Apple începe să renunţe la iTunes. Primul pas este separarea serviciilor de vechea aplicaţie

11.04.2019
Apple începe să renunţe la iTunes. Primul pas este separarea serviciilor de vechea aplicaţie

iTunes este un nume infam în domeniul tehnologiei, întrucât Apple a forţat multă vreme utilizatorii de iOS să depindă de această aplicaţie realizată în principal pentru redarea de muzică. Aceasta este şi acum lentă şi destul de instabilă (în special pe Windows), însă este singura metodă prin care Apple permite sincronizarea de muzică şi alte fişiere între un computer şi un iPhone sau iPad. Acest lucru a fost remediat parţial prin dezvoltarea serviciilor online, care permit descărcarea sau streaming-ul de conţinut direct pe dispozitiv, însă pe viitor, iTunes ar putea dispărea complet, conform ultimelor zvonuri.

9to5mac citează surse din industrie care spun că odată cu lansarea noului sistem de operare macOS 10.15 din toamna acestui an, Apple va separa multe dintre funcţiile uzuale de iTunes. Practic, macOS va primi aplicaţii individuale pentru Apple Music, Podcasts şi TV, funcţii care depindeau până acum de player-ul audio.

Practic, macOS devine mai similar cu iOS din acest punct de vedere, iar iTunes va fi păstrat încă câţiva ani pentru a păstra compatibilitatea cu dispozitivele mai vechi, după care probabil că va fi eliminat complet din portofoliul de aplicaţii Apple, sau poate că va fi regândit.

Se pare că inclusiv aplicaţiile Music, Podcasts şi TV vor avea multe în comun cu cele de pe iOS, fiind practic portate direct de pe sistemul de operare mobil pe cel pentru desktop, cu mici modificări la nivel de interfaţă pentru a se potrivi mai bine utilizării cu un mouse decât cu un touchscreen. Pentru asta, Apple foloseşte noua tehnologie Marzipan, integrată în UIKit, care este disponibilă şi altor dezvoltatori software care doresc să lanseze aplicaţii pe mai multe sisteme de operare de la Apple cu efort cât mai mic.

Probabil că odată cu aceste decizii, Apple va oferi şi metode mai simple pentru transferul de date între iPhone şi un computer. Compania a demonstrat deja că este dispusă să mai scadă din nivelul de control asupra dispozitivelor sale mobile în ultimii ani, cel mai recent adăugând un port USB Type-C pe iPad Pro, care deschide posibilitatea conectării de accesorii neaprobate de Apple.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult