ARCHOS Diamond Omega – este smartphone-ul accesibil cu 8 GB memorie RAM o alternativă la OnePlus 5T? [REVIEW]

23.01.2018
ARCHOS Diamond Omega - este smartphone-ul accesibil cu 8 GB memorie RAM o alternativă la OnePlus 5T? [REVIEW]
SOFTWARE ŞI PERFORMANŢĂ, CAMERĂ, BATERIE, CONCLUZIE

SOFTWARE ŞI PERFORMANŢĂ

 

ARCHOS Diamond Omega vine cu un chipset performant, ajutat de 8 GB memorie RAM. Deşi în utilizarea de zi cu zi un utilizator nu va sesiza o diferenţă clară între un smartphone bine optimizat care are 4 GB memorie RAM şi unul „no-name” cu 6 GB sau 8 GB, în acest caz memoria suplimentară pare să dea rezultate. Diamond Omega este unul dintre cele mai performante smartphone-uri cu Android de pe piaţă, fiind depăşit în AnTuTu doar de OnePlus 5T (la diferenţă mică) şi de cele trei noi modele de iPhone (8, 8 Plus şi X). În AnTuTu, Diamond Omega a obţinut un scor remarcabil, 180.176, depăşind Galaxy Note 8 sau HTC U11.

 

Rezultatele în testele sintetice (AnTuTu şi Geekbench):

 

 

Terminalul nu are probleme la capitolul performanţă şi se descurcă cu orice aplicaţie ai rula pe el fără probleme. Totuşi, de partea software nu sunt la fel de încântat. Interfaţa nubia UI 5.1, bazată pe Android 7.1.1 şi modificată mult de ARCHOS pentru piaţa europeană, nu este foarte intuitivă, iar meniurile nu sunt structurate după o logică solidă. Pentru a deschide centrul de control faci o glisare cu degetul pe ecran dinspre partea de jos a acestuia. Trebuie să ai grijă ca gestul să nu fie făcut în dreptul butonului software Home, deoarece această acţiune deschide funcţia Split screen. Aş fi preferat ca centrul de control să fie poziţionat în partea de sus a ecranului şi să poată fi accesat prin glisare spre partea din jos.

 

Mai mult, launcher-ul implicit nu permite redimensionarea iconiţelor, care sunt destul de mari, şi nici nu include un App Drawer. Singurele lucruri pe care le poţi face la setările pentru launcher sunt: să bifezi nişte efecte şi să alegi numărul de linii şi coloane pentru grila de iconiţe. De aceea, recomandarea mea este, dacă vă place să vă personalizaţi telefonul în detaliu, să folosiţi un alt launcher, precum Nova sau Pixel.

 

Am apreciat faptul că din setări utilizatorii pot schimba poziţia celor două butoane software pentru Back şi Recent Apps. Implicit, tasta Back este pe stânga, iar Recent Apps pe dreapta. Deoarece am folosit multă vreme smartphone-uri Samsung, am inversat butoanele, mutând Back în partea dreaptă.

 

M-a surprins în mod plăcut funcţia SuperSnap, prin care faci capturi ale ecranului. Există posibilitatea ca acestea să fie salvate, apăsând pe butonul Wear, într-un cadru reprezentat de toată partea frontală a telefonului. Este o modalitate ingenioasă de a le atrage oamenilor atenţia asupra smartphone-ul tău, atunci când distribui o astfel de imagine.

 

Smartphone-ul include o funcţie interesantă, numită Edge gestures. Prin intermediul unor glisări şi gesturi făcute pe marginile curbate ale ecranului pot fi date diferite comenzi: pornite aplicaţii, poate fi ajustată luminozitatea ecranului sau activat (prin dubla apăsare rapidă) un meniu numit Float ball care include butoanele Home, Super Snap, Recent Apps şi Back.

 

 

De asemenea, trebuie remarcată lipsa totală de bloatware (aplicaţii preinstalate care nu pot fi dezinstalate de utilizator). Pe lângă aplicaţiile obligatorii de la Google, terminalul include foarte puţine titluri, printre care User Manual, Transfer, Music şi Browser.

 

Nu în ultimul rând, ecranul telefonului poate fi pornit printr-o dublă apăsare rapidă. Aceasta este o caracteristică pe care am apreciat-o mereu pe telefoane.

 

Pentru cei care deţin căşti performante şi melodii în formate lossless, Diamond Omega oferă suport DTS-HD audio. Diferenţa chiar se simte, iar funcţia va fi apreciată de audiofili. Sunt multe smartphone-uri high-end foarte scumpe de la mari producători pe care partea audio este ignorată aproape complet. 

 

CAMERĂ

 

Pentru segmentul lui de preţ, ARCHOS Diamond Omega oferă o cameră surprinzător de bună. Dacă este lumină suficientă, rezultatele sunt deseori foarte bune. Nu vorbim de calitate apropiată cu cea oferită de Pixel 2 XL sau Galaxy Note 8, ci despre o cameră pe care te poţi baza cu încredere atunci când doreşti să imortalizezi un moment. Camera surprinde multe detalii, dar nivelul de zgomot din imagini este uneori destul de ridicat.

 

Aplicaţia dedicată oferă mai multe moduri de fotografiere, la secţiunea Camera family, bazate pe diferitele efecte pe care le poate oferi camera duală dar, din păcate, lipseşte unul dedicat pentru fotografia de noapte. De aceea, telefonul nu oferă rezultate notabile în acest scenariu.

 

Un alt aspect pozitiv este modul portret, care dă rezultate bune chiar şi atunci când în imagine apar două persoane.

 

 

Din păcate, camera nu dispune de stabilizare optică. ARCHOS Diamond Omega este capabil să filmeze la calitate 4K cu camera principală şi la calitate Full HD cu cea frontală. Clipurile video sunt salvate în format MP4.

 

Ansamblul frontal permite realizarea de selfie-uri în mod portret cu efect bokeh. Rezultatele obţinute în acest mod sunt decente, dar nu spectaculoase. Prefer modul Photo normal al camerei frontale. 

 

 

BATERIE

 

Am folosit în fiecare zi telefonul într-un regim de utilizare mixt spre intensiv, cu luminozitatea ecranului setată la 50-60%, iar autonomia a fost de aproximativ 12 ore. Pot spune că autonomia este în linie cu aşteptările mele pentru un smartphone cu baterie cu capacitate de 3.100 mAh.

 

Din fericire, Diamond Omega oferă suport pentru încărcare rapidă, standard Quick Charge 3.0. Acumulatorul ajunge de la 0 la 60% în aproximativ 30 de minute cu încărcătorul din cutie.

 

CONCLUZIE

 

Cu un preţ de 2.340 de lei, ARCHOS Diamond Omega este un vârf de gamă accesibil cu design premium, o cameră competitivă şi performanţe foarte bune, care poate fi o alternativă la OnePlus 5T, dar şi la multe dintre vârfurile de gamă de anul trecut. Smartphone-ul are, însă, un ecran care nu surprinde şi nu include caracteristici devenite standard pe multe vârfuri de gamă actuale, precum stabilizare optică pentru cameră, rezistenţă la praf şi apă sau încărcare wireless.

Părţi pozitive

Nu include bloatware
Performanţe excelente
Cameră bună pentru preţul lui
Preţ competitiv
Design atractiv, bazat pe materiale de calitate

Părţi negative

Nu are difuzoare stereo
Camera nu are stabilizare optică
Ecranul nu se poate compara cu cele de pe vârfurile de gamă ale altor mărci

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult