Proiectoare DLP & LCD – magia din spatele lentilelor

01.02.2008
Proiectoare DLP & LCD – magia din spatele lentilelor
Proiectoare DLP & LCD – Sfaturi pentru achiziţie

Sfaturi pentru achiziţionarea unui proiector

Cel mai important factor care trebuie luat în calcul la achiziţionarea unui proiector este rezoluţia acestuia. Pentru aplicaţii office cum ar fi prezentările, o rezoluţie XGA (1024×768) este de obicei suficientă. Pentru aplicaţii multimedia, aspectul imaginii ar trebui să fie 16:9, specific filmelor. În această clasă de proiectoare se încadrează cele cu rezoluţii de 854×480 (480p), 1280×720 (720p) şi 1920×1080 (1080i). Preţul va fi proporţional cu rezoluţia, cele compatibile full HD putând depăşi cifra de 3000 de euro.

Specificaţii tehnice

Intensitatea luminoasă (lumeni) se va reflecta în claritatea imaginii proiectată într-o cameră bine luminată. De obicei proiectoarele au două moduri de lucru: normal şi economic. Primul este recomandat pentru încăperi mai luminose, iar cel de-al doilea pentru încăperi întunecate. Lampa este considerată consumabil în cazul proiectoarelor, cu o durată de viaţă de câteva mii de ore. Aparatul va anunţa de obicei necesitatea înlocuirii ei atunci când intensitatea luminoasă ajunge la jumătate din valoare iniţială. La cumpărarea unui proiector va trebui luat în considerare şi costul lămpii.

Distanţa de proiecţie şi diagonala imaginii proiectate sunt de asemenea importante. Trebuie ţinut cont de tipul şi dimensiunea peretelui sau ecranului de proiecţie folosit. Pentru că am menţionat acest aspect, să precizăm că de obicei se folosesc ecrane de proiecţie albe pentru obţinerea unor culori mai vii. Dacă doriţi o rată de contrast mai ridicată, este recomandată folosirea unui ecran cu tentă gri, însă culorile vor avea de suferit.

Ecran de proiecţie

În funcţie de sursa semnalului video trebuie să fiţi atenţi la tipul mufelor cu care este dotat proiectorul. Majoritatea sunt dotate cu conectori D-Sub, Component, Compozit şi S-Video. Modelele noi şi cele cu rezoluţii HD native dispun şi de porturi DVI şi/sau HDMI. De precizat este faptul că un proiector cu rezoluţie nativă 720p poate în majoritatea cazurilor să afişeze semnal video 1080i datorită motorului intern de scalare.

Ergonomia proiectorului este dată printre altele de greutatea sa şi zgomotul produs în timpul funcţionării. Pentru aplicaţii portabile, cum ar fi prezentările în locaţii diferite, un aparat uşor şi silenţios ar fi cel mai recomandat. Cei doi factori ar putea să fie trecuţi cu vederea în cazul amenajării unui home theater într-un apartament personal. De obicei, zgomotul produs de proiector va scădea în intensitate la trecerea pe modul de lucru economic.

Infocus LP70+ - Un proiector de buzunar

Pasionaţii de jocuri pot lua în considerare acest mod de afişare a imaginii. Cadrele care se schimbă rapid sunt redate în general bine. Efectul de ghosting poate apărea într-o anumită măsură la folosirea ambelor tehnologii. Trebuie menţionat însă că panourile LCD folosite în cazul proiectoarelor sunt mai rapide decât cele ale monitoarelor. Chiar dacă sună ca o glumă, au fost totuşi înregistrate cazuri în care jucătorilor li s-a făcut rău datorită dimensiunilor imaginii combinate cu desfăşurarea cadrelor într-un joc de tip FPS. Din experienţă pot afirma că un joc de strategie capătă o cu totul altă “dimensiune” când este proiectat pe un întreg perete.

Proiectoare DLP & LCD – Tehnologia LCD

În goana după o diagonală de afişare cât mai mare, proiectoarele reprezintă o opţiune interesantă, în mod special datorită preţului şi a mobilităţii pe care le oferă. Dacă veţi verifica oferta actuală, s-ar puta să fiţi uimiţi de multitudinea de producători şi modele disponibile chiar şi pe piaţa românească. Cu o diagonală maximă de proiecţie care depăşeşte în medie 5 m, acestea pot fi achiziţionate la un preţ modic comparativ cu cea mai mare plasmă din lume. Evident, comparaţia este inconsistentă, dar dacă vă place să vizionaţi filmele pe ecrane cât mai mari sau dacă plănuiţi transformarea camerei de zi în cinematograf, soluţia ar putea fi un proiector.

Proiectoare DLP & LCD – magia din spatele lentilelor

Dar ce se ascunde în spatele acelui obiectiv? Care sunt tehnologiile responsabile pentru culorile vii şi imaginile în mişcare cu efect de ghosting redus? Vom încerca să prezentăm felul în care funcţionează un videoproiector şi care sunt parametrii de care depind caliatea imaginii şi viteza de afişare. În plus, vom da câteva principii generale după care vă puteţi ghida în cazul în care doriţi să achiziţionaţi un asemenea dispozitiv.

Tehnologia LCD

Un proiector LCD are la bază trei panouri cu cristale lichide, de mici dimensiuni, cu aceeaşi rezoluţie ca a proiectorului. Lumina unei lămpi este descompusă de o prismă în culorile roşu, verde şi albastru, cele trei componente ale semnalului video. Fiecare fascicul de lumină polarizată trece printr-un panou LCD. Pixelii pot fi închişi sau deschişi permiţand trecerea sau blocarea luminii. Cele trei imagini rezultate sunt apoi combinate de un sistem de oglinzi şi sunt proiectate prin lentila principală.

Epson EMP-TW100 - Proiector LCD

Lampa folosită conţine haloizii şi face parte din familia lămpilor cu descărcare în gaz (din care fac parte şi lămpile cu vapori de mercur). Acest tip de lămpi este folosit datorită posibilităţii de a controla temperatura de culoare a luminii produse prin combinaţia chimică a gazului din interior. În plus, aceste lâmpi sunt foarte eficiente, aproximativ 24% din energia consumată fiind folosită pentru producerea luminii (mai eficiente decât lămpile flourescente şi mult mai eficiente decât becurile cu incandescenţă).

Lampă pentru proiector

Datorită temperaturilor ridicate de funcţionare ale lămpii, proiectoarele au nevoie de un sistem de răcire. În funcţie de designul intern şi de dimensiunile aparatului, acest sistem poate fi mai mult sau mai puţin zgomotos. Aceasta este una din caracteristicile de care trebuie ţinut cont la achiziţionarea unui proiector.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News