iPhone 12 Pro review: construcție premium și performanță pe măsură, dar cu o limitare gravă

21.11.2020
iPhone 12 Pro review: construcție premium și performanță pe măsură, dar cu o limitare gravă

În general, atunci când un produs are în nume „Pro”, acesta ar trebui să fie dedicat profesioniștilor, marcând dispozitivul drept unul de „muncă”. Dar denumirea „Pro” a fost diluată în timp, descriind mai degrabă dispozitivele care au „de toate” dintr-o serie. Iar cam asta este și iPhone 12 Pro: un iPhone 12 care are câteva lucruri în plus, dar care nu sunt pentru toată lumea. Desigur, acestea sunt bune de avut în anumite situații. Având în vedere cât de bun este modelul standard, așteptările de la un telefon și mai bine dotat erau mari. Doar că nu totul este așa de „roz”.

La exterior, iPhone 12 Pro arată ca un iPhone 12… mai sobru

iPhone 12 Pro și iPhone 12 sunt identice în materie de dimensiuni. Ambele telefoane sunt de asemenea compatibile cu aceleași accesorii, deci toate husele pentru iPhone 12 vor funcționa perfect și pe Pro. Asta pentru că ambele sunt echipate cu un display de 6,1”, cu aceeași rezoluție, au un modul de cameră de dimensiuni identice, însă modelul Pro înghesuie acolo încă două elemente.

În primul rând, pe lângă cele două camere de pe iPhone 12, primim o cameră cu zoom 2x, similară cu cea de pe iPhone 11 Pro. Apoi, sub această cameră, a fost integrat un senzor LiDAR, care folosește un fascicul laser și o cameră cu infraroșu pentru a calcula distanța dintre telefon și subiect. Astfel, poți face câteva lucruri în plus cu telefonul, atât la capitolul fotografie, cât și pentru alte aplicații, precum măsurători sau scanări 3D ale obiectelor.

iPhone 12 Pro back

Din spate, telefonul arată aproape la fel ca un iPhone 11 Pro, doar marginile drepte fiind semnificativ diferite. Avem un capac cu sticlă mată pe partea din spate, foarte plăcută la atingere și care nu atrage așa mult amprentele. Dar nu doar capacul este diferit față de iPhone 12 standard.

În utilizare, cele două dispozitive se simt complet diferit, chiar dacă sunt la fel de mari. iPhone 12 Pro este semnificativ mai greu, iar la atingere este tot timpul mai rece. Asta pentru că folosește o construcție diferită, cu o ramă din oțel inoxidabil, față de cea de aluminiu de pe 12. Iar rama din oțel este magnetul de amprente pe modelele Pro, fiind ca o oglindă, mai ales pe modelul de culoare Graphite pe care l-am testat. Vei dori probabil să îi pui o husă doar pentru a evita acest lucru. Totuși, atunci când ridici un iPhone 12 Pro vei avea siguranța că nu îl confunzi cu modelul standard. Chiar dacă 90% sunt cam același telefon.

iPhone 12 Pro standing front side

Iar asta este valabil și la sticla de pe partea din față, noua versiune „ultra-rezistentă” la șocuri, Ceramic Shield, se zgârie foarte ușor, la fel ca pe iPhone 12. Trebuie să protejezi imediat sticla dacă nu vrei să te trezești cu micro-zgârieturi imediat ce începi să îl folosești.

În timp ce pentru iPhone 12 și iPhone 12 Mini (review) sunt mai deranjat de lipsa accesoriilor din pachet, în cazul iPhone 12 Pro, parcă problema nu mi se mai pare așa gravă. Asta pentru că generația anterioară Pro venea deja cu un adaptor cu încărcare rapidă și mufă USB-C, așa că dacă faci upgrade, ai deja cu ce să îl încarci. Iar cei care folosesc un iPhone „Pro”, probabil că au deja căști AirPods sau altele pe Bluetooth. Ar fi fost bine să ai și accesoriile, dar sunt șanse mari să nu le simți așa mult lipsa.

Ecranul este excelent, chiar dacă îi lipsește o caracteristică importantă

La prima vedere, mai ales dacă te uiți doar la specificațiile de pe hârtie, ecranele de pe iPhone 12 și 12 Pro sunt în mare parte la fel. Și în majoritatea cazurilor obișnuite de utilizare, cam așa este. Avem parte de un ecran la fel de mare, cu aceeași rezoluție, dar care este puțin mai luminos.

iPhone 12 Pro screen top

Chiar dacă nu vei vedea diferența de luminozitate în 90% din cazurile obișnuite de utilizare, atunci când redai conținut HDR se va vedea imediat diferența. Dar asta este valabil doar pentru cei care chiar consumă multe filme în HDR pe telefon, sau care plănuiesc să filmeze în Dolby Vision cu telefonul.

Totuși, este dezamăgitor faptul că un telefon „Pro” din 2020 nu dispune de un ecran cu rată de împrospătare mai mare de 60 Hz. La iPhone 12 și 12 Mini aș fi putut să înțeleg, întrucât sunt telefoane pentru utilizatorul normal, fără mari pretenții. Dar deja de la 12 Pro, telefon care pornește de la aproape 1.200 euro în Europa, ai niște așteptări minime la acest capitol. Măcar 90 Hz, și tot ar fi făcut o diferență. Dar Apple a ales 60 Hz și vom vedea imediat și de ce.

Performanța este chiar mai bună, pe modelul iPhone 12 Pro, chiar dacă are același procesor

Cu un procesor atât de puternic precum Apple A14 Bionic și sistemul de operare iOS 14 atât de bine optimizat pentru acest hardware, era greu de crezut că iPhone 12 Pro nu se va comporta exemplar în utilizare normală. Mai ales că inclusiv telefoane mai vechi precum iPhone 7 sau 8 încă rulează foarte bine pe ultima versiune de software.

iPhone 12 Pro front side detail

Totuși, iPhone 12 Pro are ceva în plus față de iPhone 12 și 12 Mini: încă 2 GB memorie RAM. Iar această memorie extra ajută la rularea în fundal a aplicațiilor într-un mod mai eficient. Astfel, vei întâlni mai rar aplicații care se restartează atunci când te întorci la ele. Dar nu vei fi complet ferit de asta. În funcție de ce aplicații folosești și cât timp ești „plecat” din ele, rezultatele pot varia.

Totuși, am fost surprins să descopăr faptul că modelul 12 Pro primește în testele de performanță scoruri semnificativ mai mari decât modelele 12 și 12 Mini. În același timp, am fost surprins de faptul că telefonul este mai rece după aceste teste. Și de aici rezultă și performanța în plus.

iPhone 12 Pro front center

Rama din oțel reușește să răcească mai bine procesorul A14 Bionic, iar memoria RAM în plus sigur ajută în aceste teste. În jocuri însă, performanța va fi similară, testele 3DMark oferind scoruri similare, dar vei putea să te joci mai mult timp înainte ca procesorul să limiteze performanța din cauza căldurii. Sau poate că nu… din alte motive.

Benchmarks

  • AnTuTu – 616.024
  • GeekBench – Single-Core: 1588 / Multi-Core: 3.961
  • 3DMark Sling Shot Extreme – 5.028
  • 3DMark Wild Life – 6.392 (38 FPS)

Autonomia este marele dezavantaj al modelului Pro

În timp ce iPhone 12 Pro este un adevărat telefon premium, „lucrat” cu mare atenție și cumva dedicat „profesioniștilor”, acesta are cea mai slabă autonomie din întreaga gamă iPhone 12, cel puțin după testele mele. Până și modelul Mini a ținut mai mult, și explicația nu este tocmai clară. Este posibil ca ecranul mai luminos să fie de vină, dar și faptul că avem de a face cu niște componente în plus: încă o cameră și senzorul LiDAR. Dacă faci fotografii multe, acestea vor fi active. În special senzorul LiDAR va fi activ atunci când dorești să realizezi fotografii de noaptea, acesta fiind folosit pentru focalizare mai rapidă.

Chiar și așa, nu se explică de ce am reușit la sfârșitul unei zile să rămân cu sub 20% din baterie după doar 3 ore și jumătate de utilizare cu ecranul pornit. Chiar și modelul 12 Mini am reușit să ating o performanță mai bună. Ce-i drept, pe pe acela l-am folosit puțin diferit. Pe Pro am vizionat câteva clipuri de pe YouTube pe parcursul zilei, am realizat mai multe fotografii și l-am folosit cam în același stil cu iPhone 12 standard. Totuși, este o diferență de aproape 2 ore de utilizare cu ecranul pornit între aceste modele.

iPhone 12 Pro port

Ce-i drept, și iPhone 12 și 12 Pro integrează același acumulator de 2.815 mAh, dar totuși sper să fie vorba însă doar despre o problemă software, pe care Apple ar putea să o rezolve cât mai repede. Astfel de performanță la capitolul autonomie nu este acceptabilă de la un dispozitiv „Pro”, pe care, teoretic, ar trebui să să te bazezi într-un mediu profesional.

Această autonomie… precară pare în acest moment să fie și motivul pentru care Apple nu a ales să integreze ecrane mai rapide pe noua sa serie de dispozitive mobile. Pur și simplu, acumulatorii abia fac față la hardware-ul actual. Un ecran care ar consuma mai mult ar reduce și mai mult timpul de utilizare.

iPhone 12 Pro se simte excelent în utilizare

iPhone 12 Pro m-a surprins doar din prisma faptului că este semnificativ mai greu, fără să ofere foarte multe lucruri în plus față de iPhone 12. Dar greutatea și faptul că este strălucitor, că are spatele mat, care este foarte diferit la atingere, asigură o experiență de utilizare diferită. Pare că folosești un telefon semnificativ mai scump, asta chiar dacă diferența de preț între cele două variante nu este tocmai atât de mare.

iPhone 12 Pro back side detail top

Ba mai mult, pe iPhone 12 Pro primești în varianta de bază 128 GB stocare internă, în timp ce iPhone 12 standard are doar 64 GB. Dacă vrei mai multă stocare, mi se pare o afacere mai bună modelul Pro, în cazul de față, iar performanța în plus și camera extra vor oferi câteva avantaje, destule cât să justifice prețul. Poate că performanța nu se va vedea imediat, dar în câțiva ani, când aplicațiile vor începe să folosească mai multă memorie RAM, iPhone 12 Pro va oferi o experiență mai bună în multitasking.

Dacă nu vă interesează în mod special avantajele Pro-ului, nu sunt foarte multe motive să îl alegeți față de un 12 standard, iar până când nu se rezolvă problemele de autonomie, modelul Pro nu este tocmai o alegere mai bună dacă vă interesează să folosiți telefonul mai intens, sau mai mult de o zi la o singură încărcare.

Camera foto este puțin mai versatilă, dar nu semnificativ mai bună decât pe variantele satandard

Sunt două diferențe importante atunci când vine vorba despre sistemul de cameră de pe 12 Pro față de 12 și 12 Mini. Prima, ar fi prezența camerei cu zoom, care poate fi sau nu utilă, în funcție de stilul personal de fotografiere. E bună de avut, însă mărirea de numai 2x îl face utilitatea acestei camere foarte situațională. Mai mult, camera cu zoom este activă doar pe timp de zi. Pe timp de noapte, telefonul schimbă automat pe zoom digital de pe camera principală, așa cum a făcut și în trecut. Măcar obiectivul este mai luminos, cu f/2.0, deci trecerea pe camera principală va apărea la o absență mai mare a luminii.

iPhone 12 Pro camera

A doua diferență importantă este prezența senzorului LiDAR. Acesta ajută în lumină slabă la focalizare rapidă, la fel de rapidă ca pe timp de zi, dar asta numai pentru subiecți care sunt la mai puțin de 5 metri distanță de cameră. Senzorul LiDAR este folosit și pentru realizarea modului portret pe night mode, o premieră pentru telefoanele Apple. Rezultatele sunt foarte bune, dar decupajul este la fel de imprecis uneori, sugerând că limitarea modului portret este la nivelul rezoluției senzorului.

Foto zi

Camerele wide și ultra-wide sunt identice față de modelele iPhone 12 și 12 Mini, deci nu sunt multe lucruri de spus în plus la acest capitol. Camera cu zoom este foarte bună, în schimb, pe timp de zi. Modul nocturn folosește tot camera principală pentru zoom.

Foto noapte

Dar avantajele modelelor Pro vor fi mai mari odată ce Apple va lansa fotografierea în format ProRAW, odată cu update-ul iOS 14.3, care va permite editarea profesională a fotografiilor dintr-o sursă necomprimată.  Iar modelele Pro au un avantaj și în filmare. Pot înregistra în format HDR Dolby Vision chiar și la 60 de cadre pe secundă în rezoluție 4K, modelele iPhone 12 și 12 Mini fiind limitate la 4K 30. Probabil că este vorba despre diferența de memorie RAM între aceste modele.

Concluzii

iPhone 12 Pro se află într-o situație complicată. Pe de-o parte, este o afacere mai bună să iei modelul de bază cu 128 GB stocare decât un iPhone 12 cu extra stocare, pentru că oferă câteva avantaje importante. Pe de altă parte, acesta oferă o autonomie semnificativ mai mică. De asemenea, este un telefon cu „de toate”, dar nu mai poate fi considerat „cel mai bun”. Există și iPhone 12 Pro Max, care vine cu un sistem de camere mai performant (cel puțin în teorie), care nu este cu mult mai scump și care vine cu un ecran mai mare și o baterie semnificativ mai mare.

ps5 unboxing romania

Din multe puncte de vedere, în special din cel al design-ului și construcției, iPhone 12 Pro este impresionant. Din altele, este parcă doar o jumătate de pas către ceea ce Apple vrea de fapt să vândă ca un telefon de top. Sper doar ca performanța bateriei să fie doar un bug software, întrucât acesta este acum cel mai mare dezavantaj al acestui model.

Părţi pozitive

+ Excelent construit
+ Dimensiuni confortabile pentru mâinile multor utilizatori
+ Unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață
+ Cameră foto bună, dar nu cea mai bună
+ Performanță și mai mare decât alte variante iPhone 12

Părţi negative

- Autonomie slabă
- Nu vine cu accesorii în pachet
- Camera ultra-wide iese în evidență ca element negativ

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult