Studiu: încărcarea wireless afectează durata de viaţă a bateriei telefonului

14.08.2019
Studiu: încărcarea wireless afectează durata de viaţă a bateriei telefonului

Încărcarea wireless este o funcţie păstrată de majoritatea companiilor producătoare de smartphone-uri pentru modelele de top cele mai scumpe, fiind un factor care diferenţiază aceste modele de cele din gamele mid-range, alături de camera foto performantă. Se pare însă că încărcarea wireless nu este tocmai benefică pe termen lung pentru smartphone-uri, acestea accelerând degradarea bateriei în timp, conform unui studiu ACS (American Chemical Society).

Studiul a constat în încărcarea mai multor modele de smartphone-uri folosind trei metode diferite. Prima a fost încărcarea obişnuită printr-un cablu, a doua a fost încărcarea wireless cu telefonul aliniat corect pe un stand de încărcare, iar cea de-a treia a fost încărcarea wireless pe un stand de încărcare nealiniat cu bobina telefonului. Rezultatele au fost foarte interesante.

În timpul încărcării, bateriile se încălzesc, iar temperatura ridicată modifică la nivel chimic bateria. La temperaturi înalte, bateriile se degradează mai repede, iar cu cât sunt expuse mai mult timp la căldură, cu atât se degradează mai repede. Astfel, încărcarea pe fir pare să fie în continuare cea mai sigură metodă pentru a asigura o autonomie optimă pentru mai mult timp (mai multe cicluri de încărcare). În testele ACS, încărcarea pe fir a atins un maximum de 27 de grade Celsius.

Pe locul al doilea s-a situat încărcarea wireless cu bobinele de la încărcător şi de la telefon aliniate perfect. În acest mod, temperatura maximă a dispozitivelor a atins 30,5 grade Celsius, puţin mai mult decât cea pe fir, însă în cea de-a doua parte a încărcării temperatura a scăzut. Aceasta ar fi metoda de încărcare wireless recomandată pentru cei care doresc să beneficieze de această tehnologie.

În cele din urmă, degradarea bateriilor s-a dovedit a fi foarte rapidă în cazul dispozitivelor încărcate wireless cu bobinele nealiniate. Temperatura de încărcare a ajuns de asemenea pe la 30,5 grade Celsius, însă aceasta a rămas la această valoare mai mult timp, lucru care duce la degradarea bateriei. Spre diferenţă de încărcarea „aliniată” care a ţinut temperatura de 30,5 grade Celsius timp de 55 minute, cea nealiniată a păstrat o temperatură similară pentru 125 minute.

Testele au fost realizate folosind telefoane iPhone 8 Plus cu încărcătorul din pachet şi cu un încărcător wireless. Testele de faţă nu par să ia în considerare încărcarea rapidă prin cablu, care poate de asemenea să crească temperatura bateriei, întrucât transferul de energie este mult mai rapid, folosind putere mai mare.

Sfaturile ACS pentru a proteja cât mai bine acumulatorul telefonului în utilizarea încărcării rapide este alinierea bobinelor de pe telefon şi încărcător şi încărcarea wireless fără husă, pentru a permite răcirea mai eficientă a telefonului în timpul încărcării. De asemenea, temperatura ambientală ar putea afecta încărcarea, deci aceasta nu ar trebui să aibă loc în medii foarte calde.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult