Care e diferența dintre bateriile Li-Ion și Li-Po de pe smartphone-uri?

10.07.2020
Care e diferența dintre bateriile Li-Ion și Li-Po de pe smartphone-uri?

Multe smartphone-uri moderne includ baterii Li-Po, iar oamenii se întreabă care sunt diferențele față de „clasicele” Li-Ion?

Li-Po vine de la litiu-polimer (mai precis litiu ion polimer) și este un model mai nou și mai sigur de baterie, care a început să înlocuiască, de câțiva ani, acumulatorii litiu-ion, mai ales pe smartphone-urile din categoriile high-end și mid-range.

Ambele tehnologii au avantaje și dezavantaje, de aceea bateriile Li-Ion nu vor dispărea prea curând de pe telefoane.

Primele cercetări în domeniul tehnologiei Li-Ion au fost făcute în anul 1912, dar bateriile au devenit populare abia peste zeci de ani, după ce Sony le-a introdus pe piață în 1991. Aceste baterii oferă o densitate mare de energie, nu au „memorie” (care în cadrul altor tehnologii îngreunează încărcarea în timp) și sunt ieftine. Totuși, bateriile Li-Ion se descarcă mai repede atunci când nu sunt folosite comparativ cu cele Li-Po și prezintă un risc mai mare de incendiu (atunci când sunt înțepate sau la temperaturi ridicate). Asta deoarece electrolitul folosit este lichid și devine instabil în anumite scenarii.

Tot din cauza faptului că electrolitul este lichid și trebuie să acopere tot timpul electrozii, acumulatorii Li-Ion au, de obicei, formă pătrată sau dreptunghiulară.

Li-Po, tehnologia viitorului apropiat

Pe lângă avantajul faptului că au autonomie mai mare în standby, bateriile Li-Po bifează și alte plusuri. Tehnologia a apărut în anii ’70 ai secolului trecut, dar pe smartphone-uri a fost introdusă relativ recent.

Aceste baterii prezintă un risc mai redus de incendiu deoarece folosesc un electrolit uscat, poros sau sub formă de gel. Astfel, acumulatorii litiu-polimer sunt recomandați pe telefoanele care oferă tehnologii de încărcare foarte rapidă a bateriei. De exemplu, smartphone-urile din familia Samsung Galaxy S20 includ toate baterii Li-Po. Acestea sunt prezente și pe mid-range-urile din seria Pixel 3a.

Acumulatorii Li-Po sunt mai subțiri și mai flexibili (pot fi îndoiți și realizați în forme care nu sunt rectangulare). Totuși, costul de producție este mai mare, iar numărul de cicluri de încărcare suportat mai mic decât în cazul acumulatorilor Li-Ion. Mai mult, bateriile litiu-polimer înmagazinează mai puțină energie decât cele litiu-ion, la aceleași dimensiuni (au densitate energetică mai mică).

În concluzie, bateriile Li-Ion oferă cele mai mari capacități la prețuri mici, dar sunt periculoase în anumite condiții (incidentele sunt, touși, rare) și pierd mai repede energie în standby. De cealaltă parte, acumulatorii Li-Po păstrează mai mult energia în standby, sunt mai siguri, mai flexibili, dar au capacitate mai mică, o viață mai scurtă și sunt mai scumpi.

Sursa: Rav Power

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult