BlackBerry Passport review

BlackBerry Passport review
Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

BlackBerry nu s-a remarcat în mod deosebit cu ecranele pe care le-a implementat până acum pe telefoanele sale de vârf, un aspect regretabil dacă ţinem cont că preţurile de lansare ale acestora erau foarte ridicate. De data aceasta însă, compania nu a mai făcut nici un compromis şi a ales un impresionant ecran tactil cu diagonală de 4,5” şi rezoluţie de 1440 x 1440 pixeli, excelenta densitate de 453 ppi a acestuia fiind întrecut doar de puţinele mobile QuadHD implementate de Samsung, LG sau alţii.

Ecranul nu se remarcă însă doar prin lizibilitatea ridicată, ci şi prin calitatea bună a panoului IPS. Acesta oferă un nivel de negru profund, o luminozitate maximă excelentă, o lizibilitate bună în lumina puternică şi unghiuri foarte bune de vizualizare, Passport fiind astfel un produs care rivalizează fără nici o problemă cu celelalte telefoane de vârf aflate în acest moment pe piaţă. Singurul lucru puţin deranjant este modulul de ajustare automată a luminozităţii, acesta neputând fi oprit dar permiţând în schimb ajustarea după preferinţe a nivelului maxim.

BlackBerry Passport: un ecran pătrat, masiv şi bun

BlackBerry afirmă că ecranul cu raport de aspect 1:1 este optim pentru productivitate, iar utilizatorii care nu au folosit încă un Q10 sau un Q5 se vor întreba probabil cât adevăr este în spatele acestei afirmaţii. Obişnuitele ecrane 16:9 sau 16:10 sunt excelente pentru redarea multimedia sau pentru jocuri, însă browsing-ul Web sau lectura documentelor clasice în format A4 necesită măriri şi micşorări repetate deoarece lăţimea ecranului este redusă iar conţinutul nu este întotdeauna suficient de lizibil. Ecranul pătrat de pe Passport permite lectura confortabilă a conţinutului fără a necesita vreo mărire deoarece lăţimea sa de 81 de milimetri este similară celei oferite de un ecran obişnuit cu raport de aspect 16:9 şi diagonală de 6,5”, detrimentul fiind necesitatea derulării verticale dese din cauza înălţimii prea mici. Bun pentru lucru, ecranul 1:1 de pe BlackBerry Passport este însă complet nesatisfăcător pentru multimedia sau jocuri, însă producătorul nici nu a intenţionat vreodată să afirme altceva.

Nu doar ecranul a devenit în sfârşit cu adevărat competitiv, ci şi configuraţia hardware. Dacă modelele anterioare din generaţia BlackBerry OS 10 au folosit procesoare Texas Instruments sau Qualcomm care erau deja în urmă cu două sau trei generaţii încă din momentul lansării, Passport foloseşte un puternic Qualcomm Snapdragon 801 tactat la o frecvenţă de 2,2 GHz. Acesta nu mai este, într-adevăr, un vârf de gamă după apariţia modelelor Snapdragon 805 şi Snapdragon 810, însă rămâne un produs extrem de puternic care este încă folosit de multe telefoane Android de vârf contemporane.

Teste ataşate: Geekbench 3 şi Basemark OS II

Această platformă hardware este însoţită de o memorie RAM cu o capacitate generoasă de 3GB şi 32 GB de memorie internă extensibilă, Passport fiind astfel un terminal de vârf competitiv.

  • Ecran: 4,5”, 1440 x 1440 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: BlackBerry OS 10.3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AA)
  • Procesor: Krait 400, quad-core, 2,2 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 330
  • RAM: 3 GB
  • Memorie: 32 GB
  • Card: MicroSD, 128 GB max
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/b/ac
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 13 MP, F/2.0, stabilizare optică
  • Filmare video: 1080p/60
  • Cameră foto frontală: 2 MP
  • Baterie: 3450 mAh (nedetaşabilă)
  • Dimensiuni: 128 x 90,3 x 9,3 mm
  • Greutate: 196 grame
  • Altele: Nano SIM, NFC, tastatură hardware QWERTY, radio FM

Ecranul de mari dimensiuni şi platforma hardware puternică necesită o baterie pe măsură, iar BlackBerry a avut inspiraţia să implementeze o baterie cu o capacitate respectabilă de 3450 mAh. Într-un regim care a implicat utilizarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, BBM, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii într-un regim mediu, BlackBerry Passport a oferit o autonomie medie de circa 41 de ore, suficientă pentru două zile de activitate uzuală sau o zi de activitate foarte intensă. Versiunea actuală de software (10.3.0.908) mai are însă mici probleme, Passport manifestând în două rânduri un consum energetic mare combinat cu o încălzire excesivă a carcasei care s-a rezolvat doar cu o repornire.

Părţi pozitive

Design şi construcţie
Ecran IPS impresionant
Tastatură hardware eficientă
Platformă hardware puternică
Autonomie

Părţi negative

Dimensiuni şi greutate
Ergonomie slabă
Lipsa aplicaţii în BlackBerry World
Ecranul pătrat nu va fi pe placul tuturor

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News