HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018

18.06.2018
HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

În timp ce majoritatea producătorilor merg spre panouri OLED pentru variantele din gama superioară, câteva companii precum HTC şi LG rămân fidele LCD-urilor clasice. Din fericire, aceste panouri au ajuns maturitate în ultimii câţiva ani, oferind o experienţă foarte apropiată de cea OLED. Modelul folosit pe HTC U12+ este unul dintre cele mai bune panouri LCD de pe piaţă, fiind foarte luminos (însă nu tocmai orbitor).

Spre diferenţă de alte companii, HTC nu dă înapoi şi insistă să folosească rezoluţie QHD+ pentru smartphone-ul său de top. Astfel, imaginile afişate sunt extrem de clare şi bine definite, în special cititul fiind mult mai confortabil decât pe panourile Full HD sau Full HD+. Culorile afişate sunt naturale, telefonul fiind compatibil cu standardul de culoare DCI-P3, care asigură afişarea mai multor nuanţe şi compatibilitate cu standardul HDR10 pentru redarea de conţinut video.

Chiar dacă nu putem vorbi de un negru perfect, asemeni panourilor OLED, putem spune că panoul LCD de pe HTC U12+ se apropie foarte mult de aceste valori. În lumină naturală acesta poate fi folosit cu uşurinţă şi doar cei care vor neapărat un display OLED nu vor fi mulţumiţi de acesta. Un avantaj al LCD-ului de pe HTC U12+ este însă faptul că nu există efectul de color shifting atunci când telefonul este privit dintr-un unghi, caracteristic panourilor OLED.

Performanţă

Secţiunea de performanţă din review-urile din ultimii câţiva ani, în special pentru smartphone-uri de top, a devenit foarte monotonă, întrucât performanţa acestor modele este în general fără cusur. Fiind vorba despre un smartphone echipat cu Snapdragon 845, nici nu ne aşteptam să întâmpinăm probleme.

Testele de performanţă obişnuite folosind aplicaţiile de benchmark confirmă încă odată că avem de a face cu un smartphone excelent din punct de vedere al puterii brute, atât pe partea de CPU, cât şi pe partea de GPU în jocuri. Modelul testat a fost o versiune de test, nu o unitate finală care poate fi cumpărată din magazine, motiv pentru care rezultatele testelor ar putea să difere.

Totuşi, scorurile pe care le-am obţinut nu sunt mai mici decât ar trebui, ci în anumite cazuri mult mai mari, motiv pentru care le lăsăm sub un semn de întrebare. În cazul testului Ice Storm Unlimited din cadrul 3DMark şi chiar şi în AnTuTu, punctajul obţinut este parcă prea mare. De asemenea, testul de viteză pentru memoria internă oferă o valoare de 700 MB/s la citire, ceva ce n-am mai întâlnit până acum pe smartphone-uri.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 62.465 puncte
3DMark Slingshot Extreme – Vulkan 2.895 puncte
PC Mark Work 2.0 8.659 puncte
AnTuTu 250.050 puncte
Basemark ES 3.1 1.037puncte
GeekBench Single-Core: 2.413 / Multi-Core: 8.747
A1SD Read: 771,62 MB/s / Write: 207.87 MB/s

Probabil că deja nu mai are sens să amintim faptul că telefonul se comportă exemplar în utilizare, fiind printre cele mai rapide smartphone-uri pe care le-am testat până acum, ba chiar mai plăcut de utilizat decât alte flagship-uri din ultima vreme. Acest lucru se datorează în parte şi interfeţei Sense UI, aerisită şi mult simplificată faţă de ce întâlneam în urmă cu 2-3 ani pe dispozitivele HTC.

Autonomie

În ultima perioadă am început să primim destule terminale cu autonomie bună spre foarte bună, care pot oferi chiar şi două zile de utilizare, atât pe segmentul high-end, cât şi pe treapta inferioară mid-range. HTC U12+ nu este tocmai dezamăgitor, oferind cel puţin o zi de utilizare normală la o încărcare completă, ba chiar se apropie de două zile în anumite situaţii, însă nu reuşeşte să se apropie foarte mult de dispozitivele de pe locurile fruntaşe.

Vorbim despre un smartphone capabil, cu un ecran cu rezoluţie înaltă şi performanţă ridicată, aşa că nu putem să ne plângem prea mult. Pentru conservarea bateriei, HTC oferă posibilitatea de a limita rezoluţia la Full HD+, însă nu activează această opţiune din fabrică, precum Samsung. 4-5 ore de utilizare cu ecranul pornit ar trebui să fie media pentru acest smartphone, în condiţiile în care rămâne tot timpul conectat la reţele wireless şi 4G, cu multiple conturi de social media şi e-mail active. Se putea mai bine, însă nu fără compromisuri pe alte părţi.

Părţi pozitive

Unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piaţă
Camera foto este excelentă
Include husă în pachet
Căştile USonic sunt foarte bune şi au anulare activ[ pentru zgomotul ambiental
Construcţie de top

Părţi negative

În ciuda spatelui din sticlă, nu are încărcare wireless
Funcţiile EdgeSense sunt încă ciudat de folosit
Recunoaşterea facială este implementată la nivel de bază
Ecranul nu este la fel de înalt precum la alte modele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult