Galaxy S8: smartphone-ul cu Android a fost reinventat [REVIEW]

19.04.2017
Galaxy S8: smartphone-ul cu Android a fost reinventat [REVIEW]
Ecran şi performanţă

Ecran

În ciuda faptului că Galaxy S8 oferă o serie de funcţii în premieră, nimic nu este mai impresionant decât display-ul Super AMOLED de 5,8” care se „scurge” pe marginile dispozitivului. Acesta vine într-un format neobişnuit cu raport de aspect de 18.5:9 şi colţuri rotunjite, lucru care îi va pune pe dezvoltatorii de aplicaţii la treabă pentru a-şi optimiza software-ul să afişeze conţinutul pe întregul ecran.

Acesta este probabil cel mai bun display pe care l-am văzut până în prezent pe un smartphone, fiind construit pe tehnologia dezvoltată pentru Galaxy Note7. Acesta beneficiază de o luminozitate de 1000 nits(conform Samsung), oferind la nivel maxim imagini orbitoare, fiind greu de privit în interior. Acest lucru este un avantaj însă, întrucât în lumină naturală puternică, chiar şi când bate soarele direct în display, imaginile de pe Galaxy S8 sunt la fel de clare.

Rezoluţia ridicată nu face o diferenţă majoră faţă de generaţia precedentă, întrucât pixelii în plus sunt adăugaţi în prelungirea verticală a ecranului. Cu toate acestea, claritatea imaginilor este excelentă, însă asemeni altor dispozitive cu panou AMOLED, din laterale, imaginile pot lua tente de roz sau albastru.

Redarea de conţinut video este destul de ciudată momentan, întrucât nu toate aplicaţiile oferă suport pentru mărirea conţinutului pentru a avea loc pe orizontală. Astfel, multe aplicaţii afişează filmările realizate în format 16:9 cu bare negre pe laterale. YouTube şi galeria internă a dispozitivului vin cu opţiunea de a tăia din spaţiul vertical al clipurilor pentru a umple întregul ecran, însă deja marginile curbate distorsionează imaginea marginilor superioare şi inferioare, iar tăierea completă a pixelilor din acele regiuni poate duce la o experienţă de vizualizare mai puţin decât optimă.

Ecranul lui Galaxy S8 rămâne în permanenţă pornit, afişând ora exactă, data şi iconiţele de notificări, iar consumul de energie este afectat de acest lucru, există o opţiune de a dezactiva această funcţie, însă probabil că majoritatea vor dori să o păstreze, în special dacă pornesc ecranul telefonului de mai multe ori pe zi doar pentru a verifica ora.

Şi că tot veni vorba despre consumul de energie, dintr-un motiv sau altul, Samsung a decis ca implicit, telefonul să afişeze o rezoluţie Full HD+, adică 2220 x 1080 pixeli şi nu rezoluţia nativă a display-ului. Astfel, consumul de baterie ar trebui să fie redus, însă calitatea imaginilor afişate are de suferit. Acest lucru se observă în special în cazul textului, care pare uşor înceţoşat. Din fericire, rezoluţia poate fi schimbată foarte uşor din meniul de setări la cea nativă, QHD+ (2960 x 1440 pixeli).

Panoul AMOLED oferă un negru atât de intens, încât pe varianta de Galaxy S8 de culoare neagră testată erau greu de intuit unde se termină display-ul şi unde încep marginile în aplicaţii care afişau bare negre. Fotografiile de mai sus sunt realizate cu timp de expunere lung, motiv pentru care poate fi uşor deosebit panoul display-ului de rama dispozitivului.

Performanţă

Probabil că nimeni nu se aştepta ca Galaxy S8 să nu ofere performanţă de top în toate situaţiile, mai ales având în vedere că deja şi dispozitivele din gama mid-range premium sunt capabile să ofere o experienţă de utilizare excelentă. Important de văzut la acest model a fost implementarea noului chipset Exynos 8895 Octa, care este folosit ca alternativă la Snapdragon 835 în Europa.

Cipul produs de Samsung beneficiază de 8 nuclee, designul său fiind realizat pentru a performa mai bine în aplicaţii multicore. Acest lucru înseamnă că aplicaţiile pentru procesare video sau foto vor fi mai rapide pe Galaxy S8, cu o marjă considerabilă faţă de dispozitivele chipate cu Snapdragon 820 sau 821, chipset-urile high-end de anul trecut.

În benchmark-uri, acest procesor nu pare să urce mai sus decât soluţia Apple A10 Fusion lansată anul trecut odată cu iPhone 7 şi 7S, însă deja nici nu ne mai aşteptăm la diferenţe mari de performanţă între dispozitivele high-end de pe piaţă. Cei 4 GB de memorie RAM sunt mai mult decât de ajuns pentru a rula mai multe aplicaţii în paralel, software-ul Samsung Experience rulând în fundal permanent un algoritm de optimizare, care opreşte software-ul care consumă prea multe resurse atuci când nu este în utilizare. Nu în ultimul rând, Samsung a implementat 64 GB de spaţiu de stocare pe format UFS 2, cu viteze de scriere şi citire foarte mari, necesare pentru înregistrarea şi editarea de materiale video.

Test Scor
AnTuTu 172.373 puncte
Geekbench
Single-Core: 1.988 puncte
 
Multi-Core: 6.600 puncte
3DMark Sligshot  2.580 puncte
3DMark IceStorm 28.943 puncte
PCMark Work 5.307 puncte
BaseMark (medium) 44.001 puncte
Vellamo (Multicore) 3.603 puncte
GFXBench Car Chase 705,5 frames
A1SD (Internal Memory)
Write: 185,83 MB/s
 
Read: 549,90 MB/s

 

Părţi pozitive

Design de excepţie
Performanţă de top
Camere foto excelente
Include căşti de calitate în pachet

Părţi negative

Autonomie a bateriei neimpresionantă
Vine din fabrică cu rezoluţie scăzută
Butonul Bixby este inutil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult