Un obuzier a fost folosit pentru a distruge o rachetă de crozieră aflată în zbor

15.09.2020
Un obuzier a fost folosit pentru a distruge o rachetă de crozieră aflată în zbor
Foto: Wikipedia

Un obuzier M109 Paladin de 155 mm a făcut istorie după ce a distrus o rachetă de croazieră care se deplasa cu viteză mare. Vehiculul terestru a tras cu un proiectil foarte rapid, capabil să atingă o viteză de peste 6.100 km/h.

Experimentul a fost făcut la White Sands Missile Range din statul american New Mexico, transmite FOX News. A fost distrusă o rachetă „rusească” cu ajutorul unui sistem de țintire numit Advanced Battle Management System (ABMS), dezvoltat de US Airforce. Acesta folosește date colectate de la senzori, altfel deconectați, de pe câmpul de luptă, pe care le interpretează cu ajutorul inteligenței artificiale.

Proiectilul folosit, un HPV (hypervelocity projectile), este dezvoltat de câțiva ani. Acesta a fost gândit inițial pentru tunurile electromagnetice (railguns) care urmează să fie instalate pe navele militare.

Soluție la atacurile cu rachetă. O armă veche primește un nou rol

Aceste proiectile de mare viteză nu au explozibil și pot fi folosite pentru distrugerea altor nave, a rachetelor balistice și de croazieră sau pentru atacarea unor ţinte aflate la mare distanță pe uscat. Ținta este lovită cu echivalentul unui vehicul de câteva tone care se deplasează cu 260 km/h, potrivit dezvoltatorilor.

Noul rol face din M109 Paladin, introdus prima dată în 1963, un vehicul indispensabil în viitor. O versiune modernizată a obuzierului autopropulsat, M109A7, a fost introdusă în serviciu în 2013.

CITEȘTE ȘI:

Un sistem AI a învins de fiecare dată un om în cinci confruntări aeriene

Nu e o joacă: un vehicul militar real este pilotat printr-un controller Xbox

Misterul din spatele rachetei antitanc cu care a fost doborât un elicopter în Afganistan

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult