Cel mai recent studiu confirmă: telefoanele mobile sunt ascultate în scopuri de marketing

24.12.2023
Cel mai recent studiu confirmă: telefoanele mobile sunt ascultate în scopuri de marketing

În ultimii ani, utilizatorii de smartphone-uri și alte dispozitive inteligente au devenit tot mai suspicioși cu privire la posibilitatea ca telefoanele lor să îi asculte.

Se pare că aceste temeri nu sunt neîntemeiate, conform unui studiu recent care indică faptul că anumite companii publicitare utilizează microfoanele încorporate în dispozitive pentru a asculta conversațiile utilizatorilor în timp real, în scopul de a oferi publicitate.

Un raport publicat de Cox Media Group (CMG) dezvăluie că unele aplicații au capacitatea de a accesa conversațiile ambientale ale utilizatorilor prin intermediul microfoanelor încorporate în smartphone-uri, televizoare inteligente și alte gadgeturi. Ulterior, informațiile sunt apoi folosite pentru a direcționa reclamele de publicitate către consumatori. Conform CMG, prin funcția de „ascultare activă”, companiile publicitare obțin informații necesare pentru a identifica potențiali clienți, analizând conversațiile în timp real.

Este legal ca aplicațiile să aibă acces la microfonul dispozitivelor?

CMG a publicat un document pe site-ul său despre cum funcționează datele vocale și cum pot fi utilizate în diverse bussines-uri, cel mai des, desigur, fiind utilizate marketing-ul online. Introducerea documentului sugerează posibilitatea de a ținti clienți potențiali care discută activ nevoile lor legate de anumite servicii sau produse. De asemenea, documentul menționează că este foarte probabil ca un dispozitiv inteligent să fie în apropiere atunci când oamenii discută despre planurile lor pentru weekend, renovarea apartamentului sau despre ce model de mașină este cel mai bun.

Această practică, deși poate părea invazivă, este considerată de CMG ca fiind extrem de eficientă pentru marketing. Compania susține că acest tip de ascultare activă este legal, deoarece utilizatorii își dau de obicei consimțământul atunci când acceptă termenii și condițiile actualizărilor de software sau descărcărilor de aplicații.

La nivel de utilizatori, raportul ridică totuși preocupări serioase cu privire la confidențialitate. Deși CMG susține că procesul este legal, există întrebări cu privire la transparența și consimțământul real al utilizatorilor. În plus, nu este clar cum și în ce măsură alte companii de publicitate folosesc această tehnică și dacă pot trece peste funcțiile de securitate, cum ar fi notificările de accesare a camerei sau microfonului, prezente pe multe telefoane.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult