Asus M930, pretendent la titlul de Communicator

Asus M930, pretendent la titlul de Communicator
Sistem de operare

Balamaua buclucaşă

O altă bilă neagră primeşte şi sistemul de deschidere / închidere a clapetei. Acesta cade în sarcina unei (să-i zicem) balamale, lungă cam cât o treime din lungimea telefonului, plasată pe mijloc. În afară de faptul că nu este deloc elegantă, această balama îngreunează deschiderea şi închiderea clapetei.

Dacă ridici clapeta la 90 de grade telefonul stă drept pe masă. Dacă o ridici la un unghi obtuz, balamaua coboară sub nivelul tastaturii, iar telefonul nu mai atinge complet masa. Din această cauză apar probleme la scriere, apăsarea tastelor poate duce la mişcarea pe masă a telefonului şi micşorarea unghiului de deschidere a clapetei (automat se schimbă şi unghiul de vizibilitate al ecranului).

Asus M930

Deschiderea la maxim a clapetei nu atinge 180 de grade aşa cum ar fi fost normal. Şi asta tot din cauza balamalei care ajunge cumva sub tastatură. Oricum, aceasta este cea mai comodă poziţie de folosire a dispozitivului pe post de communicator, deşi ajunge să se sprijine pe faţada telefonului, nu pe spatele tastaturii, aşa cum ar fi fost normal.

Asus M930

O altă mică problemă este plasarea butoanelor de volum pe partea dreaptă a dispozitivului. De multe ori, la deschiderea clapetei se vor apăsa accidental aceste taste şi va fi modificat volumul.

Software

Asus a preferat ca M930 să nu fie touchscreen. La urma urmei nici E90 nu e. Numai că pentru asta a trebuit să apeleze la versiunea mai săracă de Windows Mobile 6 şi anume cea Standard, pentru telefoanele fără touchscreen. Numai că această versiune lipseşte utilizatorul de o serie de funcţii importante pentru partea de office. Este vorba în principal de funcţia de editare a documentelor (este posibilă doar vizualizarea acestora), dar nici modulul de însemnări care lipseşte nu este de trecut cu vederea.

Windows-ul de pe Asus M930 este tradus în română. Traducerea, chiar dacă are câteva probleme, este mult mai bună decât multe alte traduceri de programe, sisteme de operare sau servicii online.

În rest, sistemul de operare oferă aceleaşi funcţii pe care le-am discutat şi la alte telefoane, chiar un alt Asus, modelul M530w. Trebuie spus totuşi că, deşi are doar 64 MB RAM, sistemul se mişcă bine. Asta în primul rând datorită faptului că Windows Mobile 6 Standard consumă mai puţine resurse decât versiunea Professional.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News