Samsung Galaxy Tab S 10.5: un ecran AMOLED excelent pe o tabletă subţire şi uşoară

25.07.2014
Samsung Galaxy Tab S 10.5: un ecran AMOLED excelent pe o tabletă subţire şi uşoară
Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Simpatizanţii tehnologiei IPS susţin că aceste ecrane oferă, în general, culori naturale, luminozitate mai mare şi nuanţe curate de alb, în timp ce simpatizanţii AMOLED subliniază nivelul perfect de negru, contrastul excelent şi consumul energetic mai redus. Dacă producătorii de telefoane au avut grijă de ambele tabere, atunci când vine vorba de tablete, susţinătorii tehnologiei AMOLED nu s-au bucurat de prea multă atenţie. Până acum, Samsung a lansat o singură tabletă cu ecran AMOLED, însă modelul Galaxy Tab 7.7 a fost prea scump şi nu a atras cumpărătorii, ceea ce i-a determinat pe sud-coreeni şi pe cei dispuşi să-i imite să renunţe la ideea utilizării unui astfel de ecran. Timpul însă a trecut, tehnologia s-a îmbunătăţit şi costul de producţie a scăzut, iar cei de la Samsung s-au hotărât să implementeze din nou un ecran AMOLED pe o tabletă.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 - ecran de 10,5

Terminalul Galaxy S5 a oferit un ecran AMOLED excelent, iar Galaxy Tab S 10.5 îi calcă direct pe urme. Având o diagonală de 10,5” şi o rezoluţie de 2560 x 1600 pixeli, ecranul are o densitate foarte bună de 288 ppi. În plus, panoul foloseşte excelentul aranjament de subpixeli S-Stripe RGB, cu care nu ne-am mai întâlnit de la terminalele Galaxy Note II şi Galaxy S4 Mini încoace. Această soluţie tehnică elimină multe dintre problemele reclamate la aranjamentele PenTile şi se apropie cel mai mult de o matrice RGB reală precum cea AMOLED Plus din defunctul Galaxy Tab 7.7.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 - matricea AMOLED S-Stripe

La fel ca toate celelalte ecrane AMOLED, şi cel de pe Galaxy Tab S 10.5 oferă un nivel de negru perfect, unghiuri bune de vizualizare şi un contrast practic infinit, acesta plusând şi cu o luminozitate maximă bună. La fel ca Galaxy S5, şi Galaxy Tab S 10.5 oferă un mod adaptiv de ajustare a calibrării care îşi schimbă parametrii de funcţionare în funcţie de tipul de conţinut afişat. În acest caz, Samsung a implementat doar trei profiluri de culoare: Normal, Photo şi Cinema. Primul oferă culori naturale similare celor afişate de un ecran IPS bun, în timp ce următoarele oferă două trepte crescânde către clasica imagine cu culori puternic saturate a ecranelor AMOLED. Vizibilitatea în lumina puternică este bună, însă tratamentul oleofobic nu este foarte grozav.

La fel ca alte tablete recente de la Samsung, Galaxy Tab S 10.5 este bazat pe un procesor Exynos 5420. Făcând parte din generaţia a doua Exynos 5 Octa, acesta foloseşte o arhitectură big.LITTLE cu suport HMP şi oferă patru nuclee ARM Cortex-A7 cu o frecvenţă maximă de 1,3 GHz, 4 nuclee ARM Cortex-A15 cu o frecvenţă maximă de 1,9 GHz şi o interfaţă grafică ARM Mali-T628 MP6.

După cum se observă din rezultatele testelor compozite, cipul Samsung este foarte apropiat de prestaţia soluţiilor Snapdragon 800/801 de la Qualcomm. Diferenţele vizibile apar doar atunci când comparăm puterea grafică brută în GFXbench, unde Mali-T628 MP6 nu reuşeşte să fie tot atât de performant ca soluţiile Qualcomm Adreno 330 (din Snapdragon 800/801) sau PowerVR G6430 (din Apple A7). O surpriză plăcută a oferit-o memoria internă, care oferă nişte performanţe foarte bune.

  • Ecran: 10,5”, Super AMOLED, 2560 x 1600 pixeli
  • Chipset:  Samsung Exynos 5 Octa (Exynos 5420)
  • CPU: big.LITTLE cu ARM Cortex-A15 1,9GHz quad-core şi ARM Cortex-A7 1,3 GHz quad-core
  • GPU: ARM Mali-T628 MP6
  • RAM: 3 GB
  • Memorie internă: 16/32 GB (4,5 GB ocupaţi)
  • Card: MicroSDXC, 128 GB maximum
  • Sistem de operare: Andrid 4.4.2
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, IrDA, GPS
  • 3G/4G: nu
  • Cameră foto: 8 MP
  • Cameră frontală: 2,1 MP
  • Conectori:  MicroUSB, MicroSD
  • Audio:  difuzoare stereo, microfon
  • Baterie: 7900 mAh
  • Dimensiuni: 247,3 x 177,3 x 6,6 mm
  • Greutate: 465 grame
  • Altele: MHL, USB OTG, DLNA, Wi-Fi Direct, senzor amprente

După ecranul excelent sau carcasa subţire şi uşoară, cel de-al treilea capitol unde noua tabletă Samsung reuşeşte să strălucească este autonomia. În testul de browsing, Galaxy Tab S 10.5 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai performante modele din clasa tabletelor puternice cu ecrane cu rezoluţie mare: tableta a fost depăşită categoric doar de Apple iPad Air şi a ajuns din urmă modelul Xperia Tablet Z2 de la Sony. Atunci când vine însă vorba de redarea video, rezultatul arată cu totul altfel. Fructificând eficienţa energetică sporită a ecranelor AMOLED atunci când afişează conţinut cu luminozitate mai scăzută, adică tocmai ambientul grafic dintr-un film, Galaxy Tab S 10.5 şi-a demolat concurenţa: aceasta este prima tabletă puternică testată de noi care reuşeşte să învingă iPad Air, iar distanţa faţă de rivalii Android din aceeaşi clasă este consistentă.

 

Părţi pozitive

Ecran AMOLED excelent cu rezoluţie mare
Dimensiuni şi greutate
Autonomie
Platformă hardware puternică

Părţi negative

Difuzoare cu sunet mediocru
Mici probleme de performanţă software

Urmărește Go4IT.ro pe Google News