Seagate Wireless Plus 1TB review

24.03.2015
Seagate Wireless Plus 1TB review
Servicii, aplicaţii, performanţe, autonomie, concluzii

Servicii si aplicaţii

Înainte de a trece la utilizarea produsului, proaspătul utilizator este sfătuit călduros să actualizeze sistemul de operare folosit de Seagate Wireless Plus. Modelul testat de noi a venit cu o versiune foarte veche, iar actualizarea 2.3 a eliminat problemele cu indexarea lentă a conţinutului şi ocazionalele deconectări ale modulului wireless. Din fericire, operaţiunea de actualizare este extrem de simplă şi este detaliată mulţumitor de către producător.

Aplicaţia Seagate Media permite accesarea conţinutului local şi a celui stocat pe telefon sau tabletă, precum şi copierea în ambele sensuri. Opţiunile suplimentare permit copierea automată pe unitatea portabilă Seagate a capturilor foto noi sau conectarea la serviciile Google Drive sau Dropbox pentru accesarea datelor stocate în cloud. Aplicaţia este destul de simplă, însă oferă opţiuni de management şi vizualizare mulţumitoare pentru utilizatorii obişnuiţi.

Deoarece Seagate Wireless Plus include un server Samba, unitatea de stocare va apărea în cadrul reţelei locale ca orice altă resursă partajată şi va putea fi accesată direct cu orice aplicaţie pentru managementul fişierelor. Probabil că utilizatorii mai avansaţi vor prefera acest mod de lucru deoarece nu mai trebuie să-şi bată capul cu o aplicaţie specială şi beneficiază în plus şi de o integrare nativă cu sistemele de operare Windows, Linux sau OS X.

Deoarece trăim în vremuri eminamente multimedia, Seagate Wireless Plus nu putea uita serverul DLNA. Seagate a implementat în acest caz MiniDLNA, iar serviciul facilitează streaming-ul foto/audio/video către aplicaţia Seagate Media, către orice aplicaţie compatibilă UPnP pentru redarea media sau către orice alt echipament hardware cu suport UPnP, cum ar fi de pildă o consolă de jocuri sau un televizor. Aceste ultime două moduri de lucru sunt de altfel şi recomandate deoarece aplicaţia Seagate Media are un suport extrem de sărăcăcios pentru codec-uri.

Atunci când am testat însă cu Infuse Pro pentru iOS, Seagate Wireless Plus ne-a servit fără nici un fel de probleme filme în container MKV cu fluxuri video H.264 cu bitrate mare şi sunet AC3 sau DTS. Implementarea MiniDLNA nu este însă capabilă să interpreteze subtitrările externe, deci dacă aveţi nevoie de aşa ceva, va trebui să alegeţi fişiere cu subtitrări interne.

Un punct enervant al implementării DLNA este viteza cam mică de iniţializare. După actualizarea la ultima versiune de software, performanţa s-a îmbunătăţit vizibil, însă Seagate Wireless Plus tot are nevoie de circa 15 minute pentru a iniţializa integral o bibliotecă media cu aproape 400 de fişiere video şi peste 8000 de fişiere audio.

Alte facilităţi software mai interesante ale aplicaţiei Seagate Media sunt compatibilitatea AirPlay (în cazul versiunii iOS) şi integrarea cu soluţiile de management cloud de la Seagate. Din păcate, produsul este în mod evident unul pentru uz personal şi nu oferă posibilitatea setării unor conturi multiple şi impunerea unor drepturi de acces.

Performante şi autonomie

Deoarece Seagate Wireless Plus este o unitate de stocare portabilă care trebuie să menajeze bateria, interfaţa wireless nu este una prea puternică. Modulul este unul de tip 802.11 b/g/n single stream, deci este limitat la o rată de transfer de 65 Mbps. În testele reale, ratele de transfer au ajuns la circa 32 Mbps, ceea ce s-a dovedit a fi suficient pentru streaming-ul în paralel a două fluxuri video cu rezoluţie 720p sau streamingul unui flux Full HD cu bitrate mare. Rezultatele poate că nu sunt prea impresionante atunci când ne uităm la modernele soluţii 802.11ac, însă sunt suficiente pentru o unitate de stocare portabilă care încape în buzunar. Deoarece Seagate Wireless Plus nu poate folosi decât banda radio de 2,4 GHz, acesta este sensibil la aglomeraţia radio din zonă, lucru deranjant cu atât mai mult cu cât utilizatorul nu poate alege manual un canal radio diferit în cazul în care întâmpină probleme,

Hard-disk-ul intern de 2,5” este un Seagate Momentus, acesta oferind performanţe bune. Conectat la un port USB 2.0, Seagate Wireless Plus a oferit rate de transfer de circa 35 MB/s, în timp ce un port USB 3.0 a permis saltul la mult mai respectabila performanţă de 100 MB/s.

Seagate se laudă că Wireless Plus are o autonomie de circa 9 ore, însă realitatea este ceva mai puţin atrăgătoare. Redarea continuă pe un laptop a unui film stocat pe unitatea Seagate s-a blocat după 4 ore şi 35 de minute, o perioadă suficient de bună pentru o soluţie mobilă. În plsu,a cest test a fost totodată unul de anduranţă, Wireless Plus neavând sincope wireless de natură să întrerupă streaming-ul video. Unitatea de stocare Seagate oferă un mod de economisire a bateriei, utilizatorul putând alege în acest caz şi oprirea serviciilor DLNA şi Samba.

Concluzii

Oferit la un preţ de 700 de lei (în cazul versiunii cu o capacitate de 1 TB), Seagate Wireless Plus este o soluţie de stocare portabilă atrăgătoare deoarece oferă performanţe suficient de bune, o autonomie rezonabilă, servicii suplimentare utile şi poate suplini ocazional şi un router Wi-Fi cu WWAN. Produsul nu este perfect, acesta fiind penalizat de indexarea DLNA lentă, lipsa unor opţiuni rezonabile de securitate şi câteva bâlbe de implementare software, însă rămâne un produs simplu şi fiabil care este foarte util pentru amatorii de multimedia care călătoresc des.

Părţi pozitive

Carcasă compacta şi usoară
Hotspot şi repeater Wi-Fi
DLNA şi Samba
Performanţe şi autonomie rezonabile
Autonomie suficientă

Părţi negative

Lipsă conturi multiple şi drepturi de acces
Mici neajunsuri software
Iniţializare lentă a server-ului DLNA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News