Aplicaţia săptămânii: Microsoft Movie Creator

13.12.2014
Aplicaţia săptămânii: Microsoft Movie Creator

Platformă software: Windows Phone 8.1 (doar pentru terminalele Microsoft Lumia)

Deoarece Microsoft nu reuşeşte să atragă toţi dezvoltatorii software importanţi către platforma Windows Phone, compania încearcă să umple golurile din oferta Windows Phone Store cu propriile produse. Una dintre cele mai recente apariţii este Movie Creator, aplicaţia oferindu-le celor ahtiaţi după partajare video un instrument de editare suficient de simplu pentru a nu necesita un timp lung de învăţare, dar totodată suficient de puternic pentru a permite realizarea unor montaje atrăgătoare.

Movie Creator nu este prima aplicaţie Microsoft dedicată amatorilor de editare video pe telefon, compania având deja în portofoliu său produsul Video Tuner. Dacă vechiul Video Tuner permite doar editarea amănunţită a unui singur flux video, noul produs este mai degrabă unul complementar deoarece nu oferă tot atât de multe opţiuni de editare, dar permite în schimb realizarea unui montaj compus din mai multe filmări, fotografii sau înregistrări Cinemagraph.

Interfaţa aplicaţiei permite inserarea în Timeline a unui număr de cel mult 25 de fişiere media (foto, video, Cinemapgraph) sau generice de tip text, aceste blocuri de conţinut fiind aranjate secvenţial şi putând fi apoi mutate, duplicate sau şterse după dorinţă. Microsoft Movie Creator nu poate rivaliza cu produsele complexe precum Pinnacle Video Studio de pe platforma iOS deoarece nu oferă piste multiple, tranziţii ajustabile sau opţiuni avansate, ci se apropie mai degrabă de celebrul iMovie prin simplitate şi modul intuitiv de lucru.

După inserarea elementelor media dorite, utilizatorul are la dispoziţie mai multe instrumente de lucru. Mai întâi de toate, aplicaţia oferă o galerie largă de teme care includ filtre tematice, tranziţii şi muzică de fundal, însă utilizatorul poate alege manual filtrele dorite şi pentru fiecare element media în parte. Aceste teme sunt utile dacă aveţi nevoie un cadru grafic generic, însă activarea uneia dintre ele nu aplică automat şi alte artificii de editare dincolo de inserarea unor tranziţii neajustabile şi destul de neinteresante.

Pentru fiecare imagine sau secvenţă video inserată, utilizatorul mai are la dispoziţie efecte Ken Burns pentru deplasare şi zoom, opţiuni de rotire sau oglindire, opţiuni pentru stabilirea duratei afişării imaginilor, respectiv pentru decuparea din secvenţele video, şi, doar în cazul celor din urmă, şi un potenţiometru pentru volum.

Utilizatorul poate insera în cadrul fiecărui element din cadrul montajului şi un titlu şi un subtitlul, însă este limitat doar la particularizarea culorilor celor două texte deoarece Movie Creator nu permite schimbarea poziţionării sau fontului. Genericele de tip text sunt şi ele la fel de limitate, utilizatorul având la dispoziţie aceleaşi opţiuni reduse de editare şi fiind nevoit să se mulţumească cu fundalul creat în mod automat din elementele media inserate până acum.

În cazul în care există diferenţe între raportul de aspect al fişierelor media, utilizatorul trebuie să apeleze tot la efectele Ken Burns deoarece doar aici poate mări imaginile şi poate decupa spaţiile suplimentare nedorite. În final, utilizatorul poate alege manual un fişier audio pentru fundal, aplicaţia oferind câteva mostre destul de bune şi permiţând accesarea tuturor fişierelor din galeria media locală.

Meniul pentru exportul montajului oferă parametri pentru alegerea calităţii compresiei, pentru alegerea numărului de cadre pe secundă şi pentru alegerea rezoluţiei. Viteza de compresie este rezonabilă, un montaj cu trei secvenţe video de câte 30 de secunde, patru imagini si două generice fiind exportat în 4:20 minute la rezoluţia maximă HD pe un bătrân terminal Lumia 920. Aplicaţia nu oferă opţiuni pentru partajare rapidă, însă fişierul MP4 final este salvat în Camera Roll şi poate fi accesat din cadrul oricărei aplicaţii instalate pe telefon.

Aplicaţia Microsoft Movie Creator poate fi descărcată gratuit din Windows Phone Store, dar este compatibilă doar cu terminalele Lumia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News