Date personale de pe încă 419 milioane de conturi Facebook au fost stocate pe un server fără parolă

05.09.2019
Date personale de pe încă 419 milioane de conturi Facebook au fost stocate pe un server fără parolă

Facebook are în ultimii doi ani o adevărată „tradiţie” de a „pierde” sau expune datele utilizatorilor săi odată la câteva săptămâni sau luni. De data aceasta, un cercetător care lucrează în domeniul securităţii online, Sanyam Jain, a descoperit o bază de date cu conturi Facebook cu 419 milioane de conturi care conţineau informaţii personale, neprotejată  de parolă, aceasta putând fi accesată de către oricine o descoperea pe serverul respectiv.

Nu se ştie exact a cui este această bază de date şi dacă a fost sau nu realizată de Facebook, însă pentru fiecare cont în parte au fost stocate numărul de telefon şi ID-ul unic de pe reţeaua de socializare, date destule pentru a putea afla mai multe informaţii despre o persoană căutând informaţii online. Dintre cele 419 milioane de conturi, doar 133 erau din Statele Unite, restul fiind din alte ţări.

Conform Gizmodo, reprezentanţii Facebook au negat numărul de 419 milioane de conturi, spunând că este vorba mai degrabă de jumătate din această valoare, însă nu au fost oferit un număr oficial. Tot Facebook spune că în ciuda acestei situaţii, baza de date este mai veche, de dinainte de a bloca căutarea utilizatorilor după numărul de telefon. Astfel, este foarte greu acum să mai foloseşti un astfel de tip de „atac”.

Cu toate acestea, ID-urile conturilor pot fi folosite pentru a identifica persoanele şi pentru a le ataşa de un număr de telefon. Nu în ultimul rând, simplul acces la numărul de telefon al cuiva poate să permită noi tipuri de atacuri pentru colectarea de date personale, sau pentru a încerca accesarea altor conturi, separate de cel de Facebook (cum s-a întâmplat de curând pe Twitter).

Cert este că Facebook pierde din ce în ce mai multă încredere în rândul utilizatorilor, compania dovedindu-se a fi foarte nechibzuită atunci când vine vorba despre protejarea datelor personale încredinţate de către utilizatori.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult