Procesare 64 bit la cost scăzut: producătorul chinez Allwinner a anunţat primul său cip ARMv8

24.07.2014
Procesare 64 bit la cost scăzut: producătorul chinez Allwinner a anunţat primul său cip ARMv8

Apple a fost prima companie care s-a încumetat să implementeze un procesor cu o arhitectură pe 64 de biţi pe terminalele sale mobile, iar rivalii săi s-au grăbit în cursul lunilor următoare să-şi prezinte viitoarele produse similare. Dacă anunţarea soluţiilor hardware ARMv8 era de aşteptat în cazul producătorilor cu renume precum Qualcomm sau NVIDIA, intrarea producătorului low-cost Allwinner pe această piaţă ne face să credem că adopţia arhitecturii pe 64 de biţi va fi mai rapidă decât ne-am fi aşteptat.

Allwinner este un bine-cunoscut producător de cipuri cu cost scăzut din China,  produsele sale putând fi găsite pe foarte multe din tabletele cu preţ mic care se găsesc în prezent pe piaţă. Compania a fost cel mai mare producător de cipuri pentru tabletele Android în 2012 şi 2013 şi, conform estimărilor IDC, numărul de unităţi produse o plasează pe locul secund după  Apple.

Allwinner a anunţat astăzi că intenţionează să lanseze până la sfârşitul acestui an primul său procesor cu o arhitectură pe 64 de biţi, acesta urmând să includă şi un procesor de imagine care va oferi decodare video 4K şi compatibilitate cu codec-ul H.265. Conform declaraţiilor, acest viitor produs este dezvoltat în colaborare cu ARM şi va fi prezentat în luna octombrie, acesta urmând să fie implementat în primele tablete până la finalul anului.

Compania nu a oferit mai multe detalii, însă, judecând după segmentul de piaţă pe care aceasta activează, probabil că va fi vorba de o soluţie dual sau quad-core bazată pe nucleul ARM Cortex-A53. Decodarea 4K şi H.265 nu sunt noutăţi pentru Allwinner, acestea făcându-şi apariţia în portofoliul companiei odată cu procesorul A31, care include decodorul hardware proprietar CedarX, respectiv cu procesorul octa-core A80.

Compania afirmă că viitorul său procesor va fi perfect compatibil cu arhitectura pe 64 de biţi din Android L. Dacă Apple, Qualcomm, Samsung şi NVIDIA vor acoperi sectorul de vârf, iar Qualcomm şi MediaTek vor acoperi sectorul intermediar, Allwinner pare decisă să-şi păstreze poziţia dominantă în gama inferioară şi să lupte cu rivalii din gama inferioară Rockchip şi Intel, care au anunţat acum câteva luni o stranie alianţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News