A fost creată masca de protecție transparentă, prin care poți respira

10.06.2020
A fost creată masca de protecție transparentă, prin care poți respira

O echipă de cercetători a dezvoltat o mască de protecție transparentă, prin care utilizatorul poate respira ușor.

Oameni de știință de la EPFL și Empa, din Elveția, oferă o alternativă la măștile actuale, care sunt inconfortabile, mai ales atunci când este cald afară. Mai mult, modelele actuale nu permit deblocarea telefoanelor prin recunoașterea facială și împiedică asistenții vocali să recunoască vocile utilizatorilor. Nu în ultimul rând, măștile actuale nu le permit oamenilor să observe multe dintre expresiile faciale ale celorlalți, care sunt și ele o modalitate importantă de comunicare, mai ales pentru persoanele care au probleme cu auzul.

Masca dezvoltată în Elveția este realizată dintr-un material aproape transparent, dar care protejează foarte bine împotriva virusurilor și bacteriilor. Totodată, acesta îi permite persoanei care poartă masca să respire.

Măștile HelloMasks, cum au fost numite, sunt realizate din material biodegradabil. După ce sunt folosite, acestea pot fi reciclate, iar dacă ajung să fie aruncate în natură se descompun.

Cercetătorii au folosit electricitate pentru a crea fibre foarte subțiri, la o distanță de doar 100 de nanometri una de alta. Printre fibre poate trece aerul, dar nu și virusurile sau bacteriile.

Cele două organizații au creat un startup care va aduce pe piață măștile. Acestea vor putea fi achiziționate cel mai devreme la începutul anului viitor. Primii care le vor folosi vor fi angajații din sistemul medical.

La măști de protecție transparente lucrează și alte entități. Compania chineză Hunami, producătorul dispozitivelor purtabile Amazfit, dezvoltă Amazfit Aeri, o mască de protecție transparentă, capabilă să se dezinfecteze singură.

Masca, de tip N95, vine cu filtre de aer detașabile care includ emițătoare UV. Atunci când Amazfit Aeri este conectată la o sursă de energie, luminile se aprind, iar în câteva minute dezinfecția este completă.

CITEȘTE ȘI:

Cercetătorii au descoperit un material, pentru măștile de protecție, care poate bloca coronavirusul

O echipă de cercetători a dezvoltat un strat antiviral care rezistă 90 de zile pe suprafețe

Măști N95 de la 65 de producători din China, scoase de la vânzare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult