iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]

iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

La o primă privire, ecranul de pe iPhone 8 nu pare fie foarte mult schimbat de la generaţia precedentă. Acesta este bazat pe aceeaşi tehnologie IPS, cu aceeaşi diagonală de 4,7” şi aceeaşi rezoluţie pe care am întâlnit-o prima dată pe iPhone 6: 1335 x 750 pixeli. Cu toate acestea, iPhone 8 a primit un upgrade destul de important în termeni de luminozitate şi redare a culorilor. Panoul este realizat pentru a fi compatibil cu standardul DCI-P3, oferind un gamut de culoare extins, fiind posibilă redarea mai multor culori decât pe un panou obişnuit. Anumite aplicaţii precum Netflix vor afişa inclusiv conţinut HDR pe iPhone 8 şi 8 Plus, în ciuda faptului că acestea nu sunt tocmai display-uri HDR „adevărate”.

Pentru a fi considerate display-uri HDR, acestea ar trebui să ofere o luminozitate de aproximativ 1.000 de niţi, lucuru care nu este valabil în acest caz. Chiar şi aşa, imaginile HDR oferă o plajă de culori extinsă, mult mai naturală şi mai plăcută. Fotografiile realizate cu iPhone 8 beneficiază de aceleaşi culori la standardul DCI-P3, lucru vizibil pe ecranul telefonului. Redate pe display-uri sRGB, imaginile şi clipurile video nu sunt la fel de vibrante.

În ciuda faptului că vorbim despre culori mai bogate, Apple nu a căzut în extrema suprasaturării culorilor de pe ecran. Ba chiar oferă modul de afişare True Tone, care ajustează automat balansul de alb al ecranului, în funcţie de lumina ambientală. Astfel, imaginile afişate vor părea naturale în orice situaţie. Unii vor sesiza că atunci când True Tone este activat, într-un mediu cu lumină rece, ecranul va avea o tentă gălbuie, mai caldă. Neavând un iPhone 7 la îndemână, nu am putut spune cu certitudine că ecranul de pe iPhone 8 este mai luminos, însă este mai luminos decât „bătrânul” iPhone 6 Plus.

Performanţă

De câţiva ani deja suntem în situaţia în care performanţa telefoanelor high-end nu mai este o problemă. Acestea reuşesc să îndeplinească cu succes orice sarcină în timp record, iar tranziţia între aplicaţii şi procesarea de clipuri video este neaşteptat de rapidă. Cu toate acestea, Apple, Qualcomm şi Samsung (şi mai nou Huawei) împing puterea de procesare tot mai sus, pentru a compensa pentru activităţile pe care sistemele de operare le fac în fundal, sau pentru noi funcţii avansate.

De exemplu, procesorul A11 Bionic beneficiază de o componentă „neurală” dedicată, care ajută la îmbunătăţirea performanţei asistentei virtuale Siri şi totodată la procesarea instantă a detaliilor feţei utilizatorului atunci când va deblocha iPhone X folosind noul Face ID. Până atunci însă, A11 va fi pus la „muncă” pentru procesarea de clipuri video 4K la 60 de cadre pe secundă. iPhone 8 şi 8 Plus sunt primele smartphone-uri de pe piaţă capabile să filmeze la această calitate, doar câteva camere video dedicate foarte scumpe oferind astfel de capabilităţi.

De asemenea, noile funcţii AR (augmented reality) vor beneficia din plin de un procesor mai puternic şi de un GPU îmbunătăţit (acesta este primul cip grafic proprietar Apple, după renunţarea la tehnologia PowerVR). Nu în ultimul rând, A11 este realizat pentru eficienţă, acesta fiind primul chipset Apple care poate să folosească eficient mai multe nuclee, fâcând tranziţia de pe cele puternice pe cele „low-power” în funcţie de nevoi. Astfel, avem două nuclee Monsoon de putere mare, care vor prelua sarcinile dificile de procesare şi patru nuclee secundare Mistral, folosite pentru activităţi mai puţin complicate precum redarea de conţinut multimedia, reîmprospătarea aplicaţiilor în fundal, notificări push şi alte astfel de funcţii „de bază”.

Nu puteam să amintesc performanţa lui iPhone 8 şi fără nişte teste sintetice, care deşi nu spun toată povestea, sunt relevante pentru a putea măsura nivelul de putere de procesare pe care o avem la dispoziţie. iPhone 8 a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi chiar să le depăşească puţin. Ca în fiecare an, Apple a produs încă un procesor de top, care reuşeşte să întreacă soluţiile concurenţe. Din păcate, toată această tehnologie este ascunsă sub o carcasă neimpresionantă, care nu iese cu aproape nimic în evidenţă faţă de iPhone 7 de anul trecut.

Din păcate, nu există la fel de multe aplicaţii de benchmark pentru iOS, iar multe dintre cele care există nu au foarte multe teste comparabile. Astfel, am ales doar cele două teste 3DMark, Geekbench şi AnTuTu. Fără îndoială, procesorul A11 Bionic de la Apple este cel mai puternic pe care îl putem găsi în prezent pe un smartphone.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 64.751 puncte
3DMark Slingshot 2.519 puncte
AnTuTu 213.855 puncte
Geekbench Single-Core: 4268 / Multi-Core: 10.163

Telefonul răspunde instant la orice comandă, interfaţa beneficiază de animaţii fluide tot timpul, iar toate aplicaţiile se încarcă rapid, tranziţia între acestea fiind aproape instantă. Chiar şi cu 2 GB memorie RAM, sunt foarte rare momentele în care aplicaţiile trebuie să se încarce din nou atunci când schimbi între ele. Având în vedere însă viteza telefonului, încărcarea de la zero a aplicaţiilor este foarte rapidă.

Autonomie

La capitolul autonomie, iPhone 8 nu impresionează, însă nici nu dezamăgeşte. Având în vedere că acumulatorul telefonului este chiar mai mic decât cel regăsit în iPhone 7, ne-am aştepta la o adevărată catastrofă, însă nu este cazul. Noul model oferă o autonomie comparabilă cu modelul de anul trecut, o zi de utilizare normală fiind în general limita pentru o singură încărcare completă. Acest lucru este datorat procesorului A11 Bionic, care este mai eficient din punct de vedere al consumului de energie decât A10 Fusion de pe iPhone 7.

Cei care sunt mai atenţi cu telefonul vor putea probabil să atingă şi o zi şi jumătate oprind anumite servicii, antene sau pornind modul Low Power, însă iPhone-urile sunt dispozitive care necesită din ce în ce mai mult conexiuni permanente la internet şi alte dispozitive (Apple Watch, de exemplu), deci experienţa de utilizare ar avea de suferit în aceste condiţii.

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone al momentului
Una dintre cele mai bune camere foto de pe piaţă
Încărcare wireless
Display-ul True Tone este plăcut în utilizare
Difuzoare puternice

Părţi negative

Designul este învechit
Sticla se zgârie repede şi face telefonul mai fragil
iOS 11 nu este complet finisat
Costuri ascunse (husă, încărcător rapid, încărcător wireless)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult