Google elimină aplicaţia multimedia Kodi din sugestiile căutărilor

30.03.2018
Google elimină aplicaţia multimedia Kodi din sugestiile căutărilor

Google continuă lupta împotriva pirateriei, blocând acum numele unui popular software folosit de către utilizatori pentru a reda clipuri video descărcate ilegal. Numele Kodi este acum blocat din sugestiile automate ale căutărilor, întrucât aplicaţia de redare multimedia este asociată de obicei cu pirateria, în ciuda faptului că aplicaţia în sine este open source şi complet legală. Schimbarea în sugestiile de autocomplete nu împiedică însă utilizatorii să găsească aplicaţie pe Google.

Încă din 2011, Google a început să elimine anumiţi termeni asociaţi pirateriei din căutările sale automate şi din sugestii, în încercarea de a limia accesul utilizatorilor la conţinut ilegal. De asemenea, anumite pagini au fost eliminate complet din căutări în cazul în care acestea aveau mai multe plângeri sub actul DMCA, care protejează proprietatea intelectuală în Statele Unite. Desigur, aceste măsuri nu pot ţine utilizatorii care piratează departe de conţinut, însă poate face accesul la acesta mult mai complicat.

Blocarea termenului Kodi este o mişcare ciudată, întrucât aplicaţia în sine nu este vinovată pentru faptul că este folosită pentru a consuma conţinut ilegal. Aceasta este disponibilă pe mai multe platforme, fiind iniţial pornită ca o aplicaţie neoficială pentru a transforma o consolă Xbox într-un centru multimedia. Kodi se luptă la rândul său cu diverse companii care folosesc aplicaţia lor fără permisiune în dezvoltarea de hardware pentru redare multimedia cu Android, în timp ce menţine o relaţie bună cu MPAA, asociaţia americană de film.

Întrucât Google nu oferă o transparenţă foarte mare în cazul anti-pirateriei, nu este tocmai clar ce alţi termeni au fost ascunşi alături de Kodi. De asemenea, Google nu comentează de obicei asupra acestor decizii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult