Samsung Galaxy Watch 3 Review: pe cât de smart, pe atât de elegant

25.08.2020
Samsung Galaxy Watch 3 Review: pe cât de smart, pe atât de elegant

În ultimii ani, industria dispozitivelor smart din categoria “wearables” a crescut foarte mult, în fruntea acesteia aflându-se, fără îndoială, smartwatch-ul. Iar acesta se pot dovedi util fie că sunteți în căutarea unui ceas de mână cât mai personalizabil, a cărui înfățișare se poate schimba în funcție de ținuta sau dispoziția purtătorului, a unui pachet mai bogat de informații decât cele furnizate de dispozitivele tradiționale sau a unui companion pentru sesiunile de antrenamente fizice. Iar din această categorie iese în evidență Samsung Galaxy Watch 3, cel mai nou model de smartwatch oferit de compania sud-coreeană.

Înainte de a continua însă, trebuie să facem o diferențiere clară între dispozitivele care au aglomerat piața, majoritatea asumându-și această denumire de smartwatch. La origini, ceasurile inteligente (smartwatch) erau acele device-uri care, pe lângă afișarea orei, erau capabile de mult mai multe lucruri, inclusiv utilizarea unui sistem de operare deschis, capabil să ruleze diferite tipuri de aplicații, printre care și alternative dezvoltate de comunitate, nu doar de producătorul dispozitivului în sine.

Samsung Galaxy Watch 3

Ei bine, Samsung Galaxy Watch 3 este un astfel ceas inteligent, un veritabil smartwatch, echipat cu o versiune personalizată a sistemului de operare Tizen (folosit de Samsung chiar și pentru televizoarele companiei, spre exemplu). Pe lângă facilitățile oferite direct de ceas, utilizatorii au libertatea de a se conecta la un magazin de aplicații și de a instala programe third party, capabile să adauge acestui smartwatch numeroase funcții suplimentare. Astfel, noul ceas de la Samsung se regăsește în zona high-end a acestei categorii, de dispozitive premium, alături de concurența din gama Apple Watch de la Apple.

De cealalta parte a baricadei sunt dispozitivele ceva mai accesibile ca preț, care, la exterior cel puțin, păstrează aspectul unui smartwatch. Diferențele sunt făcute însă de componentele interne, mult mai slabe ca putere de procesare, ce recuperează însă teren în ceea ce privește durata de viață a bateriei. Aceste ceasuri nu necesită hardware performant pentru că nu rulează decât o gamă limitată de aplicații, preinstalate de producători, ce nu pot fi eliminate sau adăugate la dorința utilizatorului. Aceste smartwatch-uri nu sunt tocmai “smart”, fiind vorba mai degrabă de software-ul limitat al unei brățări de fitness instalat pe un dispozitiv cu aspectul exterior al unui ceas de mână tradițional. Aici putem încadra modele precum Huawei Watch GT2e sau Amazfit GTR, atrăgătoare din punct de vedere vizual, însă departe de funcționalitatea completă a unui ceas inteligent.

Samsung Galaxy Watch 3

Succesor al modelelor Samsung Gear S3 și Galaxy Watch

Probabil vă întrebați de ce avem de-a face cu Samsung Galaxy Watch 3 când nu a existat niciodată un Watch 2? Deși aparent lipsită de logică, această denumire are o anumită justificare: Galaxy Watch 3 este cel de-al treilea ceas inteligent de la Samsung ce folosește sistemul de operare Tizen și un bezel rotativ pentru a-l controla, după precedentele Samsung Gear S3 și Galaxy Watch. A nu se confunda cu Samsung Galaxy Watch Active și Galaxy Watch Active 2, ce utilizează același software, însă au un aspect mult mai simplist, primului lipsindu-i bezel-ul rotativ, iar cel de-al doilea încercând să-l emuleze printr-o suprafața sensibilă la atingere.

Astfel, Samsung Galaxy Watch 3 încearcă să umple acest gol, al unei noi generații de smartwatch-uri cu aspect clasic, cadran rotund, control facil prin intermediul bezel-ului rotativ, dar și cu specificații hardware de top. Modelul de 45mm pe care l-am avut la dispoziție pentru acest test este echipat cu un cip dual core Exynos 9110, absolut suficient pentru suita de aplicații pe care le puteți rula pe un astfel de dispozitiv, dar și un ecran luminos Super AMOLED cu diametrul de 1,4 inchi și rezoluția de 360x360px, acoperit de un strat de Gorilla Glass DX pentru protecție suplimentară. Din păcate, acest material nu s-a dovedit a fi foarte rezistent, unitatea noastră sosind la test deja zgâriată. Așadar, ar fi o idee bună să investiți și într-o folie de protecție dacă alegeți un asemenea model.

Trebuie menționat și că unitatea principală de procesare, Exynos 9110, este aceeași de pe generația anterioară Galaxy Watch, însă cantitatea de memorie RAM a crescut de la 768MB până la 1GB pe noile Galaxy Watch 3. De asemenea, stocarea internă s-a dublat de la modelul anterior, până la 8GB.

Samsung Galaxy Watch 3

Capacitatea bateriei incluse pe Samsung Galaxy Watch 3 este mai scăzută însă față de modelul anterior: 340 mAh, față de 472 mAh cât avea modelul de 46mm al Samsung Galaxy Watch. Acest sacrificiu a permis însă subțierea ceasului propriu-zis, Galaxy Watch 3 devenind astfel mai confortabil și, nu în ultimul rând, mai elegant.

De altfel, acesta este principalul avantaj pe care Samsung Galaxy Watch 3 îl are față de generațiile anterioare: aspectul mai serios, mai elegant. În comparație cu look-ul agresiv și sportiv al Samsung Gear S3 Frontier și Galaxy Watch, Galaxy Watch 3 este un dispozitiv ce poate fi purtat în mai multe situații, inclusiv la costum sau alături de o ținută casual. Totuși, chiar dacă a pierdut un milimetru in privința diametrului față de Galaxy Watch, acest Watch 3 rămâne un dispozitiv un pic cam mare totuși, în special pentru cei cu încheieturile mai subțiri.

Aspectul mai serios este evidențiat și de schimbarea butoanelor de tip clapetă de pe laterala ceasului (prezente la Gear S3 și Galaxy Watch) cu unele cu design clasic, asemănător cu ceasurile de mână convenționale. Tot la capitolul eleganță punctează și echiparea implicită a acestui Samsung Galaxy Watch 3 cu o curea din piele, față de modelele mai vechi ce soseau cu brățări din silicon. Totuși, nu lăsați aspectul elegant să vă inducă în eroare: Galaxy Watch 3 este certificat IP68, iar Samsung listează o rezistență la apă de 5 ATM pentru acest ceas, recomandându-l chiar și pentru sesiunile de înot. Vom reveni însă mai târziu asupra acestui aspect.

Samsung Galaxy Watch 3

Posibilități extinse de personalizare

Aminteam mai devreme de un element extrem de important atunci când vine vorba despre un ceas inteligent care se respectă: personalizarea în funcțiile de gusturile celui care îl poartă. Iar Samsung Galaxy Watch 3 punctează foarte bine la acest capitol, fie că vorbim de opțiunile oferite de software, fie că aducem în discuție personalizarea dispozitivului fizic.

Așadar, chiar dacă Samsung Galaxy Watch 3 sosește însoțit de o curea din piele, aceasta este echipată cu piese telescop standard de 22mm, dotate cu sistem Quick Release. Astfel, puteți schimba foarte ușor această curea cu versiuni din silicon, curele de tip NATO sau brățări metalice, toate modelele standard cu cu piese telescop standard de 22mm funcționând fără probleme și pe Galaxy Watch 3. Vă puteți personaliza ceasul în funcție de necesități: o fire sportivă poate recurge la o curea de silicon, în timp ce oamenii de afaceri pot păstra cureaua din piele implicită sau o pot înlocui cu o brățară metalică.

Samsung Galaxy Watch 3

De asemenea, precedentele Gear S3 și Galaxy Watch au beneficiat de o sumedenie de accesorii realizate de companii terțe, precum foarte multe modele de cover-uri pentru bezel-ul rotativ. Cel mai probabil, și Galaxy Watch 3 va primi același gen de atenție din partea acestor producători de accesorii.

Cât despre software-ul livrat de Samsung, acesta oferă posibilitatea de a selecta dintre mii (dacă nu chiar zeci de mii) de fețe de ceas, provenite atât de la producătorul coreean, cât și de la comunitatea extrem de activă. Unele dintre acestea sunt oferite contra cost, însă există o selecție foarte numeroasă de astfel de watch faces ce sunt disponibile în mod gratuit. Și multe dintre acestea pot fi personalizate în detaliu, alternând între mai multe tipuri de complicații (vremea, data/ziua săptămânii, numărul de pași etc.), limbi, culori pentru cadran etc.

Personal, am preferat fața de ceas implicită, dezvoltată de Samsung special pentru acest model: analogică, cu un design serios, dar vizibil, ce se asortează foarte bine cu aspectul exterior al ceasului Galaxy Watch 3.

Samsung Galaxy Watch 3

A fi sau a nu fi smartwatch

Trecând la funcționalitatea propriu-zisă a ceasului, trebuie spus încă din start că Samsung Galaxy Watch 3, la fel ca predecesorii săi, oferă un avantaj considerabil: poate funcționa atât în tandem cu telefoanele bazate pe sistemul de operare Android (prin intermediul aplicației Galaxy Wearable), cât și alături de iPhone-uri (cu aplicația Samsung Galaxy Watch).

Diferențele de funcționalitate dintre utilizarea Samsung Galaxy Watch 3 cu un telefon Android față de un iPhone sunt minime, grosul funcțiilor fiind disponibile în ambele variante. Diferența o fac însă notificările, pe care, în cazul cuplării ceasului cu un iPhone, doar le poți primi, fără a avea posibilitatea de a răspunde la ele. Pe un telefon cu Android, poți răspunde mesajelor sau notificărilor în mai multe feluri: fie scriind răspunsul literă cu literă, pe ecranul ceasului (acesta transformă automat caligrafia în litere de tipar), fie folosind o mini-tastatură de tip T9, fie dictând răspunsul direct către ceas (doar în limba engleză).

Samsung Galaxy Watch 3

Și, chiar dacă în majoritatea timpului notificarile au fost primite corect și la timp, am întâlnit și situații deranjante, în care ceasul pur și simplu nu mai afișa notificările trimise de telefon, deși cele două dispozitive erau conectate între ele. După multiple încercări de a da de cap acestei probleme, rezolvarea a venit doar prin resetarea ceasului. După un timp însă, acest neajuns își face apariția din nou, fiind necesară o nouă resetare pentru a remedia temporar problema.

Samsung Galaxy Watch 3

În rest, cam toată funcționalitatea la care te-ai aștepta de la un smartwatch se regăsește pe Samsung Galaxy Watch 3 prin intermediul aplicațiilor preinstalate: cele de vreme, playerele de muzică (atât pentru a controla redarea audio de pe telefon și muzica stocată local, cât și un player separat pentru Spotify), măsurarea pulsului sau monitorizarea diferitelor tipuri de antrenamente fizice.

În privința antrenamentelor fizice, există preseturi pentru foarte multe astfel de exerciții, pornind de la banalele alergări și ajungând chiar și la cele dedicate înotului. Atenție însă, nu vă bazați pe sistemul de autodetecție a acestor exerciții: în cazul meu, deși am luat ceasul la antrenamentele de la sala de fitness, singurul exercițiu pe care ceasul l-a detectat automat a fost cel asociat mersului pe bandă. De asemenea, pentru a beneficia de monitorizare GPS, tipul de antrenament efectuat trebuie selectat manual din meniul aferent.

Atenție, în ciuda rezistenței la apă de 5 ATM, a monitorizării exercițiilor de înot și a uneltelor incluse de Samsung pentru a curăța difuzorul ceasului de apă, trebuie făcute câteva mențiuni importante. În cazul ceasurilor tradiționale, rezistența la apă de 5 ATM nu este suficientă pentru înot, abia în cazul ceasurilor cu rezistență de 10 ATM fiind permise sporturile de apă, fără scufundări însă (posibile abia cu un ceas certificat 20 ATM sau mai mult). Așadar, mare atenție atunci când alegeți să înotați cu un Samsung Galaxy Watch 3, s-ar putea să aveți surprize mai puțin plăcute. De asemenea, evitați să înotați cu un asemenea ceas în apă sărată, sarea ce se poate depune pe el fiind foarte corozivă.

Nu în ultimul rând, pentru a beneficia de statistici detaliate despre antrenamentele monitorizate de ceas va fi nevoie de instalarea pe telefon a unei aplicații suplimentare: Samsung Health. În cazul în care nu sunteți un fan al bloatware-ului, va trebui să vă mulțumiți cu rezumatele afișate de soft-ul ceasului.

Tot în cadrul software-ului preinstalat pe Samsung Galaxy Watch 3 se regăsește și o unealtă de monitorizare a nivelului de saturație a oxigenului din sânge. Din păcate, cel puțin în cazul meu, acest tip de măsurătoare s-a dovedit a fi complet inutil, teste succesive indicând rezultate neverosimile, complet diferite între ele. De altfel, Samsung avertizează că rezultatele oferite au doar un scop informativ, iar măsurătorile nu trebuie folosite în interes medical.

Nu lipsește nici posibilitatea de a monitoriza calitatea somnului, însă, cel puțin pentru gustul meu, dimensiunile ceasului Samsung Galaxy Watch 3 sunt prea mari pentru ca dormitul cu aceasta la mână să fie comod. De asemenea, după cum am amintit, funcționalitatea ceasului poate fi extinsă cu ajutorul aplicațiilor terțe disponibile în magazinul celor de la Samsung: există diferite feluri de joculețe (inclusiv Snake), aplicații utilitare (in genul calculator, lanternă etc.), ba chiar și posibilitatea de a viziona clipuri YouTube pe ecranului ceasului.

Ca mențiune finală în acest capitol, deși Samsung Galaxy Watch 3 oferă suport pentru plăți NFC prin intermediul Samsung Pay, acest serviciu nu este disponibil încă în România.

Samsung Galaxy Watch 3

Durata de viață a bateriei

Cu o asemenea funcționalitate extinsă și în condițiile în care capacitatea bateriei a fost diminuată față de generația anterioară, cum stă Samsung Galaxy Watch 3 când vine vorba de durata de viață a bateriei de pe acest dispozitiv?

Pentru a răspunde unei asemenea întrebări, am trecut ceasul prin rutina mea zilnică de utilizare, ce implică unele deplasări de lungă durată pe jos (monitorizate de ceas), sală de fitness la fiecare două zile, dar și o abundență de notificări trimise zilnic de telefon către ceas.

Iar rezultatele au fost oarecum previzibile: cam două zile de utilizare atunci când este pornită funcția de Always On display, și aproape de trei zile de utilizare atunci când aceasta este oprită. Ceasul are și un asa-zis sistem inteligent de detectare a momentelor în care nu este purtat, chiar și afișarea Always On fiind dezactivată, după un timp, atunci când Watch 3 rămâne așezat pe masă, birou sau noptieră. Posibil ca pentru o persoană și mai activă, ce monitorizează exerciții cu GPS, aceste statistici să scadă spre o zi de utilizare intensivă cu Always On display, spre un maximum de două zile atunci când nu este activată această funcție.

Samsung Galaxy Watch 3

Rezultatele obținute plasează Galaxy Watch 3 mai aproape de prima generație Samsung Gear S3 din acest punct de vedere, cu mențiunea că, totuși, noul model este mult mai subțire și comod de purtat. La comparația cu precedentul Galaxy Watch, Watch 3 pălește, precursorul fiind capabil și de 4 – 5 zile de utilizare până să aibă nevoie de încărcare.

Și dacă tot am vorbit de încarcare, ceasul este livrat în pachet cu un simplu încărcător circular, magnetic, cu mufa USB. Lipsește încărcătorul de priza prezent în pachetele de la Samsung Gear S3 și Galaxy Watch. De asemenea, deși Samsung afirmă că puteți încărca Galaxy Watch 3 și de la un încărcător wireless compatibil cu standardul Qi, nu am reușit acest lucru, chiar dacă am folosit un Charger Pad tot de la Samsung. În schimb, Galaxy Watch 3 a funcționat cu încărcătorul livrat în pachetul lui Gear S3 Frontier.

Samsung Galaxy Watch 3

Concluzii

În concluzie, pe de-o parte, Samsung Galaxy Watch 3 este unul dintre cele mai performante smartwatch-uri ale momentului, echipat cu probabil cel mai reușit sistem de control (bezel-ul rotativ), dar și compatibil atât cu Android, cât și cu iOS. În plus, ceasul are și un aspect elegant, serios, potrivit pentru o gamă mai largă de activități și ținute în afara celor sportive.

Pe de altă parte, raportul funcționalitate / preț nu este unul avantajos: 99% din facilitățile lui Samsung Galaxy Watch 3 se regăsesc și pe modelele anterioare Galaxy Watch și Gear S3, la prețuri mult mai atrăgătoare, chiar și de două ori mai mici. Și asta în condițiile în care predecesorul Galaxy Watch oferă și o durată de viață a bateriei net superioară.

Astfel, cel puțin până la coborârea costurilor la un nivel mai acceptabil, Samsung Galaxy Watch 3 va rămâne doar alegerea celor care sunt dispuși să achite un preț premium pentru un ceas inteligent capabil de aproape orice, ce nu face rabat nici în privința design-ului exterior.

Samsung Galaxy Watch 3

Urmărește Go4IT.ro pe Google News