Huawei Mate 10 Pro: Huawei urcă încă o treaptă în segmentul de piaţă „premium” [REVIEW]

22.12.2017
Huawei Mate 10 Pro: Huawei urcă încă o treaptă în segmentul de piaţă „premium” [REVIEW]
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Mate 10 Pro este primul smartphone Huawei care adoptă un raport de aspect de 18:9 pentru display, şi totodată primul smartphone high-end al companiei bazat pe un panou AMOLED. În ciuda faptului că atât modelul P10 Plus, cât şi modelul standard Mate 10 (care nu se comercializează în România) vin cu panouri cu rezoluţie QHD (2.560 x 1.440 pxieli), Mate 10 Pro păstrează o rezoluţie derivată din Full HD, deja faimosul „Full HD+”: 2.160 x 1.080 pixeli.

Vestea bună este că în ciuda rezoluţiei aparent scăzute, ecranul de pe Mate 10 Pro îşi face treaba excelent, fiind evidentă lipsa rezoluţiei doar în cazul în care ai un alt dispozitiv cu AMOLED şi panu QHD (adică un model Samsung high-end) şi ţii ambele telefoane la vreo 10 cm distanţă de ochi. În utilizare normală, ecranul lui Mate 10 Pro reuşeşte să fie printre cele mai bune pe care am avut ocazia să le testăm anul acesta, afisând culori naturale, nesaturate şi oferind un nivel de luminozitate orbitor pe setarea cea mai înaltă, lucru care asigură şi utilizarea confortabilă în lumină naturală puternică.

Spre diferenţă de alte panouri AMOLED de top testate anul acesta, parcă pe Mate 10 Pro se vede mai pronunţată schimbarea culorilor spre o tentă albastră atunci când priveşti ecranul din alte unghiuri, însă fără mai multe modele disponibile la îndemână, nu ne putem pronunţa cât de gravă este diferenţa.

Performanţă

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că un telefon high-end de la un producător mare oferă o performanţă excelentă în utilizare. De altfel, nu este nicio surpriză faptul că noul procesor Kirin 970 de la Huawei nu oferă un nivel de performanţă cu mult peste cel al lui P10, modelul de top lansat la începutul acestui an. Aruncând o privire peste lista de specificaţii tehnice, Kirin 970 este doar o versiune îmbunătăţită a lui 960, cu un GPU semnificativ mai puternic şi cu un co-procesor „neuronal”, dedicat funcţiilor AI din fundal.

În timp ce Kirin 960 oferea deja performanţă de top, testele sintetice dezvăluiau limitările sale în aplicaţii 3D, lucru care nu mai este o problemă pentru 970. Majoritatea testelor dezvăluie că noul chipset Kirin este la fel de performant sau chiar mai performant decât Snapdragon 835 de la Qualcomm sau Exynos 8990 de la Samsung. Acesta nu este un lucru rău deloc, având în vedere cât de târziu a intrat Huawei în „cursa” chipset-urilor mobile, însă ar putea fi îngrijorător pentru cei care aşteaptă P11 în primăvara anului viitor.

În general seria Mate, care apare în toamnă, dictează platforma hardware pe care o va folosi următorul flagship din gama P în primăvara următoare. Dacă istoria se va repeta şi de data aceasta, Huawei P11 va veni cu un nivel de performanţă comparabil cu Mate 10 Pro, în timp ce concurenţa va beneficia de procesoare din generaţii mai noi cu performanţă superioară. Apple deja are un concurent pe piaţă pentru Snapdragon 845 şi noul Exynos de la Samsung, iar Huawei riscă să rămână iar cu un pas în urmă. Din fericire, compania ne-a mai surprins în trecut cu lansări neaşteptate şi software bine optimizat pentru hardware-ul disponibil, deci nu ar trebui să ne întristăm încă de pe acum.

În ceea ce priveşte stocarea internă, Mate 10 Pro are probabil cel mai rapid modul pe care l-am întâlnit până în prezent, oferind viteze de scriere de peste 200 MB/s şi de citire de peste 400 MB/s. Huawei susţine că software-ul este tot timpul asistat de inteligenţă artificială controlată de procesorul neuronal, care optimizează consumul de baterie şi îmbunătăţeşte performanţa dispozitivului, lucru pe care nu îl putem testa, întrucât această funcţie nu poate fi dezactivată. Din fericire, performanţa în utilizare este tot timpul la un nivel superior, indiferent de numărul şi complexitatea aplicaţiilor pornite.

Rezultatele de mai jos ar trebui să confirme cele spuse anterior, însă ca de obicei, cifrele nu spun întreaga poveste. Experienţa de utilizare este mai mult decât rezultatul pe care îl poate oferi un test sintetic.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 32.228 puncte
3DMark Slingshot Extreme 2.937 puncte
PC Mark Work 2.0 6.853 puncte
AnTuTu 178.348 puncte
Basemark (Medium) 43.381 puncte
GeekBench Single-Core: 1.893 / Multi-Core: 6.671
A1SD Read: 429,49 MB/s / Write: 228,91 MB/s

Autonomie

Spuneam mai sus că inteligenţa artificială integrată în sistemul de operare EMUI 8.0 optimizează consumul de baterie al dispozitivului, însă adevărul este că autonomia este asigurată în special de un acumulator foarte mare. Având în vede dimensiunile dispozitivului, nici nu e de mirare că Huawei a reuşit să integreze un acumulator de 4.000 mAh în carcasa acestuia. Desigur, acumulatorul mare a dus la eliminarea jack-ului audio, probabil şi a cardului de memorie şi la lipsa încărcării wireless, însă autonomia de aproape două zile la o utilizare medie nu este tocmai de lepădat.

Aceasta, alături de funcţia SuperCharge prin intermediul încărcătorului din pachet, asigură utilizatorul că nu va rămâne niciodată fără baterie la Mate 10 Pro. Câteva minute de încărcare asigură ore întregi de utilizare, iar încărcarea completă durează doar puţin peste o oră. Având în vedere cât de mare este acumulatorul, cât de multă autonomie asigură şi cât de repede se face încărcarea, Mate 10 Pro este probabil unul dintre campionii anului 2017 la acest capitol.

 

Părţi pozitive

Design premium de top cu materiale de calitate
Camere foto foarte bune
Performanţă comparabilă cu oferta concurentă
Include husă din silicon în pachet
Încărcare foarte rapidă pe cablu şi autonomie excelentă

Părţi negative

Nu are jack pentru căşti
Nu are slot microSD
Spatele din sticlă nu este justificat
Rezoluţie mai mică a ecranului decât a concurenţei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult