurt metraje demonstrative pentru tehnologia surround, care într-adevăr oferă o senzaţie similară cu cea pe care o ai într-o sală de cinema, unde fiecare element sonor are un impact mai mare, iar direcţia sunetului este reprodusă bine, însă în jocuri care nu au fost gândite pentru aşa ceva, efectul poate mai mult să încurce. Redarea muzicii în acest fel este în special ciudată, întrucât majoritatea melodiilor nu sunt realizate pentru astfel de situaţii de ascultare.

Chiar dacă vorbim despre căşti cu incintă închisă, căştile RIG 600 nu par să fie realizate pentru a izola complet sunetul. Întrucât cupele sunt acoperite cu piele ecologică perforată, sunetul ambiental poate fi auzit atunci când ai căştile pe urechi, lucru care funcţionează şi invers: sunetele redate la volum înalt pot fi auzite de către cei din jur. Totuşi, spre diferenţă de căştile cu incintă deschisă, sunetul nu se aude din exterior la un volum foarte mare.

Acest lucru afectează însă o componentă importantă în special în jocuri de multiplayer şi atunci când faci un stream live. Anumite sunete nedorite pot fi captate de microfon, în special de cel cu braţ, care este mai aproape de cupe. Acest lucru se întâmplă însă doar la volum maxim. Pentru a evita pe cât posibil această situaţie, ar trebui folosit cablul pentru smartphone, care din păcate nu are şi control pentru volum. Din fericire, gamerii au de obicei pe tastatură o rotiţă pentru volum sau taste multimedia care pot controla acest lucru.

Altfel, ambele microfoane de pe RIG 600 înregistrează vocea la o calitate foarte bună, cu sunet clar şi cu zgomot de fundal foarte mic. Nu vor fi probleme în apeluri telefonice, discuţii pe Skype sau Discord, vocea fiind reprodusă clar şi natural.

Concluzii

RIG 600 este o altă pereche de căşti de gaming foarte bine realizată de către Plantronics, care reuşeşte să îmbine un design plăcut cu performanţa ridicată acolo unde contează şi care se poate preta la multe cazuri de utilizare. Micile sale neajunsuri pot fi trecute cu vederea în favoarea avantajelor, confortul şi performanţa fiind adecvate pentru gama de preţ în care se încadrează.

Voucherul pentru Dolby Atmos poate fi considerat un bonus bine venit, funcţionalitatea Atmos putând fi folosită cu orice alte căşti Plantronics sau ale altor branduri pe sistemele utilizatorului (licenţa este valabilă pentru până la 10 sisteme cu Windows 10 sau Xbox One care folosesc contul pe care a fost activată).

 

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună pentru gaming
Design plăcut şi materiale de calitate
Pachetul include voucher pentru Dolby Atmos
Pot fi fi folosite la PC, console şi smartphone-uri

Părţi negative

Bureţii nu izolează sunetul foarte bine
Nu există software pentru setarea de profile audio
Cablul pentru PC este foarte scurt

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult