Guru promite încărcare de la distanţă prin unde radio similare cu cele folosite în reţelele 5G

06.01.2020
Guru promite încărcare de la distanţă prin unde radio similare cu cele folosite în reţelele 5G

Un start-up american numit Guru promite o nouă soluţie de încărcare wireless, care nu necesită contactul fizic al dispozitivelor cu o staţie de încărcare. Încărcare Qi, disponibilă în prezent pe smartphone-urile de top, chiar dacă folosesc termenul „wireless”, tot au nevoie să fie poziţionate într-un anumit loc şi într-o anumită poziţie pentru a funcţiona. Guru propune însă transmiterea de energie prin semnale radio, folosind o tehnologie similară cu cea a transmisiunilor de date prin 5G.

Conform The Verge, Guru va prezenta întreaga sa gamă de produse şi servicii pe care le va putea aduce pe piaţă în cadrul CES 2020, însă a vorbit deja destul de mult şi despre cum funcţionează tehnologia şi ce formă ar putea avea odată ce ajunge pe piaţă.

Compania propune momentan trei tipuri de încărcătoare wireless, bazate pe tehnologia mmWave (millimeter wave), aceeaşi tehnologie folosită şi de antenele 5G de tip standalone. Astfel, folosind unde radio de frecvenţă foarte mare, staţiile de încărcare pot transmite energie electrică la distanţă de câţiva metri către alte dispozitive. Aceste unde pot trece prin obiecte şi chiar prin oameni fără riscuri.

Astfel, vor putea exista încărcătoare de birou, similare cu o lampă, care pot încărca dispozitivele care sunt amplasate pe suprafaţa de dedesubt, încărcătoare mobile, similare cu roboţii Roomba, cât şi încărcătoare de tavan, care să încarce dispozitivele dintr-o cameră întreagă. Momentan, pentru a putea folosi această tehnologie de încărcare de la Guru, vor fi necesare adaptoare speciale, iar viteza de încărcare nu este foarte mare, însă tehnologia este aşteptată să evolueze în viitorul apropiat.

Reprezentanţii Guru spun că momentan viteza este similară cu cea a încărcătoarelor Qi cu încărcare lentă, deci undeva pe la 5W. Totuşi, având la dispoziţie încărcare la 5W permanent la un smartphone, va fi cam greu să rămâi fără baterie pe parcursul zilei, indiferent de cazul de utilizare. De altfel, Guru doreşte ca această tehnologie să fie adoptată de mai multe tipuri de producători de electronice, nu doar de către cei care vând smartphone-uri.

Aceasta ar putea fi o soluţie bună şi pentru dispozitivele Internet of Things, care fie trebuie conectate la priză, fie funcţionează pe baterii în prezent. Avantajul tehnologiei dezvoltate de Guru este însă că noile componente de încărcare sunt de dimensiuni mici şi sunt ieftine de produs, faţă de soluţiile alternative.

Mai mult, transferul de energie este direcţionat, fiind încărcate doar dispozitivele care sunt în rază. Dacă nu este niciun dispozitiv disponibil, încărcarea şi implicit consumul de energie nu porneşte. Această tehnologie se numeşte Smart RF Lensing şi permite încărcarea simultană a mai multor dispozitive simultan. De altfel, tehnologia este destul de inteligentă pentru a recunoaşte dacă dispozitivele sunt în utilizare. Dacă între dispozitiv şi încărcător intervine un obiect sau mâna utilizatorului, aceasta se opreşte. Telefonul nu va fi încărcat dacă acesta este pus într-un buzunar, de exemplu.

Desigur, Guru nu este prima companie care promite încărcare fără fire şi fără contact fizic. Alte start-up-uri americane şi nu numai au promis soluţii similare anii trecuţi, iar până acum niciunul nu a rezolvat această problemă şi nici nu a reuşit să creeze parteneriate cu producătorii de electronice.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult