Google amână introducerea Manifest V3, noul format de extensii Chrome care dezarmează soluțiile AdBlock

13.12.2022
Google amână introducerea Manifest V3, noul format de extensii Chrome care dezarmează soluțiile AdBlock

Direct motivat să „vândă” utilizatorilor cât mai multe reclame prin platforme precum Google Ads, preferabil în timp ce colectează cât mai multe date despre aceștia, Google/Alphabet caută de ani buni să modifice sistemul de extensii Chrome astfel încât să dezarmeze acele soluții folosite pentru blocarea reclamelor și protejarea intimității.

Noul format de extensii Chrome, denumit Manifest V3, trebuia să fi intrat pe ”canalul stabil” începând cu luna ianuarie 2021, încât extensiile precum popularul AdBlock să rămână dor o amintire pentru utilizatorii oricărui web browser dezvoltat pentru a folosi colecția de extensii Chrome.

Sfidând orice așteptări, Chrome încă folosește sistemul mai vechi și mai puternic, Manifest V2. Primii pași decisivi către îndepărtarea Manifest V2 trebuiau să înceapă în ianuarie 2023, însă din nou, Google spune că amână tranziția obligatorie la Manifest V3 și că nu va anunța un nou calendar pentru retragerea suportului V2 gata până cel puțin în luna martie.

Potrivit calendarului între timp abandonat, Google urma să înceapă „experimente” cu versiunile beta de Chrome, care dezactivează Manifest V2. În cele din urmă, Google urma să anunțe ”versiunea stabilă” Manifest V3 în iunie 2023, simultan dând ultimatum pentru luna ianuarie 2024, dată la care extensiile Chrome V2 urmau să fie șterse cu Chrome Web Store. Noua cronologie este că nu există nicio cronologie, iar fiecare pas este acum listat ca „amânat” sau „în curs de revizuire”.

Cât despre motive, speculațiile sunt de la un posibil exod al utilizatorilor Chrome către browsere web ai căror dezvoltatori promit să suporte în continuare extensii bazate pe formatul V2, până la abuz de poziție dominantă sau alte acuzații care să atragă amenzi usturătoare pentru dezvoltatorul Chrome.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult