Android 10 este cel mai de succes sistem de operare Google de până acum

10.07.2020
Android 10 este cel mai de succes sistem de operare Google de până acum

Sistemul de operare Android are încă de la începuturi o problemă cu așa-numita fragmentare. Multe dispozitive rămân blocate pe versiuni mai vechi ale sistemului de operare, din cauza faptului că producătorii, care sunt responsabili cu actualizările, aleg să nu ofere suport software decât pentru unul sau doi ani. Se pare însă că această problemă începe să se rezolve în ultimii doi ani, în special datorită inițiativei „Project Treble” de la Google. Android 10, lansat în toamna anului trecut, este sistemul de operare Google cu cea mai mare rată de adopție de până acum.

Android 10 are un număr record de utilizatori pentru un sistem de operare Google

Google a încetat să mai ofere rapoartele lunare pentru dezvoltatori, care prezentau procentual ponderea din totalul dispozitivelor active cu Android pentru fiecare versiune în parte. Totuși, compania pare să fie atât de mulțumită de evoluția Android 10 încât a oferit câteva informații oficiale pentru adopția sa. Se pare că în numai cinci luni, nu mai puțin de 100 de milioane de dispozitive rulează Android 10. Această versiune este prima care ajunge la un număr record de utilizatori într-un timp atât de scurt.

Față de Android 9, versiunea Android 10 este cu 28% înainte, în timp ce Android 8 și 8.1, variantele Oreo, erau cu mult în urmă. Se pare că acum, la aproape 10 luni de la lansarea Android 10, există aproximativ 400 de milioane de utilizatori activi care folosesc această versiune. În aceeași perioadă de timp, pe Android 9 erau cu mai bine de 100 de milioane mai puțini utilizatori, în timp ce versiunile Oreo abia atingeau câte 100 de milioane de utilizatori.

Problema a fost rezolvată prin Project Treble

Project Treble este o inițiativă Google, care permite producătorilor să lanseze actualizări mai repede. Acesta separă sistemul de operare de codul pe care producătorii chipset-urilor trebuie să îl scrie pentru compatibilitate cu noi sisteme de operare. Astfel, producătorii pot acum lansa actualizări și fără acel cod. De asemenea, actualizările de securitate sunt acum mult simplificate, fiind lansate într-o manieră asemănătoare cu actualizările de aplicații prin Google Play.

Google spune că cel mai recent update de securitate a ajuns rapid la 285 de milioane de dispozitive, ceva ce în urmă cu câțiva ani era imposibil.

sursa: Google, via Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult