Samsung Galaxy Tab S4 review: cea mai bună tabletă cu Android din 2018

27.11.2018
Samsung Galaxy Tab S4 review: cea mai bună tabletă cu Android din 2018
Experienţa de utilizare şi Concluzii

Experienţa de utilizare

În utilizare normală, Galaxy Tab S4 este o tabletă foarte bună. Din păcate nu am avut la îndemână o tastatură originală pentru a testa capabilitatea acesteia de a înlocui un laptop, însă am folosit-o intens în special pentru redarea de conţinut multimedia. Ecranul său Super AMOLED beneficiază de o rezoluţie 2.560 x 1.600 pixeli, care este undeva la jumătate între aspectul mai pătrat al tabletelor Apple şi cel foarte alungit al telefoanelor Samsung. Aceasta oferă o experienţă foarte bună atât când sunt redate filme, barele negre fiind foarte subţiri în comparaţie cu cele de pe o tabletă mai pătrată, în timp ce ai destul spaţiu vertical în mod landscape atunci când redactezi documente.

Rezoluţia mare, alături de un ecran de calitate înaltă asigură faptul că experienţa de utilizare este foarte bună în orice situaţie, fie că vorbim despre redactarea de texte, citit sau redare de clipuri şi filme. Ce nu are acest display este compatibilitate cu standardul HDR pentru redarea de culori mai naturale şi nu beneficiază de o rată de împrospătare înaltă.

Navigarea pe internet ar trebui însă realizată în mod portret, întrucât în mod landscape site-urile moderne afişează foarte puţină informaţie. Pentru social media în schimb, această tabletă este excelentă, mai ales ca multe reţele de socializare, precum Facebook, au un mod landscape bine pus la punct, nu doar o versiune mai lată a modului obişnuit.

Este ciudat însă faptul că Samsung a ales să includă patru difuzoare pe tableta aceasta fără să le seteze să funcţioneze două câte două. Acestea funcţionează toate odată, iar atunci când ţii tableta în mod portret, cele două din partea de jos sunt tot timpul acoperite. Astfel, în jocuri video sau atunci când te uiţi la un film sau serial pe Netflix, sunt şanse mari să acoperi difuzoarele. Iar în momentul în care acestea sunt acoperite, calitatea sunetului este sesizabil mai scăzută.

Apple evită astfel de situaţii activând şi dezactivând inteligent difuzoarele în funcţie de orientare. Din fericire, difuzoarele sunt într-adevăr de calitate, iar logo-ul AKG nu este degeaba pus pe carcasă. Calitatea sunetului este foarte bună, chiar şi la volum înalt, însă incintele de dimensiuni mici înseamnă că frecvenţele joase nu vor fi foarte bine redate. În orice caz, avem de a face cu un sunet peste medie pentru un dispozitiv portabil. De asemenea, tableta este compatibilă cu standardul Dolby Atmos, pentru o spaţiere mai bună a sunetului atât în redarea prin difuzoare, cât şi atunci când foloseşti o pereche de căşti.

Software-ul Samsung Experience este un alt punct dezamăgitor în cazul acestui produs. Interfaţa este aproape identică cu cea de pe telefoane, în ciuda spaţiului mult mai mare de pe ecran. Acesta este un capitol la care şi Apple mai are de lucrat, tabletele fiind prezentate precum nişte telefoane mai mari. Da, poţi afişa două aplicaţii pe ecran în acelaşi timp, iar acest lucru este util în special pentru cei care lucrează cu un Word într-o parte şi mail-ul în cealaltă, însă schimbarea aplicaţiilor dă mereu peste cap aranjarea pe ecran. De asemenea, faptul că nu toate aplicaţiile comunică bine între ele pe Android crează probleme în aplicaţii de productivitate.

Aceste aspecte sunt foarte importante în contextul în care avem de a face cu o tabletă din gama „pro” pentru productivitate şi nu una pentru distracţie, unde am putea trece aceste lucruri cu vederea mai uşor. Pentru cei care îşi doresc un adevărat computer portabil, Galaxy Tab S4 permite conectarea în mod DeX la un monitor, oferind o interfaţă desktop completă, compatibilă cu mouse şi tastatură. Desigur, pentru asta va fi necesar un accesoriu USB Type-C-to-HDMI sau un dock DeX.

Spre diferenţă de telefoanele Galaxy S şi Note, în cazul cărora este deranjant faptul că tableta vine echipată cu software Microsoft precum Word, Excel şi OneDrive, în cazul unei tablete de productivitate aceste aplicaţii sunt binevenite, pentru că oricum le-am fi instalat din Play Store. Parteneriatul dintre Samsung şi Microsoft este un punct forte în acest caz. Desigur, aplicaţiile necesită un abonament Office 365 pentru a putea funcţiona în modul de editare. În caz contrar, acestea vor putea fi folosite doar pentru a citi documente.

Despre camerele foto nu am vorbit foarte mult şi nici nu o vom face, întrucât avem de a face cu o tabletă. Camera principală este bună pentru „scanat” documente, în timp ce camera frontală este foarte bună pentru apeluri video. Tot cu ajutorul camerei frontale este realizat şi Intelligent Scan, adică recuoaşterea facială de la Samsung, care combină informaţia de pe camera foto frontală cu cea a cititorului de iris.

Din păcate, această funcţionalitate este la fel de slabă ca şi până acum, fiind lentă şi greoaie în special în lumină artificială. Întrucât tableta e un dispozitiv pe care îl vei folosi cea mai mare din timp în interior, acest mod de deblocare este foarte enervant în utilizare. Din păcate, lipsa unui senzor de amprentă face securizarea tabletei un chin, întrucât singura metodă foarte simplă pentru deblocare care are şanse mici să dea greş rămâne introducerea unei parole PIN.

Concluzii

Tableta high-end de la Samsung este undeva la graniţa între o tabletă multimedia şi una profesională, în ciuda faptului că Samsung consideră că este „destul de bună” şi pentru productivitate. Într-un univers în care nu ar fi existat tabletele iPad Pro, probabil că acest model de la Samsung era cam cea mai calitativă variantă pe piaţa de tablete, însă chiar şi comparat cu modelul Apple de anul trecut, Samsung pierde în câteva puncte cheie (în special când vorbim despre performanţă brută şi display).

Mai trebuie luat în calcul şi faptul că aplicaţiile de Android nu sunt întotdeauna optimizate pentru tablete, iar cele care sunt nu comunică uşor între ele prin gesturi de drag & drop, de exemplu. Funcţionalitatea split-screen este încă destul de slab implementată, iar atunci când tableta este folosită în mod landscape, există problema acoperirii difuzoarelor.

Şi cu toate acestea, pentru cineva care îşi doreşte o tabletă cu Android şi este dependent de acest ecosistem de dispozitive şi servicii Google, Tab S4 este cea mai bună opţiune disponibilă. Este de asemenea cea mai bine construită tabletă cu Android şi probabil cea mai performantă. Dacă ştiţi la ce să vă aşteptaţi când cumpăraţi aşa ceva, nu prea aveţi motive de dezamăgire.

Părţi pozitive

Hardware premium bine construit
Stylus inclus în pachet
Ecran şi difuzoare foarte bune
O tabletă destul de performantă pentru majoritatea cazurilor de utilizare

Părţi negative

Difuzoarele pot fi cu uşurinţă acoperite în mod portret
Software-ul nu este realizat pentru a încuraja productivitatea
Deblocarea folosind cititorul de iris nu a fost îmbunătăţită

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult