Qualcomm a anunţat Snapdragon 410: un procesor pe 64 de biţi cu LTE pentru telefoane accesibile

10.12.2013
Qualcomm a anunţat Snapdragon 410: un procesor pe 64 de biţi cu LTE pentru telefoane accesibile

Producătorul de procesoare ARM Qualcomm a anunţat nu demult că vârful său de gamă Snapdragon 800 va fi înlocuit în prima partea a anului viitor de mai puternicul Snapdragon 805, însă compania nu a uitat de piaţă terminalelor ceva mai accesibile. Compania a anunţat astăzi noua familie de procesoare Snapdragon 410, acesta urmând să ofere un spor vizibil de putere, o arhitectură pe 64 de biţi şi compatibilitate LTE.

Apple a fost prima companie care a implementat un procesor ARM pe 64 de biţi într-un produs comercial, iar lansarea soluţiei A7 a fost urmată de anunţuri venite din partea SamsungMediaTek şi Imagination Technologies, care au afirmat că şi produsele lor cu o arhitectura similară vor sosi în 2014. Prima reacţie a gigantului Qualcomm a fost una neaşteptată, vice-preşedintele Anand Chandrasekher afirmând că arhitectura pe 64 de biţi este doar un truc de marketing inutil. Restul oficialilor companiei s-au grăbit însă să se dezică de această afirmaţie pripită pentru că, în mod evident, şi Qualcomm avea în dezvoltare un astfel de produs.

Nou anunţata familie de procesoare Snapdragon 410 cuprinde în acest moment un singur model, MSM8916, iar aceasta este menită să înlocuiască popularele soluţii Snapdragon 400 care au fost folosite pe telefoanele din gama intermediară lansate în acest an. Primul produs Qualcomm cu o arhitectură pe 64 de biţi nu marchează însă şi lansarea primului nucleu de procesare proprietar Krait pe 64 de biţi, compania urmând să folosească un nucleu ARM Cortex-A53.

Familia Snapdragon 400 include deja un amestec de soluţii bazate pe nuclee Krait 200, Krait 300 şi Cortex-A7, alegerea Qualcomm nefiind una ieşită din comun, însă acest lucru ne spune că vom mai avea ceva de aşteptat până la anunţarea unui nucleu Krait compatibil cu setul de instrucţiuni ARMv8.

La fel ca nucleul Cortex-A7, Cortex-A53 este o soluţie cu putere ceva mai scăzută dar cu o eficienţă energetică superioară, acesta aducând însă o arhitectură pe 64 de biţi şi performanţe mai bune. Soluţia MSM8916 anunţată de Qualcomm oferă patru nuclee ARM Cortex-A53 care funcţionează la frecvenţe de 1,2  GHz sau superioare (ARM specifică un maximum de 1,4 GHz), un procesor grafic Adreno 306, o versiune uşor îmbunătăţită a actualului Adreno 305 şi o interfaţă cu memorii LPDDR2 sau LPDDR3 cu un singur canal.

La aceste noutăţi se adaugă un procesor de imagine capabil să colaboreze cu senzori cu o rezoluţie de până la 13 MP şi un modem radio din familia Gobi 9×25 care aduce şi suport LTE Cat 4 (150 Mbps). Familia Snapdragon 400 a fost limitată la conectivitatea HSPA, atât timp cât producătorul de telefoane nu era dispus să ridice costurile şi să penalizeze autonomia prin implementarea unui modem dedicat,  însă introducerea suportului LTE în procesoarele mai ieftine din familia Snapdragon 410 va permite promovarea serviciilor de date 4G şi cu ajutorul unor terminale ceva mai accesibile.

Noua soluţie Qualcomm va fi fabricată într-un proces tehnologic pe 28 de nanometri şi va fi disponibilă pentru testare în prima jumătate a anului viitor, primele telefoane care o vor folosi urmând să ajungă pe piaţă în partea a doua a anului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News