MediaTek a anunţat Helio X20, primul procesor pentru telefoane sau tablete cu zece nuclee

MediaTek a anunţat Helio X20, primul procesor pentru telefoane sau tablete cu zece nuclee

În cadrul Mobile World Congress 2015, producătorul taiwanez de cipuri MediaTek a anunţat o nouă familie de produse numită Helio. Dacă modelul iniţial X10 nu a fost interesant deoarece era doar o simplă reîmpachetare comercială a deja cunoscutului MT6795, nou anunţatul X20 este o curiozitate tehnologică deoarece este prima soluţie pentru telefoane şi tablete care foloseşte zece nuclee de procesare ARM.

Arhitectura big.LITTLE cu două blocuri distincte de nuclee a celor de la ARM este deja familiară utilizatorilor, aceasta folosind nuclee cu profiluri energetice şi de putere diferite în încercarea de a eficientiza cât mai bine consumul energetic şi puterea de calcul. Noul cip Helio X20 de la MediaTek pleacă de la aceeaşi idee de bază, însă acesta oferă trei blocuri distincte în care se găsesc nu mai puţin de zece nuclee de procesare.

Conform declaraţiilor producătorului, nou apărutul segment intermediar urmează să preia sarcinile care sunt prea intensive pentru blocul cu putere energetică scăzută, dar care sunt totodată prea puţin gurmande pentru a justifica activarea blocului cu putere mare, economisind astfel energie şi îmbunătăţind autonomia terminalului în care este implementat.  

Blocurile inferior şi intermediar folosesc câte patru nuclee ARM Cortex-A53, acestea fiind diferenţiate de frecvenţa de tact. În timp ce blocul inferior, care asigură cea mai bună eficienţă energetică, are o frecvenţă de funcţionare 1,4 GHz, blocul intermediar este setat la frecvenţă superioară de 2 GHz. Din acest punct de vedere, MediaTek Helio X20 seamănă cu Qualcomm Snapdragon 615 sau HiSilicon Kirin 930, care şi ele sunt bazate pe nuclee Cortex-A53 care sunt diferenţiate de frecvenţă. Spre deosebire de aceste modele din gama intermediară, Helio X20 adaugă un al treilea bloc cu putere mare de procesare. Acesta foloseşte doar două nuclee Cortex-A72 care funcţionează la frecvenţe foarte mari de 2,3 – 2,5 GHz, o implementare care ne duce cu gândul la Snapdragon 808, şi va fi activat doar în cazul proceselor care necesită o putere mare de calcul.

MediaTek afirmă că acest mod de lucru cu trei blocuri de nuclee este mai eficient energetic cu 30 de procente decât o implementare big.LITTLE cu două blocuri de nuclee, promiţând că tehnologia sa MediaTek Coherent System Interconnect (MCSI) va permite ajustarea fină a încărcării între blocurile de nuclee pentru a permite economisirea eficientă a bateriei.

Acest straniu procesor cu zece nuclee este însoţit de o puternică interfaţă grafică ARM Mali-T800 în configuraţie quad-core, o premieră pe piaţa cipurilor, şi o interfaţă cu memoria LPDDR3. MediaTek a adăugat şi un nucleu Cortex-M4 cu un consum energetic extrem de scăzut, acesta urmând să fie folosit doar pentru compresia sau decompresia audio, recunoaşterea vocii şi degrevarea procesării datelor culese de senzori.

Pe lista dotărilor mai intră un procesor foto/video care permite controlul unui senzor de 32 MP sau a doi senzori de 13 MP în acelaşi timp sau compresie şi decompresie 4K, modul Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac şi un modem radio LTE Cat 6.

MediaTek a anunţat că Helio X20 va fi disponibil integratorilor începând cu cea de-a două jumătate a anului, cipul urmând să motorizeze telefoanele sau tabletele care vor apărea în primul trimestru al anului viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News