Apple Watch primește upgrade-uri minore cu noul watchOS 9

07.06.2022
Apple Watch primește upgrade-uri minore cu noul watchOS 9

watchOS 9 nu este un upgrade la fel de important precum iOS 16 sau iPadOS 16. Apple a prezentat noua versiune de software la WWDC 2022, dar s-a concentrat pe câteva funcții care au fost mai degrabă îmbunătățite, decât adăugate. Avem câteva design-uri noi pentru cadrane, câteva modificări de interfață și funcții noi pentru monitorizarea sportului și somnului, cât și o singură capabilitate cu adevărat nouă, care ar putea fi utilă multor persoane.

watchOS 9 este un update iterativ, care nu adaugă multe capabilități noi

Utilizatorii de Apple Watch vor avea la dispoziție patru noi cadrane de ceas, cu animații și grafică avansată și chiar cu elemente interactive. Acestea sunt binevenite, însă nu rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale watchOS: posibilitatea de a descărca sau cumpăra cadrane dezvoltate de către alți dezvoltatori. Apple nu permite încă acest lucru.

La nivel de interfață, Siri nu mai ocupă tot ecranul, noul mod de afișare fiind inspirat de cel de pe iOS și iPadOS, în timp ce notificările pot fi livrate și doar în parte de sus a ecranului, sub formă de banner, ca pe telefon și tabletă. În aplicațiile de chat, există acum buton de share, putând să trimiți mai departe o fotografie dintr-un mesaj către un alt contact, de exemplu.

watchOS 9 WWDC 2022 07

La capitolul activități sportive, Apple folosește acum senzorii din Apple Watch pentru a măsura noi statistici, precum oscilația verticală în timpul mersului sau alergării, timpul de contact cu solul sau lungimea pașilor. De asemenea, există posibilitate de a crea programe personalizate de antrenament, cu diverși parametri, precum menținerea pulsului la un anumit nivel, sau număr de repetări, cât și alerte pentru când acești parametri sunt atinși sau nu sunt atinși. Există și posibilitatea de a folosi antrenamente cu multiple discipline sportive, iar trecerea se face automat de pe una pe cealaltă. Iar anumite funcții, precum măsurarea pașilor, sau treptelor vor putea fi înregistrate în aplicația Fitness direct pe iPhone, chiar și fără Apple Watch.

După ce a introdus monitorizarea somnului târziu, în watchOS 7, Apple introduce acum și funcții noi, precum etapele somnului și timpul în care ai fost în somn adânc, somn ușor, etc. Alte companii ofereau aceste funcții de mai mult timp, iar inclusiv aplicații de monitorizare din App Store realizau astfel de statistici pe Apple Watch.

watchOS 9 WWDC 2022 22

Funcția de detecție a fibrilației arteriale poate acum înregistra episoadele în care sunt detectate probleme și la poate stoca într-un PDF în aplicația Health de pe telefon, care poate fi apoi prezetnată unui medic specialist. Apple speră să primească aprobare FDA pentru această funcție în curând.

Monitorizarea tratamentelor medicale este cea mai nouă capabilitate adăugată pe Apple Watch

watchOS 9 WWDC 2022 18

Singura funcție cu adevărat nouă în watchOS 9 este însă monitorizarea tratamentelor medicale. Poți seta alerte dedicate pentru tratamente, care să îți amintească la ora potrivită ce medicament trebuie să iei și în ce cantitate. Apple va folosi o bază de date de medicamente, care poate să detecteze dacă există incompatibilități între pastilele luate și dacă au sau nu reacții adverse dacă sunt combinate. Medicamentele ar putea fi introduse în aplicația Health de mobil folosind camera de pe iPhone, care detectează medicamentul după etichetă. Nu este clar dacă aceste funcții vor fi disponibile și în afara SUA.

watchOS se lansează la toamnă, probabil în același timp cu iOS 16 și iPadOS 16.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult