Comisia Europeană doreşte să oblige producătorii de dispozitive mobile să asigure utilizatorilor „dreptul la reparaţii”

12.03.2020
Comisia Europeană doreşte să oblige producătorii de dispozitive mobile să asigure utilizatorilor „dreptul la reparaţii”

După ce a convenit la un standard unitar pentru încărcătoarele telefoanelor mobile, decizie care va fi publicată sub formă de lege abia în vară, Comisia Europeană îşi îndreaptă privirea către un alt aspect controversat din domeniul tehnologiei: dreptul la reparaţii. Astfel, până în 2021 este aşteptată o lege care să asigure accesul la piese de schimb pentru dispozitive mobile precum smartphone-uri, tablete şi laptop-uri, pentru a putea să îl repari acasă.

Unul dintre obiectivele acestei iniţiative este sustenabilitatea, posibilitatea de a repara dispozitive mai vechi reducând semnificativ deşeurile cauzate de dispozitive electronice. Comisia Europeană doreşte ca până în 2050 întreaga piaţă de comerţ a Uniunii Europene să devină neutră din punct de vedere al amprentei de carbon.

Noul proiect de lege ar impune companiilor ca dispozitivele pe care le produc şi comercializează să fie mai rezistente, să poată fi refolosite, să poată fi îmbunătăţite în timp şi să fie construite din materiale reciclate şi/sau reciclabile. Companiile ar putea primi chiar şi recompense n cazul în care se conformează acestor reguli, care probabil că ar putea consta în reduceri de taxe.

Comisia Europeană ia în calcul şi realizarea unui proces mai simplu pentru vânzarea şi cumpărarea de dispozitive electronice vechi sau returnarea şi reciclarea acestora şi accesoriilor precum cabluri de încărcare şi adaptoare de priză.

Deja există un precedent în UE pentru dreptul la reparaţii. De curând, Comisia Europeană a adoptat o lege similară pentru electrocasnice precum televizoare, frigidere sau maşini de spălat. În timp ce componentele pentru astfel de dispozitive sunt uşor de dezasamblat şi schimbat, este greu de intuit cum va funcţiona o lege similară pentru dispozitivele mobile, care de obicei sunt sigilate şi nu sunt construite pentru acces facil la componentele interne.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult